Cu totii aflam la un moment dat despre existenta maselelor de minte si, odata cu aceasta informatie, aflam si ca acestea trebuie extrase in majoritatea cazurilor. Desi maselele de minte nu sunt neaparat nocive de la bun inceput, faptul ca nici nu sunt neaparat utile duce la recomandarea extractiei lor. In acest articol vei gasi toate informatiile necesare despre procedura extractiei maselei de minte si ce este de facut inainte si dupa extractie pentru a evita complicatiile si durerile.
De ce se recomanda extractia maselei de minte? ...
Maselele de minte se afla pe ultima pozitie ale unei hemiarcade dentare. Erup in jurul varstei de 18 ani, la finalul adolescentei, dar nu sunt rare cazurile in care apar pe arcada mult dupa aceasta varsta. Maseaua de minte prezinta cateva caracteristici care o diferentiaza si care impun niste masuri stomatologice aparte si adaptate in functie de caz: variabilitatea dimensiunilor, variabilitatea numarului de radacini si a canalelor radiculare (poate prezenta de la unul pana la opt canale radiculare), dar si pozitia de eruptie. Din cauza pozitiei pe care o au pe arcadele dentare, igienizarea maselelor de minte se realizaza de multe ori cu dificultate sau este omisa complet. Acesta este motivul pentru care, in general, maselele de minte sunt mai predispuse la aparitia cariei dentare. Tot din cauza pozitiei dificile, o carie dentara situata pe o masea de minte poate fi imposibil de tratat prin obturare si, de cele mai multe ori, se impune extractia.
O masea de minte poate fi extrasa chiar daca nu este afectata de carie, in cazurile in care, din lipsa spatiului pe arcada, exercita o presiune asupra celorlalti dinti determinand modificari de pozitie ale acestora. Presiunile excesive pot determina inclusiv aparitia de leziuni carioase sau resorbtie radiculara la nivelul molarilor vecini.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Cum se realizeaza extractia maselei de minte? ...
Daca este necesara extractia, aceasta se realizeaza cu ajutorul anesteziei locale, cu pacientul constient. In anumite cazuri, cum ar fi afectiuni psihice sau stari generale ce impun acest lucru, interventia se poate realiza sub anestezie generala. Durata interventiei variaza in functie de pozitia in os a maselei de minte, de existenta molarului doi precum si de prezenta unor procese carioase ce pot slabi rezistenta dintelui si pot complica operatia. Dupa extractia propriu-zisa, alveola ramasa se chiureteaza pentru inlaturarea eventualelor tesuturi infectate si plaga rezultata se sutureaza in mod obligatoriu. Se folosesc fire de sutura neresorbabile sau resorbabile care se scot dupa 7-10 zile. De obicei, inainte de a pleca din cabinet, pacientului i se aplica o compresa cu antiseptice si i se cere sa o mentina timp de 1-2 ore, prin pastrarea gurii inchise. Un aspect important legat de extractia maselei de minte este faptul ca nu intotdeauna un medic stomatolog poate realiza aceasta procedura. In functie de anumiti factori, medicul stomatolog poate recomanda ca extractia maselei de minte sa fie realizata de un chirurg oro-maxilo-facial.
Ce faci dupa ce are loc extractia maselei de minte? ....
Periajul dentar este contraindicat timp de 24 de ore dupa extractie. Dupa acest interval, se revine la un periaj normal. Pe durata efectului anesteziei si a mentinerii compresei, se recomanda evitarea consumului de lichide si alimente. Dupa acest interval, puteti manca si bea lichide, dar se evita alimentele si bauturile prea fierbinti sau prea reci (dilatarea vaselor de sange produsa de temperatura ridicata poate favoriza hemoragii). Aceste precautii sunt necesare doar in ziua interventiei. In zilele imediat urmatoare, dupa extractie, se recomanda doar alimente ce nu necesita o masticatie riguroasa, incercandu-se evitarea zonei extractiei.
In primele zile dupa interventie nu se recomanda:
consumul de bauturi acidulate;
consumul de bauturi alcoolice;
fumatul (cu precadere in primele 24 de ore post extractional);
consumul de alimente ce contin particule care pot patrunde in alveola postextractionala sau care pot rupe firele de sutura;
indepartarea voluntara a firelor de sutura.
Un aspect important este aparitia, in majoritatea cazurilor, a tumefactiei (umflarii) zonei unde s-a facut extractia. Edemul maxim este la 48 de ore de la interventie, dupa care testurile isi recapata forma normala. Acest inconvenient poate fi ameliorat prin administrarea corespunzatoare a medicatiei prescrise dupa interventie, plasarea la nivelul fetei, in zona operatiei, a unor comprese reci (nu gheata de la frigier) si somnul pe partea opusa.
Un alt efect al extractiei ar putea fi aparitia unei zone vanete pe fata. Cauza este data de cheagul de sange format dupa extractie, insa acesta se resoarbe in cateva zile.
Pentru a preveni infectarea locului unde o masea de minte a fost extrasa, recomandam mentinerea unei igiene riguroase a cavitatii orale, administrarea antibioticelor in situatiile in care se impune acest lucru, precum si respectarea riguroasa a sfaturilor si indicatiilor date de medicul tau.