Indicatii dupa extractie de masea

dupa-extractie-maseaScopul oricarei extractii este indepartarea focarului de infectie, prin extragerea dintelui din alveola dar si a proceselor patologice existente, precum si o vindecare cat mai rapida si mai calitativa a locului unde s-a facut extractia de masea. Indicatiile date dupa o extractie de masea de minte sunt importante pentru ca pacientul sa beneficieze de un confort sporit precum si pentru o vindecare rapida si de calitate a locului extractiei. Urmatoarele indicatii sunt valabile pentru orice extractie dentara.

 

 

 

Orice interventie chirurgicala rupe prima bariera de protectie a organismului in fata atacurilor din exterior, si anume tegumentul sau mucoasele. Aceasta se intampla si dupa extractii, atunci cand mucoasa orala este afectata, de cele mai multe ori, iar alveola este expusa pentru o scurta perioada de timp mediului bucal.

 

 

Formarea si mentinearea unui cheag de sange va favoriza vinderea rapida si fara complicatii a locului extractiei.

  • De aceea este FOARTE IMPORTANT ca pacientul sa NU clateasca gura in primele 72 de ore postoperator.
  • Mai mult efectuarea igienei cu ajutorul periutei si a pastei de dinti dupa mese este total contraindicata in prime 24 de ore.
  • Compresa aplicata trebuie mentinuta cel putin 2 ore, dupa care, la nevoie, se poate lua un analgezic. Este interzisa utilizarea aspirinei.
  • In cazul fumatorilor, pe parcursul primei zile de dupa extractia maselei de minte se recomanda evitarea fumatului.
  • Limba sau degetul nu se introduc in alveola ramasa dupa extractie, iar eventualele secretii se inghit. 
  • Pacientul poate manca, dupa trecerea celor doua ore in care mentine pansamentul aplicat, sau dupa trecerea completa a anesteziei, pentru a evita eventuale accidente neplacute cum ar fi muscarea obrazului. In timpul meselor se incerca evitarea locului extractiei. In acelasi timp se are grija ca alimentele consumate in prima zi sa nu fie foarte fierbinti si nici foarte reci. 
  • Se recomanda limitarea consumului de bauturilor alcoolice dupa extractii. 
  • Daca a fost o extractie de masea de minte mai dificila ce a necesitat folosirea frezelor de os sunt sanse mari de aparitie a unui edem postoperator. Acesta se manifesta prin aparitia unei umflaturi a obrazului pe partea extractiei dentare. Bombarea maxima este la 48h de la interventie dupa care se remite de la sine. In aceeasi zona mai poate apare si o pata de culoare brun-rosie ce va trece in timp. Pentru a diminua si limita cele doua fenomene descrise se recomanda aplicarea pe fata a unor comprese reci, dar nu de la frigider.

 

 

De asemenea, daca s-a efectuat sutura plagii dupa o extractie de masea, se revine in cabinet dupa 7-10 zile pentru indepartarea firelor de sutura. Vindecarea completa a locului extractie se face in 3-4 saptamani.

 

 

Articole similare:

 

 

 

CAUTA INFORMATIA DORITA