Indicatii dupa extractie masea

dupa-extractie-maseaSunt cateva lucruri de stiut dupa extractia masea de minte. Scopul oricarei extractii de masea este indepartarea focarului de infectie ( prin extragerea dintelui din alveola dar si a proceselor patologice existente ) precum si o vindecare cat mai rapida si mai calitativa a locului unde s-a facut extractia de masea. Indicatiile date dupa extractie de masea de minte sunt importante pentru ca pacientul sa beneficieze de un confort sporit dupa extractie de masea de minte precum si pentru o vindecare rapida si de calitate a locului interventiei.

Orice interventie chirurgicala rupe prima bariera de protectie a organismului in fata atacurilor din exterior - tegumentul sau mucoasele. Aceasta se intampla si dupa o extractie de masea de minte, atunci cand mucoasa orala este afectata ( de cele mai multe ori ) iar alveola este expusa pentru o scurta perioada de timp mediului bucal.

In primele ore dupa o extractie de masea de minte nu se clateste gura iar compresa aplicata trebuie mentinuta cel putin 2 ore, dupa care, la nevoie, se poate lua un analgezic. Este interzisa utilizarea aspirinei.

Pe parcursul primei zile de dupa o extractie de masea de minte se recomanda evitarea fumatului. Limba sau degetul nu se introduc in alveola ramasa dupa extractie, iar eventualele secretii se inghit.

Pacientul poate manca dupa trecerea celor doua ore in care mentine pansamentul aplicat sau/si dupa trecerea completa a anesteziei pentru a evita eventuale accidente neplacute cum ar fi muscarea obrazului.

In timpul meselor se incerca evitarea locului extractiei, pentru primele 24 - 48 de ore. In acelasi timp se are grija ca limentele consumate in prima zi sa nu fie foarte fierbinti si nici foarte reci.

Laptele este un mediu de cultura pentru bacteriile din mediul bucal. De aceea se recomanda limitarea consumului de bauturilor alcoolice dar si al produselor lactate sau pe baza de lapte dupa extractie masea de minte.  In acelasi timp trebuie tinut minte ca in primele 24 de ore de dupa o extractie de masea de minte nu se va clati gura decat foarte usor. Efectuarea igienei cu ajutorul periutei si a pastei de dinti dupa mese este total contraindicata in aceste prime 24 de ore. In zilele urmatoare este indicata igienizarea riguroasa a gurii, inclusiv cu apa de gura.

Daca a fost o extractie de masea de minte mai dificila si a necesitat folosirea frezelor de os sunt sanse mari de aparitie a nui edem postoperator. Acesta se manifesta prin aparitia unei umflaturi a obrazului in zona extractiei dentare. Bombarea maxina este la 48h de la interventie dupa care se remite de la sine. In aceeasi zona mai poate apare si o pata de culoare brun-rosie ce va trece in timp. Pentru a diminua si limita cele doua fenomene descrise se recomanda aplicarea pe fata a unor comprese reci, dar nu de la frigider.

De asemenea, daca s-a efectuat sutura plagii dupa o extractie de masea de minte, se revine in cabinet dupa 7 zile pentru indepartarea firelor de sutura. Vindecarea completa a locului extractie se face in 3-4 saptamani.

Articole similare: 

Articolul a fost util? Am aprecia daca l-ai promova in retelele de socializare. De asemenea asteptam comentariile tale!

FEED RETELE SOCIALE

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

Ultimele comentarii

  • CRISTINA said More
    POT SA FAC ANESTEZIE DENTARA DACA AM INTOLERANTA LA HISTAMINA?
  • Alexandru said More
    Buna ziua. Spuneti-mi va rog ce inseamna EXP din fata datei care apare pe radiografia panoramica dentara? Va multumesc anticipat.
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos