Indicatiile de urmat dupa o extractie de masea

extractie masea

Daca ai ajuns pe aceata pagina banuiesc ca tocmai ti s-a facut sau urmeaza sa ti se faca o extractie dentara. Nu este o situatie placuta dar sa stii ca nu este totul pierdut. Este important sa intelegi ca scopul oricarei extractii dentare este indepartarea infectie din jurul dintelui, atunci cand nici o alta metoda de tratament nu mai poate fi aplicata sau atunci cand pacientul nu doreste sa salveze dintele. Vindecarea rapida si calitativa a locului extractiei depinde intr-o foarte mare masura de respectarea indicatiilor ce ti se dau de catre medicul stomatolog. Mai mult, nu vei suferi dureri postextractionale insuportabile.

Orice interventie chirurgicala rupe prima bariera de protectie a organismului in fata atacurilor din exterior, si anume tegumentul sau mucoasele. Aceasta se intampla si dupa extractia dentara, atunci cand mucoasa orala este afectata de interventie, iar alveola este expusa pentru o scurta perioada de timp mediului bucal. Orgasnismul se repara cu ajutorul inflamatiei si a nutrientilor ce sunt adusi la locul extractiei de catre sange. De aceea formarea si protejarea chegului de sange la locul extractie este cruciala. In acest fel locul extractiei se va vindeca rapid si fara complicatii.

Pe larg, indicatiile dupa o extractie dentara sunt:

• pacientul NU va clati gura in primele 72 de ore postoperator ( chiar daca vorba din strabuni spune sa clatesti cu apa cu sare - solutie salina );
• efectuarea igienei cu ajutorul periutei si a pastei de dinti dupa mese este total contraindicata in prime 24 de ore dupa extractie;
compresa aplicata de catre medic, imediat dupa intereventie, se mentine cel putin 2 ore pe locul extractiei - se musca pe compresa iar saliva se inghite;
• la nevoie, se poate lua un analgezic dar este interzisa utilizarea aspirinei;
• in cazul fumatorilor, pe parcursul primei zile de dupa extractie se recomanda evitarea fumatului;
• limba sau degetul nu se introduc in alveola ramasa dupa extractie;
• pacientul poate manca dupa trecerea celor doua ore in care se musca pe pansamentul aplicat, sau dupa trecerea completa a anesteziei, pentru a evita eventuale accidente neplacute cum ar fi muscarea obrazului. In timpul meselor se incerca evitarea locului extractiei. In acelasi timp se are grija ca alimentele consumate in prima zi sa nu fie foarte fierbinti si nici foarte reci, ci la temperatura camerei.
• se recomanda limitarea consumului de bauturilor alcoolice dupa extractii; 
• daca a fost o extractie de masea mai dificila ce a necesitat folosirea frezelor de os sunt sanse mari de aparitie a unui edem postoperator. Acesta se manifesta prin aparitia unei umflaturi a obrazului pe partea extractiei dentare. Unflarea ( edemul ) maxima este la 48h de la interventie dupa care se remite de la sine. In aceeasi zona mai poate apare si o pata de culoare brun-rosie ce va trece in timp. Pentru a diminua si limita cele doua fenomene descrise se recomanda aplicarea pe fata a unor comprese reci, dar nu de la frigider.
• daca pacientul folosete un anticoagulant inainte de extractie se va consulta medicul de familie sau specialist cu privire la timpul in care medicatia se intrerupe. Daca pacientul foloseste Warfarina, valoarea INR-ul ianinte de extractie se vrea fi intre 2 si 4 ( depinde de protocoale medicale ale tarii in care locuiesti ). 

Daca dintele extras este un dinte ce este aproape de sinusul maxinar atunci mentinerea chegului in alveola este chiar mai importanta. Se recomanda:
- a nu se sufla nasul;
- a folosi spray-uri nazale pentru a usura respiratia;
- daca apare un suerat ( ca de locomotiva) in timpul respiratiei sau ai senzatie de curent de aer in gura este necesara prezentarea de urgenta la medicul stomatolog. Sunt sanse mari ca alveola dentara sa fie goala si o comunicare intre sinus si cavitatea orala sa se fi format.

Durerea poate fi atenuata cu ajutorul Paracetamolului ( 500mg ) si Ibuprofenului ( 400mg ). Aceste medicamente pot fi luate si impreuna, efectul lor fiind potentat. Nu se recomanda folosirea a mai mult de 6 pastile ( din fiecare ) intr-un interval de 24 de h. A nu fi folosite de catre pacientii ce sunt alergici la aceste medicamente! Intreaba medicul tau daca aceste medicamente i-ti sunt potrivite. In eventualitatea in care cheagul este indepartat din alveola apare ALVEOLITA POSTEXTRACTIONALA. Aceasta poate fi foarte dureroasa. Alveolita in prima faza nu este o infectie. Va trebui sa te prezinti de urgenta la medic pentru tratament ei.

Nu se dau IN MOD NORMAL antibiotice dupa extractii dentare si nici in cazul alveolitei postextractionale. Organismul are TOATE mijloacele necesare repararii dupa extractii dentare. Daca s-a efectuat sutura plagii dupa o extractie de masea, se revine in cabinet dupa 7-10 zile pentru indepartarea firelor de sutura. Vindecarea initiala a locului extractie se face in 3-4 saptamani iar vindecarea completa in decurs de 9-12 luni.

Stiu ca poate acum nu este un moment bun dar as vrea sa fii atent la cateva aspecte importante: 
- gandeste-te cu cei vei inlocui deintele pierdut;
- intreaba-ti medicul ce se poate intampla daca nu inlocuiesti dintle ( mai putin in cazul pierderii molarilor de minte ).

Speram ca informatia este utila.

Ai grija de tine si ZAMBESTE SANATOS! 

© 2009 - 2018 netdent.ro