In primul rand, sa stii ca-mi pare rau pentru ca ai o problema dentara. Chiar daca sunt medic stomatolog, si eu am suferit de dureri de dinti, cu mult timp in urma, si stiu cum te simti.
Banuiesc ca tocmai ti s-a facut, sau urmeaza sa ti se faca, o extractie dentara. Nu este o situatie placuta caci, pana la urma, extractia unui dinte este destinatia finala pentru acel dinte.
Cu exceptia molarilor de minte care nu se inlocuiesc, odata extrasi, toti ceilalti dinti pot fi inlocuiti, intr-un fel sau altul. Dupa ce-ti rezolvi problema, si-ti extragi dintele, ar fi bine totusi sa te intrebi de ce s-a ajuns aici. De ce ai fost nevoit sa treci prin neplacerile extactiei dentare?
Este important sa intelegi ca scopul oricarei extractii dentare este indepartarea infectie din jurul dintelui, atunci cand nici o alta metoda de tratament nu mai poate fi aplicata sau atunci cand pacientul nu doreste sa salveze dintele. Vindecarea rapida si calitativa a locului extractiei depinde intr-o foarte mare masura de respectarea indicatiilor ce ti se dau de catre medicul stomatolog, dar pe care ti le voi prezenta si eu in randurile ce urmeaza. Mai mult, respectandu-le, nu vei suferi dureri postextractionale insuportabile.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Orice interventie chirurgicala rupe prima bariera de protectie a organismului in fata atacurilor din exterior, si anume tegumentul sau mucoasele.
Aceasta se intampla si dupa extractia dentara, atunci cand mucoasa orala este afectata de interventie, iar alveola este expusa pentru o scurta perioada de timp mediului bucal. Orgasnismul se repara cu ajutorul inflamatiei si a nutrientilor ce sunt adusi la locul extractiei de catre sange, prin formarea cheagului de sange. De aceea formarea si protejarea cheagului de sange la locul extractie este cruciala. In acest fel locul extractiei se va vindeca rapid si fara complicatii.
Indicatiile de respectat dupa o extractie de masea...
- Dar sa fim practici si sa vedem care sunt indicatiile dupa o extractie dentara:
• in primul rand, NU vei clati gura in primele 72 de ore postoperator ( chiar daca vorba din strabuni spune sa clatesti cu apa cu sare - solutie salina ), aceasta este cel mai important aspect;
• curatarea dintilor cu ajutorul periutei si a pastei de dinti, dupa mese, este total contraindicata in prime 24 de ore dupa extractie; pana la 72 de ore, iti vei peria dintii doar cu periuta dentara, fara a folosi pasta de dinti, pentru a nu fi nevoie sa clatesti;
• compresa aplicata de catre medic, imediat dupa intereventie, se mentine cel putin 2 ore pe locul extractiei - se musca pe compresa iar saliva se inghite;
• la nevoie, poti lua un analgezic, dar este interzisa utilizarea aspirinei; durera medie spre moderata este normala in primele 2-3 zile de dupa extractia dentara;
• in cazul fumatorilor, pe parcursul primei zile de dupa extractie se recomanda evitarea fumatului; daca ti-e foarte greu sa nu fumezi, incearca macar sa scazi numarul de tigarete;
• limba sau degetul nu se introduc in alveola ramasa dupa extractie; orice interactiune cu locul extractiei va indeparta cheagul de sange ce se formeaza;
• poti manca dupa trecerea celor doua ore in care musti pe pansamentul aplicat de medic, sau dupa trecerea completa a anesteziei; aceasta pentru a evita eventuale accidente neplacute, cum ar fi muscarea obrazului; in timpul meselor incerca sa eviti locului extractiei; ai grija ca alimentele consumate in prima zi sa nu fie foarte fierbinti si nici foarte reci, ci la temperatura camerei.
• limiteaza consumul de bauturilor alcoolice dupa extractii;
• daca ai suferit o extractie de masea mai dificila, ce a necesitat folosirea frezelor de os sunt sanse mari de aparitie a unui edem postoperator; acesta se manifesta prin aparitia unei umflaturi a obrazului pe partea extractiei dentare.; umflarea ( edemul ) maxima este la 48h de la interventie, dupa care se va remite de la sine; in aceeasi zona mai poate apare si o pata de culoare brun-rosie ce va trece in cateva saptamani; pentru a diminua si limita cele doua fenomene descrise se recomanda aplicarea pe fata a unor comprese reci, dar nu de la frigider.
• daca folosesti un anticoagulant, ca de exemplu Warfarina ( Cumadin ), inainte de extractie se va consulta medicul de familie sau specialist cu privire la timpul in care medicatia se intrerupe; pentru Warfarina, valoarea INR-ul inainte de extractie se vrea fi intre 2 si 4 ( depinde de protocoale medicale ale tarii in care locuiesti ).
Situatii speciale ...
Exista o situatie in care se pot extrage dinti, fara ca acestia sa aiba o problema. Si anume, atunci cand beneficiezi de un tratament ortodontic, cu aparate dentare. Dintii ce se extrag in acest caz sunt, in principiu, premolarii, sau dinti ce au procese carioase majore si o speranta de viata limitata. Indictiile de dupa extractia de masea se respecta si in acest caz.
In alte doua cazuri, ca urmare a fracturilor de oase maxilare sau mandibulare ori ca urmare a unui cancer oral, dintii din zona afectata necesita indepartare.
Precautii speciale dupa o extractie de masea ...
Daca dintele extras este un dinte ce este aproape de sinusul maxilar, mentinerea cheagului in alveola este chiar mai importanta. In acest caz iti recomand:
- nu sufla nasul;
- foloseste un spray nazal pentru a usura respiratia;
- daca apare un suerat, ca de locomotiva, in timpul respiratiei, sau ai senzatie de curent de aer in gura, este necesara prezentarea de urgenta la medicul stomatolog; sunt sanse mari ca alveola dentara sa fie goala si sa se fi format o comunicare intre sinusul maxilar si cavitatea ta orala.
Combaterea durerii, atat inaintea cat si dupa extractia dintelui ...
Iti poti atenua durerea cu ajutorul Paracetamolului (500mg) si Ibuprofenului (400mg). Aceste medicamente pot fi luate si impreuna, efectul lor fiind potentat. Nu se recomanda folosirea a mai mult de 6 pastile, din fiecare, intr-un interval de 24h. Daca te stii alergic la ele nu le folosi! Intreaba-ti medicul daca aceste medicamente i-ti sunt potrivite.
Complicatii dupa o extractie de masea ...
In eventualitatea in care cheagul de sange, ce se formeaza in mod natural dupa o extractie de masea, este indepartat din alveola apare alveolita postextractionala. Aceasta poate fi foarte dureroasa, si de accea trebuie sa respecti indicatiile date dupa o extractie dentara. Alveolita nu este o infectie, cel putin nu in prima faza. Va trebui sa te prezinti de urgenta la medic pentru tratament ei, dar nu fa presiuni pentru a ti se da un antibiotic.
Uneori radacinile dentare se rup, parti din ele ramanand in osul alveolar. In acest caz exista doua optiuni:
- fragmentele ramase se lasa in os; ecestea pot erupe, singure, in timp, fapt ce la va face usor de extras, sau,
- medicul va incerca indepartarea fragmentului;
Nu se dau IN MOD NORMAL antibiotice dupa extractii dentare si nici in cazul alveolitei postextractionale. Organismul are TOATE mijloacele necesare repararii dupa extractii dentare.
Daca s-a efectuat sutura plagii, dupa o extractie de masea mai complicata, cum ar fi extractia unui molar de minte, se revine in cabinet dupa 7-10 zile pentru indepartarea firelor de sutura, daca firele nu sunt resorbabile. Vindecarea initiala a locului extractie se face in 3-4 saptamani iar vindecarea completa in decurs de 9-12 luni.
Costul extractiei dentare ...
Acesta variaza in functie de locatia cabinetului, pregatirea medicului ce va face extractia precum si gradul de dificultate al extractiei dentare. Acesta din urma poate fi evaluat pe o radiografie preoperatorie, sau va fi un eveniment la fata locului, descoperit in timpul interventiei.
La o cautare simpla pe internet vei vedea ca preturile pot varia in limite foarte largi, de la 80Ron ( ~18Euro) pana la 400Ron(~ 90Euro), sau chiar mai mult. In procesul de alegere a cabinetului, unde sa te tratezi, cred ca ar fi bine sa-ti consulti apropiatii.
Priveste spre un viitor fara extractii dentare ...
Stiu ca acum nu este, poate, un moment bun dar as vrea sa fii atent la cateva aspecte importante:
- gandeste-te cu ce vei inlocui dintele pierdut; in principiu optiunile tale sunt: implantul dentar, proteza dentara, puntea dentara sau lasarea spatiului liber si asumarea consecintelor ulterioare.
- intreaba-ti medicul ce se poate intampla daca nu inlocuiesti dintele (mai putin in cazul pierderii molarilor de minte);
- pune-ti intrebarea: De ce ai ajuns sa ai nevoie de extactia unui dinte, fie el molar, premolar, canin sau incisiv? Ar fi bine ca pe viitor sa previi astfel de evenimente, nu-i asa?