Descopera Cum Sa Invingi Candida: Tratamente Eficiente si Preventie

Daca va numarati sau v-ati numarat printre nefericitii posesori al unei infectii cu candida, cu siguranta stiti cat de incapatanata este aceasta ciuperca saprofita, care se hraneste din bunastarea mucoaselor si va duce la disperare. Poate ca ati aplicat nenumarate tratamente, dar ea apare din nou si din nou. Dar nu trebuie sa va descurajati, o puteti invinge si va puteti regasi echilibrul si sanatea mai buna decat


De ce este candidoza atat de comuna? ...

La prima vedere o simpla ciuperca (fung) saprofita, Candida albicans, care, in vreme de pace, locuieste si se hraneste pasnic din caldura si umiditatea cavitatii noastre bucale, nu reprezinta un dusman redutabil. Suratele ei mai mici, candida tropicalis, candida rugosa, sunt mai rar intalnite.  La un moment dat se produce o cotitura. Poate fi un contact sexual cu un purtator sanatos sau o infectie virala banala. Infectia fungica incepe sa colonizeze excesiv cavitatea bucala sau zona anala si vaginala. Spatiul intim a fost invadat de un dusman care poate deveni de cursa lunga.  Atunci cand se produce acest dezechilibru, mecanismele noastre de aparare imunitara cedeaza, raspunsul imunitar se dovedeste ineficient si trebuie sa inceapa asediul medical.


Varsta nu conteaza, ciupercii, devenita obraznica aproape peste noapte, ii plac si mucoasele fragede ale bebelusilor si cea usor cam uzata a varstnicilor. Factorii favorizanti ai acestei invazii sunt variati:  igiena precara a zonei intime sau a gurii, fumatul, protezele dentare cu probleme, leziunile vaginale, anale sau bucale, malnutritia, medicamentele sau bolile care duc la scaderea imunitatii, fluctuatiile hormonale.


Cea mai comuna si mai frecventa cauza asociata a infectiei fungice ramane insa tratamentul prelungit cu antibiotice, fara protectia asigurata de probiotice. Candidoza vaginala este cea mai des intalnita, cu o frecventa impresionanta: aproape 75% dintre femeile adulte se confrunta cu aceasta problema, cel putin odata in timpul vietii.


Dupa instalarea ei, persoanele afectate apeleaza la cele mai variate remedii, de la simplul bicarbonat de sodiu la clotrimazol sau propolis. Vindecarea insa este o victorie greu obtinuta si usor de pierdut, daca nu vom aplica niste masuri profilactice eficiente.


Care sunt cele mai frecvente simptome? ...

In cazul candidozei bucale, puteti observa o infectie limitata la nivelul limbii sau o infectie extinsa la intregul spatiu bucal, pe interiorul obrajilor, chiar la nivelul fetei in jurul comisurilor bucale. Formele de manifestare sunt diferite in functie de stadiul bolii si tipul infectiei, de la depozite alb galbui, de forma unor membrane false, la zone rosii cu senzatii de usturime si uscaciune, eroziuni si fisuri. Un caz mai special este o varianta cronica a infectiei ce pare frecventa printrea cei ce folosesc proteze dentare vechi si au o igiena deficitara. Zonele rosii din jurul protezei sunt insotite de usturimi, arsuri si uscaciunea gurii. In cazul infectarii cu HIV, persistenta pe o perioada lunga a candidozei poate fi semnul declansarii bolii.


In cazul candidozei vaginale, cele mai frecvente simptome sunt: mancarimea sau senzatia de arsura in partile intime, mirosul neplacut, scurgerile vaginale groase, de culoare alba si aspect branzos, roseata si umflaturi in jurul vaginului, dureri si probleme la urinare, disfunctii sexuale si chiar impotenta. Pot aparea si simptome cu caracter general care reflecta deficientele sistemului imunitar sau uzura psihica generata de o confruntare cronica cu boala urticarii cronice, dureri musculare si articulare, iritabilitate si tulburari digestive, depresie si schimbari de temperament.


Candidoza bebelusului ...

In cazul bebelusilor, formele de candidoza instalate bucal, vaginal sau perianal, pot fi deosebit de agresive si suparatoare, putand aduce panica in mintea unei tinere mamici. Candidoza bucala a nou-nascutului, denumita si „margaritelˮ, poate afecta atat cavitatea bucala, cat si gura si o buna partea a sistemului  digestiv. Infectarea se produce fie  de la mama, fie de la alte persoane sau prin suzete si biberoane infestate. Dupa 6 zile de la nastere, se observa depozite alb-galbui cremoase, cu dificultati la masticatie si deglutitie.


Candidoza vaginala si perianala se aseamana cu dermatita de scutec, dar placardele rosii si zonele intens pruriginoase se extind in zona fesiera si chiar depasesc scutecul pe coapse. Cauzele cele mai frecvente ale acestei infectii indica problemele unei igiene precare cu o administrare prelungita de antibiotice. Numai medicul specialist, pediatrul si dermatologul, daca e cazul, pot descoperi in mod clar natura infectiei prin observatia clinica si analize specifice.


Tratamentul clasic ...

Tratamentul clasic al candidozei este medicamentos. Se folosesc pentru tratament medicamente antifungice administrate local, sub forma de tablete, suspensii, drajeuri, comprimate, pomezi si unguente locale. Intre cele mai utilizate sunt Nistatina, Amfotericina B, Clotrimazol, Nidoflor. Tratamentul pentru candida trebuie sa continue 1-2 zile dupa disparitia semnelor clinice de candidoza, pentru a preintampina eventualele recidive. Dupa oprirea tratamentului si examenul clinic favorabil, se repeta si analizele de laborator.


Daca candidoza este cronica sau extinsa, iar pacientii au o imunitate compromisa e nevoie ca tratamentul sa devina holistic si sa cuprinda si administrarea de antifungice pe cale generala: Ketoconazol, Fluoconazol. Tratamentul local este eficient numai in cazurile usoare cel mult moderate.


Pentru tratamentul candidozei bucale e nevoie de o igienei orala riguroasa, inlocuirea protezelor vechi dentare, tinerea sub control sau tratamentul bolilor generale, administrarea corecta a antibioticelor. Pentru candidoza vaginala se folosesc creme (de ex. Nidoflor), ovule sau tablete vaginale. Igiena zonelor intime trebuie sa fie facut riguros inainte de introducerea substantei medicamentoase in vagin.


Tot o metoda de prevenire este aplicarea pe zonele afectate a violetului de gentiana, cu un tampon de bumbac, o data pe saptamana, timp de patru saptamani.


Terapia naturista – sfaturi utile ...

Unul din remediile cele mai comune si mai usor de folosit este bicarbontul de sodiu. El poate fi folosit diluat in apa calduta, apoi se face gargara sau se pune in apa de baie a bebelusului. Dieta trebuie sa fie bogata in vitamine, iaurt, lactate. De asemenea, ca remediu natural, se recomanda gargara cu tinctura de galbenele, propolis, patlagina si aloe, badijonarea cu iaurt sau ulei de masline, aromoterapia cu lavanda, mir sau arbore de ceai.


Printre remediile naturale in lupta cu candidoza este si solutia de argint coloidal, despre care s-a demonstrat prin teste stiintifice ca are o puternica actiune antibacteriana si antifungica. Multi sustin ca au scapat de candidoza rapid cu acest tratament.


Se recomanda consumul de alimente bogate in magneziu, seleniu si zinc si vitamine care previn candidoza: A, B, C, E, preponderent din legume si fructe, simultan cu eliminarea laptelui si zaharului care favorizeaza inmultirea ciupercii.  Candidoza poate fi o pacoste ce va urmareste multa vreme. Luati masuri de prevenire, daca observati simptome, mergeti imediat la medic, pentru ca este mai dificil de vindecat intr-un stadiu mai avansat.  

Tratamentul nu da rezultate pe termen lung daca nu aveti un tonus psihic bun. Se cunoaste ca stresul scade imunitatea si poate declansa reaparitia candidozei. Mai multa relaxare si mai mult sport au un efect de lunga durata in prevenirea reaparitiei bolii.



Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares