Iata care este adevarul despre administrarea antibioticelor pentru dinti! ...
Administrarea antibioticelor pentru infectii dentare, reprezinta doar o modalitate de completare a tratamentelor stomatologice. Administrarea antibioticelor pentru dinti bazata pe experienta proprie, nu face altceva decat sa amelioreze durerea, febra sau inflamatia, fara a inlatura insa focarul infectios. O infectie dentara se comporta total diferit fata de orice alt tip de infectie. Infectia dintelui nu poate fi eliminata eficient decat prin inlaturarea tesutului infectat, raclajul canalelor radiculare si plasasea pe canal a unor antibiotice speciale pentru dinti. Aceste operatiuni se realizeaza doar de catre medicul stomatolog, cu ajutorul unor instrumente special concepute pentru acest scop. Daca infectia a ajuns intr-un stadiu avansat, se poate ajunge si la extractia dintelui in cauza.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Atunci cand ai dureri de dinti si nu poti ajunge imediat la dentist, trebuie sa iei DOAR medicamente antiinflamatorii, acele medicamente administrate in mod curent pentru durere. Putem include aici Paracetamolul si Ibuprofenul carora li se poate adauga Cocodamolul. Urmatorul pas este sa te prezinti la medic pentru a identifica cauza durerii. In cazul in care apare abcesul dentar, ia legatura telefonic cu un medicul tau stomatolog. Acesta-ti va recomanda antibioticele necesare in conditii de siguranta.
De ce este important sa iei antibiotice pentru dinti numai la recomandarea medicului? Pentru ca el este singurul in masura sa-ti ofere un tratament adaptat tie si numai tie - un tratament care sa tina cont de bolile asociate, alergiile si posibilele stari fiziologice, precum si de dezvoltarea rezistentei microorganismelor la antibiotice. Aceasta "rezistenta" face ca pe viitor, atunci cand vei nevoie de un antibiotic pentru o problema medicala serioasa, acesta sa nu-si faca efectul pentru ca microorganismele s-au adaptat actiunii medicamentelor.
Lista celor mai comune antibiotice pentru dinti si efectele lor
Amoxicilina (penicilina) - antibiotic cu spectru larg si eficienta crescuta impotriva infectiilor dentare. Folosit fara discernamant, are risc crescut de aparitie a rezistentei microorganisemlor la antibiotice.
Metronidazolul - foarte eficient impotriva microbilor anaerobi; este prima optiune in cazul pacientior alergici la penicilina; prima alegere in cazul gingivitelor necrotice ulcerative acute; poate determina tulburari ale gustului si gastrice.
Eritromicina - este o macrolida; se foloseste in cazul pacientilor alergici la penicilina; da rapid rezistenta si de aceea se recomanda limitarea utilizarii.
Augmentin / Amoksiklav - spre deosebire de Amoxicilina actioneaza si asupra microorganismelor rezistente la beta-lactamaza datorita acidului clavulanic; recomadat in infectii dentare acute severe: celulita sau infectii ce nu raspund la penicilina.
Medicatie antifungica - Miconazol / Nistatin - impotriva infectiilor orale cu Candida; se administreza cu mare atentie la pacientii cu afectiuni hepatice si la femeile insarcinate sau care alapteaza.
Situatii in care se acorda o atentie deosebita la administrarea de antibiotice pentru dinti
Sarcina. Pe tot parcursul sarcinii, se recomanda evitarea oricarui tip de antibiotic. In cazul in care un tratament dentar este absolut necesar, se va consulta medicul ginecolog curant in prealabil. Orice substanta administrata pe timpul sarcinii poate avea efecte cu manifestare imediata sau intarziata asupra fatului: malformatii, afectiuni ale organelor, nasteri premature, predispozitie la anumite boli. Metoda cea mai recomandata este aceea de tratare a tuturor afectiunilor stomatologice inainte de instalarea sarcinii, atunci cand este posibil. Se evita Metronidazolul si antifungicile.
Alaptarea. In timpul alaptarii, nu este interzisa administrarea de antibiotice pentru dinti sau a antiinflamatoriilor. Totusi aceasta se realizeaza cu mare atentie si intotdeauna sub supravegherea unui medic specialist pediatru. In functie de tratamentul recomandat, mama nu trebuie sa alapteze pe durata acestuia, precum nici timp de cateva zile dupa terminarea tratamentului. Se evita Metronidazolul.
Alergii. Exista o incidenta mare a pacientilor cu alergie la penicilina.
Afectiuni cardiace. Eritromicina se administreaza cu precautie la pacientii cu interval QT prelungit.
Alcoolismul. Metronidazolul interactioneaza cu alcoolul.
Afectiuni hepatice. Augmentinul/ Amoksiklavul se administreaza cu grija pentru ca exista un risc crescut de toxicitate (de 6 ori mai mare decat in cazul Amoxacilinei).
Afectiuni renale. Se recomanda scaderea dozei de Amoxicilina/Augmentin/ Amoksiklav;
Afectiuni ale sangelui. Nu se administreaza metronidazol pacientilor ce sunt tratati cu varfarina (warfarina) sau derivati ale aceasteia.
Afectiuni sau tratamente hormonale. In cazul pacientelor ce folosesc anticonceptionale, unele antibiotice pot neutraliza efectul acestora. Se recomanda consultul medicului ginecolog ce a prescris anticonceptionalele pentru metode alternatice pe durata tratamentului cu antibiotice pentru dinti.
Antibioticele si antiinflamatoarele nu se iau niciodata pe stomacul gol. Se recomanda consumul de alimente inainte de administrarea dozelor terapeutice. In cazul in care pacientul sufera de afectiuni gastrice, cu un sfert de ora inainte de masa, se adminstreaza un pansament gastric ( Ex: derivati de omeprazol).
NU UITA! ...
Antibioticele pentru dinti te ajuta atunci cand ai nevoie de ele, dar au si efecte secundare.
In anumite situatii, inflamatia locala, cauzata de o infectie, poate limita efectul anesteziei dentare. In acest caz s-ar putea recomanda, in ultima instanta, folosirea antibioticelor.