Descopera Secretele Ingrijirii Post-Implant Dentar - Pasi esentiali pentru o Vindecare Perfecta!

data cu inserarea implantului, se incheie cea mai grea etapa pentru pacient, urmeaza insa partea de vindecare a zonei operate, decisiva pentru osteointegrare, durata de viata a implantelor dentare, estetica dentara si functionalitatea noului dinte. Modul in care se desfasoara interventia de inserare, ce este de facut inainte de implant, cat poate dura procedura chirurgicala, ce se intampla in primele ore dupa operatie, la cateva ore dupa operatie si in zilele urmatoare a fost descris detaliat in articolul Cat dureaza un implant dentar. Descopera in continuare ce se intampla dupa inserarea implantului dentar pana la incarcarea coroanei pe implant, precum si motivul pentru care igiena orala reprezinta un factor cheie in reusita implantului dentar.


1. Etapa de intretinere postoperatorie este, conform studiilor de specialitate, cea mai importanta etapa din cadrul restaurarii dintilor prin protezarea cu implanturi dentare. Un implant dentar se considera reusit daca functionarea pe arcada dentara are o durata de minim 10 ani, iar principala cauza a esecurilor este lipsa intretinerii corecte a danturii dupa implantul dentar. Studiile au demonstrat ca implanturile dentare care nu beneficiaza de o ingrijire la domiciliu corespunzatoare se pierd mult mai repede comparativ cu cele care beneficiaza de profilaxia si tratamentul corespunzator.  


Dupa inserarea propriu-zisa a implantului, pacientul trebuie sa urmeze cu strictete tratamentul medicamentos prescris si sa se prezinte la control in zilele urmatoare. Daca totul este in limitele normale, pacientul va astepta perioada de integrare osoasa a implantului (2-6 luni), perioada in care implantul si osul au timp sa se „sudeze” pentru a forma ancora pentru dintele artificial. In acest timp, mai ales daca este vorba de dintii din fata, pacientul poate purta o lucrare temporara.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.



Succesul intregului proces de implantare depinde de acest proces de osteointegrare. Pacientul contribuie decisiv printr-o igiena orala riguroasa, evitarea consumului de alcool si a fumatului si neangajarea in procesul de masticatie a zonei implantului, evitand astfel presiunea pe zona implantata pina la integrarea definitiva.


Tot in acesta etapa, este evaluata radiografic osteointegrarea (cantitatea de os din jurul implantului trebuie sa fie suficienta) si clinic, prin verificarea mobilitatii implantului dentar. Daca stomatologul si implatologul constata ca totul este in regula, implantul este apt pentru a primi partea estetica, mai precis coroana de ceramica sau zirconiu.


2. Descoperirea implantelor dupa 2-6 luni de la inserarea acestora este o noua etapa chirurgicala dupa inserarea implantului dentar, care se face sub anestezie o mica incizie in gingie deasupra implantului, se monteaza bontul de vindecare pentru gingie si se asteapta circa 7 zile pina ce gingia se modeleaza in jurul bontului, exact ca in jurul unui dinte natural.


Dupa descoperirea implantelor, medicul stomatolog face controlul placii bacteriene, pentru ca aceasta poate influenta succesul si longevitatea implantului dentar. Daca este cazul, pentru a preveni invazia microbiana, se efectueaza indepartarea placii bacteriene si a tartrului dentar – cel mai mare depozit de microorganisme din cavitatea bucala, format prin mineralizarea placii bacteriene. Suprafata rugoasa a tartrului dentar determina depuneri mai mari de placa dentara. Daca tartrul si placa bacteriana nu sunt indepartate la timp, gingia poate intra in stare de inflamatie, ceea ce poate duce la complicatii nedorite (a se vedea De la mucozita la periimplantita: cum prevenim si tratam inflamarea implantului dentar).


3. Etapa protetica este urmatoarea etapa de tratament, care implica colaborarea cu laboratorul de tehnica dentara. Un medic specializat in protetica dentara, impreuna cu tehnicianul dentar, colaboreaza in vederea obtinerii dintilor propriu-zisi.


Mai intai, se aplica pe implant un fel de „capacel” mic denumit „bont de vindecare”, care se mentine 7-14 zile si are rol in vindecarea completa a gingiei din jurul implantului. Se realizeaza apoi amprentarea, necesara realizarii suportului coroanei dentare, numit bont protetic.


Ulterior, se realizeaza proba bontului protetic primit de la laboratorul de tehnica dentara si apoi se va trece la faza de executare propriu-zisa a coroanei dentare, din ceramica sau zirconiu, in functie de optiunea pacientului, si la incarcarea lucrarilor pe implanturi.


Se recomanda ca dintii inlocuitori sa fie incarcati in functie de structura osoasa si adancimea santului periimplantar si sa nu fie pusi, din motive estetice, intr-o pozitie ce ar putea cauza o distributie nefavorabila a fortelor asupra implanturilor.


4. Etapa controalelor periodice ...

Intretinerea implanturilor si a lucrarilor protetice agregate pe implanturi pentru o durata de viata cat mai mare are doua aspecte:

  • cel profesional, format din totalitatea procedurilor si manoperelor realizate de echipa stomatologica in vederea intretinerii implantului si coroanei: aplicarea locala a unor substante cu efect bactericid, controale, tratamente, igienizare, recomandari, interventii etc. In primii doi ani, pacientul este chemat la control odata la 3 luni petru evaluarea starii implanturilor si pentru diagnosticarea posibilelor complicatii ale implantului. Acest proces de evaluare este realizat din punct de vedere radiologic (prin radiografie panoramica pentru a observa eventuala aparitie a resorbtiei ososase in jurul implanturilor) si din punct de vedere clinic, fiind urmat apoi de igienizare profesionala o data la 6 luni si de radiografii dentare o data pe an.

  • cel personal, format din totalitatea procedurilor de igiena dentara personala efectuate de pacienti la domiciliu, fara a fi asistati de personal medical specializat. Pacientului purtator de proteze i se face cunoscut tot ce depinde de el pentru mentinerea sanatatii tesuturilor periimplantare: periaj cu pasta si periuta de dinti, folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor alimentare din spatiile interdentare, dusuri bucale etc. Periajul poate fi completat cu ape de gura sau geluri active din punct de vedere infectios.


Pentru implantul dentar, exista riscuri si garantii, insa un rol foarte important il are modul in care se ingrijesc lucrarile protetice, atat de catre purtatorii de proteze, cat si de catre echipa medicala. Avantajele implantului la nivelul calitatii vietii dumneavoastra depasesc riscurile specifice unui implant, iar pe termen lung, reduc semnificativ cheltuielile cu dintii, chiar daca costurile unui implant par initial ridicate.


Durata de viata a implantelor si a intregii lucrari dentare depinde de efortul pacientilor de a-si asigura o igiena orala riguroasa la domiciliu, combinate cu eforturile echipei medicale, prin profilaxia profesionala asigurata intregii lucrari protetice in cabinetul stomatologic.



Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares