Descopera Invisalign: 12 Secrete pentru un Zambet Perfect Fara Aparate Metalice


Tratamentul ortodontic a evoluat in ultimele decenii la un nivel la care nici ca puteai visa. Progresul tehnologiilor a facut posibila conceperea unor sisteme ortodontice cu numeroase beneficii pentru pacient. In topul acestor sisteme, de cativa ani, se afla Invisalign. Metoda dezvoltata de catre Align Technology incepand cu anul 1998 a tratat pana in prezent mai bine de 2.000.000 de pacienti. Daca vrei sa-ti indrepti dintii folosind aceasta metoda incepe prin a te documenta foarte bine.


1. De unde incepi

Gaseste un medic acreditat Invisalign si fa-ti o programare. Medicul va face radiografii, fotografii, va inregistra muscatura si va lua amprente pentru modele. Medicul dentist sau ortodontul iti va face o evaluare scrisa, care include diagnosticul si planul de tratament. Amprentele dentare mai sus amintite vor fi trimise pentru scanare. In acest fel se creeaza o reprezentare 3D, digitala, a dintilor tai. Ai mare grija! Nu toti pacientii sunt eligibili pentru acest tip de tratament.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.



2. Cum functioneaza Invisalign?

Invisalign este un sistem ortodontic care utilizeaza gutiere ( alignere ) transparente, purtate secvential, pentru a ajusta dintii, fiind o alternativa la aparatele ortodontice clasice, din sarma. Sistemul muta dintii din pozitia initiala, neplacuta, in pozitia prognozata si proiectata de calculator, placuta estetic si functional, in etape. Fiecarei etape ii este corespunzatoare o gutiera. Invisalign poate avea intre sase aligneri, pentru anomaliile dentare minime, pana la patruzeci si opt de gutiere, pentru cazurile mai complexe. Fiecare aligner muta dintii pe distante de 0.25 - 0.33 de milimetri. Gutierele sunt fabricate dintr-un material termoplastic elastic care aplica o presiune pe dinti astfel incat acestia sa se deplaseze pe directia dorita a planului de tratament.


3. Cat dureaza tratamentul?

Fiecare aligner este destinat a fi purtat 20 de ore pe zi, timp de doua saptamani. In medie tratamentul cu Invisalign dureaza 13.5 luni. Durata tratamentului variaza in functie de complexitatea miscarilor planificate ( deci de gravitatea problemei dentare ).


4. Dezavantaje vs avantaje ale sistemului Invisalign

Principalele dezavantaje ale sistemului Invisalign, in comparatie cu tratamentul ortodontic conventional, sunt costurile si limitarile tehnice in rezolvarea cazurilor complexe. Invisalign poate costa cu 20-30% mai mult decat tratamentul ortodontic clasic. Gutierele Invisalign sunt, probabil, mai vizibile decat aparatele linguale. Ca si in cazul aparatelor ortodontice obisnuite imediat dupa inceperea tratamentul, precum si dupa schimbarea gutierelor cu urmatoarea din serie, poti resimti durere si senzatie de presiune la nivelul dintilor.


Invisalign trateaza in mod eficient o mare varietate de probleme dentare, inclusiv aglomerarea dintilor, spatierile dintilor, crossbite-ul, overbite-ul si underbite-ul. Mai mult, designul permite sa mananci orice alimente doresti pentru ca poti indeparta gutierele in timpul meselor. Poti sa te speli pe dinti si sa folosesti ata si apa de gura in mod normal. Sanatatea dintilor si mai ales a gingiilor este pastrata. Acest lucru nu este posibil cu aparatele dentare obisnuite - poate dura 15-20 minute igienizarea de dupa mese. Gutierele sunt confectionate dintr-un material plastic neted asa incat sansele de lezare sau iritare a obrajilor si gingiilor sunt minime.


Statisticile furnizorului spun ca adolescentii care poarta Invisalign sunt cu 68% mai putin susceptibili la a fi tachinati de catre anturaj decat cei ce poarta aparat dentar de metal. In acelasi timp tinerii ce poarta Invisalign au sanse de doua ori mai mici sa le scada respectul de sine decat cei ce poarta aparata ortodontice clasice.


5. Cat costa?

Costul tratamentului cu Invisalign variaza in functie de gravitatea situatiei initiale. Doar dupa o consultatie ti se poate oferi un pret estimativ. La momentul redactarii acestui articol producatorul sistemului estima ca pretul tratamentului poate varia intre £1,500 si £4,500.


6. Cine face acest tratament?

Alegerea indreptarii dintilor cu Invisalign este o decizie importanta. De aceea alegerea medicul va fi facuta cu grija. Nu toti stomatologii si ortodontii folosesc sistemul Invisalign. Este important sa gasesti un medic care a fost instruit corespunzator pentru tratamentul cu Invisalign. Site-ul reprezentantei din Romania are o pagina ce te poate ajuta in gasirea medicului potrivit pentru tine. In prezent, in lume, sunt peste 82000 de medici acreditati in a folosi acest sistem.


7. Cat de vizibile sunt gutierele in timpul purtarii?

Dupa cum spuneam mai sus gutierele Invisalign pot fi mai vizibile decat aparatele linguale. Alignerii sunt confectionati dintr-un material transprent ce va fi greu observabil de catre anturaj.


Pacientii care au nevoie de miscari complexe ale dintilor ( rotatii, intruzii, extruzii )  pot avea atasate elemente ortodontice ajutatoare, din compozit sau metal, pe anumiti dinti. Cu cat mai multe astfel de atasamente cu atat gutierele Invisalign sunt mai putin estetice.


8. Ce se intampla dupa terminarea tratamentului?

Ca orice tratament ortodontic la finalul fazei active urmeaza perioada de contentie. Dintii au o tendinta naturala de a reveni la pozitia initiala, de dinainte de tratament. Acest fapt nu depinde de tipul tratamentului ortodontic avut. In functie de gravitatea anomaliei dentare initiale te poti astepta sa ai nevoie de contentie pentru o perioada limitata de timp, dupa terminarea tratamentului, sau pentru toata viata. Invisalign recomanda pentru contentie retainerii VIVERA.


9. Cat de confortabile sunt gutierele Invisalign?

Gutierele pot fi indepartate in vederea igienizarii, ceea ce face curatarea dintilor tai foarte usoara. De asemenea in timpul meselor le poti indeparta pentru a savura alimentele. Acest lucru este imposibil daca folosesti aparate ortodontice obisnuite. Mai mult, daca ai evenimente sau momente in care nu te simti indeajuns de confortabil sa le porti, le poti lasa deoparte.


10. La ce varsta pot purta Invisalign?

Poti purta Invisalign la orice varsta. Totusi, pentru ca tinerii sunt un grup aparte si foarte important de pacienti, Align Technology a creat o varianta proiectata special pentru tratamentul adolescentilor. Dintre particularitatile acestei variante putem enumera:

  • indicatorii de uzura - se decoloreaza pentru a ajuta medicul, parintii si adolescentul sa masoare durata purtarii;
  • design ce faciliteaza eruptia caninilor, a celui de-al doilea premolar si a celui de-al doilea molar;
  • sase aliniatori de schimb gratuiti pentru cazul in care unii din setulul initial se pierd sau se strica.


11. Exista studii stiintifice care sa ateste calitatile acestui sistem?

In momentul scrierii acestui articol o cautare a termenului “invisalign” in cadrul librariei PUBMED afisa 127 de articole ce mentionau termenul mai sus amintit. Specialistii pot spune ca exista un numar redus de studii ce implica aceasta modalitate de tratament. Eficienta sistemului poate fi atestata de numarul mare de cazuri tratate cu succes, feed-back-ul foarte bun din partea pacientilor si cererile tot mai numeroase.


12. Ce alte optiuni de tratament pot avea?

Alternativa directa o reprezinta aparatele ortodontice clasice. Uneori, in functie de situatia clinica, alte varinate pot include: fatete dentare, punti dentare, implanturi si chiar placi dentare.


Invisalign nu este o metoda de tratament ortodontic ce poate fi aplicata in mod universal. Se adreseaza problemelor ortodontice moderate ce pot include: overbite, crossbite, dinti inghesuiti, open bite ( muscatura deschisa ), underbite, dinti cu spatii intre ei, si are numeroase avantaje in comparatie cu sistemele clasice. Datorita numeroaselor avantaje, atat pentru pacient cat si pentru medic, ne putem astepta ca in urmatorii ani aceasta metoda sa fie din ce in ce mai intalnita in practica  … dar aproape invizibila pentru pacienti si anturaj.



Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares