Apa de gura


apa de gura revigoreazaApa de gura este un mijloc secundar, simplu si usor de utilizat, de ingrijire a sanatatii cavitatii bucale. Ea completeaza actiunea mecanica a periutei de dinti prin proprietatile antibacteriene si antiseptice pe care le are. Practic apa de gura indeparteaza bacteriile printr-o actiune chimica. Exista o multitudine de sortimente de apa de gura, sortimente concepute special pentru a se putea adapta nevoilor specifice diferitelor categorii de pacienti. Pot fi folosite ca atare, de obicei dupa periajul gingivo-dentar, sau cu ajutorul unor dispozitive speciale.


De ce sa folosim o apa de gura? ...

Apa de gura creste eficienta unui periajului dentar. Apa de gura ajuta la indepartarea si prevenirea acumularii de placa bacteriana in zonele in care periuta are un acces ingreunat: spatiile dintre dinti (mai ales atunci cand dintii sunt inghesuiti), spatiile dintre radacini ce apar odata cu retractia gingiei, suprafetele dentare acoperite partial de un capuson de mucoasa (cazul dintilor aflati in eruptie), spatiile mici create intre dinti si lucrarile sau aparatele dentare. De asemenea, prin clatire, substantele active ajung si la nivelul partilor moi, realizand profilaxia sau, dupa caz, tratamentul afectiunilor mucoasei bucale.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Cum alegem apa de gura potrivita? ...

Inainte de a va hotari asupra utilizarii unei ape de gura este bine sa tineti cont de sfatul medicului dentist. Sunt foarte multe tipuri de apa de gura, unele fiind preparate extemporaneu, altele prefabricate.


Variantele extemporanee pot cuprinde solutii saline, infuzii de plante, solutii alcaline, etc. Apa de gura preparata extemporaneu poate fi o alternativa pentru persoanele alergice la componentele apelor de gura prefabricate: coloranti, aromatizanti, agenti de tamponare. Daca alegem acest tip de apa de gura trebuie sa avem in vedere si posibilele contraindicatii sau efecte secundare. De exemplu, solutiile saline nu pot fi folosite de catre pacientii cu regim alimentar fara sare, iar extractele din plante pot pata dinti dupa o lunga perioada de utilizare.


Variantele prefabricate de apa de gura se gasesc sub forma de solutii pentru ingrijire zilnica sau apa de gura cu actiune intensiva, folosite in tratamente de scurta durata. Acestea din urma sunt indicate de catre medicul dentist in cadrul tratamentului dentar si contin aceleasi substante active dar mai concentrate, cum ar fi: digluconatul de clorhexidina, peroxidul de hidrogen, perboratul de sodiu, peroxidul de carbamida.


Care sunt dezavantajele pentru apa de gura? ...

Apa de gura poate produce efecte secundare in cazul unei utilizari de lunga durata, cum ar fi:

 • colorarea la exterior, de obicei galbena sau bruna, a suprafetelor dentare, a mucoasei orale, precum si a lucrarilor dentare;
 • sangerari gingivale;
 • demineralizari si hipersensibilitate la nivelul dintilor;
 • limba neagra paroasa;
 • senzatie de gust amar;
 • pierderea temporara a gustului, uscaciune si senzatie de arsura a gurii;
 • posibile efecte cancerigene.

Cele mentionate mai sus sunt valabile mai cu seama pentru apa de gura ce contin clorhexidina.


Apa de gura pentru ingrijirea zilnica contine substante active in concentratii mici, ce pot fi utilizate perioade lungi de timp. Astfel de ape de gura sunt concepute in principal pentru a preveni aparitia cariilor si a afectiunilor gingivale. Exista si variante speciale:

 • pentru pacientii cu afectiuni parodontale;
 • pentru persoanele cu sensibilitate dentara (inclusiv asociata tratamentului de albire);
 • pentru pacientii cu eroziuni acide;
 • pentru purtatorii de aparate dentare;
 • pentru mentinerea rezultatelor tratamentului de albire.


Multe sortimente de apa de gura au in compozitie alcool. Exista studii de specialitate care atrag atentia asupra pericolului utilizarii acestora in ritualul de ingrijire de zi cu zi, cu atat mai mult daca concentratia alcoolului este mare. Folosita excesiv, mai ales de catre fumatori, apa de gura cu alcool pot conduce la aparitia cancerului oral. De asemenea, pentru a se evita posibilele come alcoolice, apa de gura nu este  recomandate copiilor sub 5 ani sau dependentilor de alcool.


Apa de gura este indicata si copiilor? ...

Acest mijloc de ingrijire a cavitatii bucale nu este destinat exclusiv adultilor. Exista sortimente de apa de gura speciale pentru copii. Pentru grupele mici de varsta se foloseste apa de gura fara fluor. Are gust placut, de obicei fructat si nu contine alcool. Aceasta curata si ajuta la remineralizarea dintilor nou erupti sau deja existenti, eliminand riscul de inghitire a fluorului. Ingestia unei cantitati mari de fluor conduce la aparitia afectiunii denumite fluoroza dentara sau smaltul patat.


Cum utilizam apa de gura? ...

Ca in cazul oricarui medicament este bine sa cititi inainte de utilizare prospectul ambalajului in care vine apa de gura. In acest fel se evita dozarea gresita sau reactiile alergice la substantele continute.


Este indicata utilizarea apei de gura dupa fiecare periaj. In general se recomanda clatirea cu apa de gura la o jumatate de ora dupa periaj. In acest fel elementele chimice ale pastei de dinti (folosite anterior) nu interactioneaza in mod negativ cu constituientii apelor de gura. Unii producatori nu recomanda aceasta pauza. Pentru ca substantele active sa actioneze eficient, lichidul tebuie plimbat energic prin gura cel putin 30 de secunde, contractand atat musculatura obrajilor cat si a limbii.


Apa de gura se poate folosi si cu ajutorul unor dispozitive speciale denumite dusuri bucale sau irigatoare bucale. Sunt variante atat pentru cabinetul dentar cat si pentru pacient la domiciliu. Tehnica este demonstrata in prealabil de catre medicul stomatolog.


Utilizeaza apa de gura in fiecare zi. Beneficiile sale nu le transforma intr-o solutie minune ce ar putea inlocui periajul gingivo-dentar. Mai de graba trebuie privite ca un element ce sporeste actiunea mijloacelor de igienizare a cavitatii bucale.Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares