Daca gingiile tale au un aspect rosiatic sau sangereaza atunci cand te speli pe dinti, inseamna ca ai gingiile inflamate. Gingivita este o afectiune orala care trebuie luata in serios pentru ca, in caz contrar, poate genera afectiuni cronice, precum parodontoza. Citeste intregul articol pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre gingiile inflamate!
Ce cauzeaza inflamarea gingiilor? ...
Exista o serie de factori care, separat sau impreuna, pot determina inflamarea gingiilor. Determinarea cauzei reale a inflamarii gingiilor te va ajuta sa iei masurile optime pentru a trata afectiunea intr-un stadiu incipient. Iata cauzele ce stau la baza gingiilor inflamate:
Igiena orala necorespunzatoare. O igiena orala potrivita este formata din trei pasi: ata dentara - periaj - apa de gura. Daca vreunul dintre acesti pasi este omis sau daca nu sunt executati corect, se formeaza placa bacteriana si/sau tartru, ambele reprezentand o cauza frecventa in inflamarea gingiilor. Placa bacteriana si tartrul se pot inlatura doar de catre dentist sau igienist dentar.
Placile dentare sau lucrarile dentare mai vechi. Acestea sunt verificate si evaluate de catre dentist in timpul controlului stomatologic periodic.
Anumite afectiuni sau dezechilibre ale organismului, precum sarcina sau diabetul.
Anumite medicamente administrate pentru alte afectiuni.
Fumatul.
Daca ai gingiile inflamate si simptomele persista in ciuda unei igiene orale ireprosabile, recomandarea noastra este sa vizitezi cat mai repede un medic stomatolog pentru ca te va ajuta sa depistezi cauza si iti va oferi solutii eficiente.
Cauti pe aceasta pagina informatii si sprijin pentru a trata o afectiune stomatologica.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Cum poate fi prevenita inflamarea gingiilor? ...
Cea mai buna metoda pentru a preveni gingiile inflamate este programul strict de igiena dentara, inceput cat mai devreme, in copilarie, si practicat constant pe parcursul vietii. O curatare completa cu ata dentara, urmata de periaj, ar trebui sa dureze intre 3 si 5 minute. Folosirea atei dentare este importanta pentru inlaturarea particulelor alimentare ramase blocate intre dinti sau intre dinti si gingii. De asemenea, ata dentara are un rol important in prevenirea formarii placii bacteriene si deteriorarea smaltului.
Prevenirea inflamatiei gingiilor si a afectiunilor gingiei este asigurata de vizita la medicul dentist. Ar trebui sa ajungi regulat la medicul dentist sau la igienistul dentar pentru curatarea profesionala a danturii si evaluarea lucrarilor dentare vechi, ambele necesare la perioade cuprinse intre 6 si 12 luni. Daca suferi de afectiuni care pot avea impact asupra sanatatii gingiei, precum diabetul sau afectiunile hormonale, dar si daca ai obiceiuri nesanatoase, precum fumatul, iti recomandam controale dentare mai frecvente pe parcursul unui an.
Semnele gingivitei ...
Deoarece durerea este un simptom ce apare mai tarziu in cazul afectiunilor gingivale, este necesar sa acorzi atentie la semnele legate de aspectul gingiei:
Umflarea gingiei
Inrosirea gingiei
Sangerarea gingiei in timpul periajului sau folosirii atei dentare
Retragerea gingiilor (un semn important care arata ca trebuie luate masuri imediat)
Ulceratiile bucale.
Gingiile inflamate trebuie tratate cat mai rapid deoarece, in caz contrar, simptomele se inrautatesc si se declanseaza o afectiune cronica: parodontoza. O simpla inflamatie poate deveni astfel distructiva, mai ales atunci cand se raspandeste si mai adanc in tesutul care sustine dintele. Ceea ce se poate intampla in cazul netratarii la timp a gingivitei este retragerea gingiilor, formandu-se placa bacteriana foarte aproape de radacina dintelui. Cu cat acest proces avanseaza, cu atat creste riscul pierderii premature a dintilor.
Parodontoza ...
Parodontoza este o afectiune ce face ca tesuturile ce sustin dintele sa se deterioreze, si sa permita accesul bacteriilor de-a lungul radacinilor si in osul de suport, agravand inflamatia locala. Mai exact, dintele are parte de o sustinere din ce in ce mai slaba pana cand ajunge sa nu mai fie sustinut de niciun tesut si, in final, se pierde. Gingiile inflamate pot fi usor de ignorat, nefiind considerate o boala grava in sine, insa s-a descoprit faptul ca exista conexiuni intre afectiunile gingivale si afectiuni cardiace sau probleme de glicemie. Prin urmare, sanatatea orala influenteaza sanatatea intregului organism.
Alte sfaturi ...
O atentie sporita la sanatatea dentara trebuie sa aiba fumatorii, persoanele cu un istoric familial ce include afectiuni gingivale si gingii inflamate, cei cu diabet si femeile insarcinate. De asemenea, trebuie stiut ca anumite medicamente precum cele antidepresive, contraceptive sau cele destinate afectiunilor cardiace, pot creste riscul afectiunilor gingivale.
Dintii sanatosi au nevoie de gingii sanatoase. Iti recomandam sa acorzi atentie acestor factori de risc si folosirii medicamentelor ce pot afecta sanatatea gingiilor. In acest sens, controlul frecvent realizat de medicul dentist iti este cel mai util si cel mai la indemana, deoarece medicul este avizat in a-ti evalua si monitoriza sanatatea dentara si a-ti oferi sfaturi si solutii.
Un alt aspect important in mentinerea sanatatii orale este folosirea unor produse de calitate, destinate igienei orale, care ajuta la prevenirea gingiilor inflamate. Astfel, sfatul nostru este sa folosesti o pasta de dinti ce contine fluor si o apa de gura cu ingrediente anti-bacteriene, cum ar fi clorhexidina. Ata dentara trebuie si ea folosita de cel putin doua ori pe zi.