Operatie la dinti sau pe creier? Multora li se pare mai usor de suportat a doua… Din pacate, in jurul chirurgiei orale s-au creat nejustificat mituri despre ace, durere, complicatii si riscuri care au transformat cea mai simpla procedura de reabilitare orala sau maxo-faciala intr-un act infricosator.
Din fericire, operatiile dentare se efectueaza sub anestezie dentara, au putine riscuri, iar pentru pacient nu sunt deloc complicate sau traumantizante. Descopera in continuare cum se desfasoara cele mai frecvente tipuri de operatii dentare si motivele pentru care acestea nu trebuie sa mai fie o sursa de teama pentru nici un pacient.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Etapele clinice ale interventiilor de chirurgie dentara ...
Indiferent de natura si scopul operatiei dentare (insertii de implanturi dentare, operatii parodontale, autotransplat de os sau aditii de os artificial, sinus lifting sau extractii), se parcurg 4 etape esentiale succesului oricarei interventii:
1. Etapa de pregatire cuprinde evaluarea starii de sanatate a pacientului prin analize specifice, precum si evaluarea radiologica a statusului dento-alveolar prin investigatii de radiologie dentara panoramica si computer tomograf.
Este o etapa absolut necesara deoarece, pe baza informatiilor obtinute, daca pacientul se califica pentru procedura chirurgicala dorita, se alcatuieste planul de tratament. Din pacate, nu toti doritorii de interventii de reabilitare orala (spre exemplu, insertie de implant dentar) pot beneficia de aceasta, deoarece, dincolo de avantajele implantului, exista contraindicatii si riscuri.
Insa orice problema dentara ce impiedica interventia chirurgicala (abcese dentare, un tratament ortodontic prin aparat dentar ortodontic, probleme de igiena orala, indepartarea unor lucrari dentare compromise etc.) se poate rezolva in aceasta etapa.
2. Etapa preoperatorie se considera din momentul intrarii pacientului in sala de operatii pana la inceperea operatiei dentare prorpiu-zise. Pacientul poate primi medicatie de relaxare si de prevenire a infectiilor (antibiotic), iar echipa medicala isi pregateste trusa de implantologie si chirurgie. O atitudine pozitiva si increzatoare din partea pacientului este binevenita.
3. Etapa chirurgicala se refera la interventia propriu-zisa din sala de chirurgie. O echipa chirurgicala performanta este formata din anestezist si 4 medici specialisti in chirurgie maxilo-faciala, implantologie, parodontologie si estetica dentara. La unele interventii sunt necesari doar 2 sau 3 specialisti, in functie de natura acesteia.
Etapa chirurgicala poate dura de la 20 de minute pana la cateva ore, in functie de complexitatea cazului. Pe parcursul interventiei chirurgicale, pacientul este sub efectul sedarii, iar medicul anestezist monitorizeaza permanent pacientul pe toata interventiei.
4. Etapa postoperatorie este singura in care pacientul experimenteaza disconfort, suportabil insa. Este normal ca pacientii sa simta putina durere dupa ce anestezia si-a terminat efectul. Este normal ca zona operata sa se umfle imediat dupa interventie, iar abilitatea de a manca sa fie redusa in primele ore sau zile dupa operatie. Durerea se trateaza cu analgezice, iar umflaturile se atenueaza cu gheata. Orice reactie post-operatorie anormala se comunica dentistului.
Firele de sutura sunt indepartate dupa 7-10 zile, iar respectarea indicatiilor medicului stomatolog determina procesul de vindecare sau regenereare osoasa, dupa caz. Dupa o anumita perioada de vindecare, daca este cazul, se aplica lucrarea provizorie sau se efectueaza o alta procedura. Chiar daca este o procedura finala, urmeaza perioada controalelor regulate, o data la 3 sau 6 luni, pentru ca medicul stomatolog sa poata verifica evolutia postoperatorie.
Cele mai comune operatii dentare:
Extractiile dintilor compromisi de procese carioase sunt cele mai cunoscute operatii dentare, efectuate de orice medic dentist. In prezent, tehnologia chirurgicala permite extractii atraumatice, cu minim de disconfort si in timp record.
Extractia molarilor de minte este o operatie dentara cu minima invazie a osului si indepartare a „maselei de minte” care nu mai are spatiu sa „creasca” cum trebuie. Mai mult, acesti dinti apar la maturitate si trebuie sa treaca printr-un os dur si o gingie ingrosata. Adesea, ei raman in inocluzie intraosoasa sau submucoasa, iar eruptia pe arcada nu se mai produce.
Reconstructia osoasa ghidata se face pentru pregatirea patului de insertie a implantului, atunci cand osul nu este suficient, cu material de os natural sau artificial.
Grefa osoasa este transplantarea chirurgicala a unui fragment de os de la pacient (autogrefa) sau de la o persoana decedata (alogrefa). Osteointegrarea in osul grefat se face in circa 6 saptamani.
Rezectia apicala este operatia dentara prin care se extirpa un tesut patologic format in os la nivelul apexului radicular (varful radacinii dentare). Tesutul se delimiteaza de obicei sub forma unui chist care se poate extinde la alti dinti sau poate perfora masa osoasa daca nu este scos. Rezectia apicala poate salva un dinte pentru care singura alternativa este extractia. In present, se prefera abordarea directa in detrimentul abordarii clasice, prin radacina. Rezectia devine o solutie doar cand metodele avansate de tratament endodontic nu pot fi aplicate ca sa stopeze formarea chistului.
Obturarea canalelor radiculare se face actualmente prin condensarea verticala la cald, pentru a salva un dinte de la extractie. Este un tratament endodontic prin care se realieaza eliminarea infectiei din canale si se umple spatiul cu un material perfect etans, care nu permite bacteriilor accesul la canal.
Sinus lifting sau sinus lift extern sau intern (operatia de ridicare a sinusului) este specific zonei posterioare a maxilarului superior si are ca scop cresterea volumului osos in aceasta zona, in detrimentul volumului sinusului. Fara operatia de sinus lift, riscul introducerii implanturilor in sinusul maxilar este foarte ridicat. Mai mult, sinus liftingul permite inserarea, dintr-un unghi de insertie corect, a unor implanturi dentare mai lungi, deci mai rezistente si cu o durata de viata mai mare.
Operatia de inserare a implantului dentar este o interventie chirurgicala prin care se introduce una sau mai multe radacini artificiale in arcada dentara, sub forma unor piese de titan in forma de surub. Dupa o perioada de osteointegrare de circa 6 luni, peste implant se aplica un bont protetic, peste care se pune coroana dentara din ceramica sau zirconiu.
Despicarea crestei edentate sau bone splitting este operatia de expansiune transversala a crestei pentru pregatirea spatiului de implant. Este o metoda de Regenerare osoasa ghidata (ROG) ce permite proceduri simultane (se poate efectua odata cu insertia implanturilor). Procedura presupune despicarea pe lungime la nivelul crestei edentate inguste, in vederea cresterii stabilitatii suprafetei de implant.
Alte afectiuni care pot fi tratate prin chirurgia orala sunt bolile parodontale, probleme ale maxilarului, cresterea inegala a maxilarului (retrognatism maxilar), tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare, fracturi ale oaselor faciale, infectii faciale, apnea de somn, reparatii ale palatoschizisului sau „buzei de iepure”.
Oricare ar fi operatia dentara de care aveti nevoie, nu aveti motive de ingrijorare. Tehnologia actuala ultraperformanta, ultraspecializarea medicilor, tehnicile de interventie minim invazive sunt premise excelente pentru orice interventie care va reda estetica dentara si va imbunatateste calitatea vietii.
Priveste spre un viitor fara probleme dentare ...
Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.