Anestezia dentara, sau anestezia dentara locala, este tehnica prin care se anesteziaza, sau se amorteste, o anumita zona din cavitatea orala, fara ca tu sa-si pierzi cunostinta. Este cea mai intalnita tehnica de anestezie din practica stomatologica. Anestezia dentara se realizeaza cu ajutorul unor substante speciale, denumite anestezice.
Nervii ...
Anestezile actioneaza asupra nervilor din organism. Este important sa stii ca, din punct de vedere functional, acestia pot avea mai multe roluri:
- senzitiv: te fac sa percepi durerea, gustul, presiunea si temperatura;
- motor: atunci cand controleaza miscarile muschilor;
- de control subconstient al organelor.
De mai sus se poate lesne intelege ca nervii se gasesc atat la suprafata corpului cat si in interior. Principali nervi ce inerveaza gura si obrajii sunt nervii trigemeni ( V ). Vorbesc la plural pentru ca sunt un numar de doi, cate unul pentru fiecare parte a fetei.. Acestia au numeroase ramuri, cu roluri variate, in functie de zonele de distributie.
Uneori medicul tau va fi nevoit sa-i anestezieze doar ramurile dar, uneori, cum ar fi cazul extractiilor dentare ale molarilor inferiori, va trebui sa anestezieze tot nervul trigemen de pe acea parte.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Dintre tratamentele stomatologice ce necesita anestezie locala fac parte: extractiile dentare ( inclusiv extractia molarului de minte ), tratamentele de canal, obturatia dentara (plombele dentare) iar uneori chiar detartrajul dentar.
Cum actioneaza anestezia dentara? ...
Acum ca am aflat ce anesteziem, sa intram in detalii despre substantele anestezice.
La nivel molecular, anestezicele blocheaza transmiterea impulsului nervos de-a lungul nervilor, prin alterarea miscarilor ionilor de Na+ si K+ intre exteriorul si interiorul membranei celulare. Tehnica anesteziei dentare presupune injectarea substantei anestezice in apropierea nervului ce deserveste zona de lucru, gingie, dinte, limba sau buze, astfel incat dentistul sa poata lucra fara ca tu sa simti durere.
Care sunt etapele anesteziei dentare? ...
Pentru a te anestezia medicul stomatolog parcurge urmatoarele etape:
- mai intai va discuta cu tine - aceasta etapa se numeste in limbaj medical anamneza, iar inainte de aceasta tu vei completa Fisa pacientului;
- va decide asupra tipului de anestezic folosit, in functie de afectiunile generale de care suferi si medicatia pe care o ai;
- uneori iti pot fi administrate medicamente ce te linistesc si te pregatesc pentru interventia dentara ce urmeaza, incluzand aici si momentul anesteziei dentare;
- preanesteziaza locului unde vei fi intepat cu anestezicul propriu-zis cu spray sau geluri ce contin Xilina;
- anestezia dentara propriu-zisa; metoda folosita este aleasa in functie de interventia terapeutica ulterioara; medicul te poate intepa o data sau de mai multe ori, in una sau mai multe zone ale cavitatii orale;
- instalarea anesteziei: vei simti in zona vizata furnicaturi cu diminuarea treptata a perceptiei; unii pacienti au o senzatie "de galusca" ce-si mareste volumul, alti simt o senzatie de "inghetare"; anestezia se instaleaza intr-un interval cuprins intre 5 si 30 de minute, existand numerosi factori ce-i determina viteza de instalare;
- interventia terapeutica, in cadrul careia, daca anestezia dentara nu s-a instalat corespunzator dentistul o poate completa; maximul cantitatii de anestezic utilizata se stabileste in functie de tipul substantei folosite si greutatea ( masa ) ta;
- durata de actiune depinde de tipul anestezicului si de zona tratata;
ATENTIE! ...
Atat timp cat esti anesteziat iti recomandam sa nu mananci sau sa consumi alimente foarte fierbinti sau foarte reci pentru a nu te accidenta.
Ce substante se folosesc pentru anestezie in stomatologie? ...
Cele mai utilizate substante anestezice folosite in stomatologie sunt mepivacaina, articaina si lidocaina. La acestea se mai poate adauna adrenalina, cu rol vasoconstrictor, pentru cresterea perioadei de actiune a substantei anestezice locale.
Ce poti face tu pentru ca anestezia dentara sa fie reusita in cazul tau ...
- nu consuma cafea sau bauturi ce contin cofeina cu 12 ore inainte de interventie;
- mananca bine inainte de efectuarea anestezia dentara;
- administreaza, sau nu, medicatia pentru afectiunile generale de care suferi; va trebui sa discuti cu stomatologul tau despre acest aspect; unele medicamente sa iau iar altele se intrerup pentru scurt timp.
- pentru a evita neplacerile nu ezita a-i spune stomatologului despre afectiunile tale generale sau medicatia administrata;
- incearca sa te odihnesti, si sa te relaxezi, inainte de interventie.
Ce neplaceri poate provoca anestezia dentara? ...
Efectele secundare, si posibilele complicatii ale anesteziei dentare, se intalnesc foarte rar si nu ar trebui sa apara daca medicul a chestionat pacientul in legatura cu afectiunile pe care le prezinta, modul in care au decurs anesteziile dentare anterioare sau daca pacientul este sau nu alergic la vreo substanta anestezica folosita.
Posibilele evenimente neplacute cuprind:
- pierderea temporara a cunostintei - lesinul;
- anestezia are o durata foarte lunga (10-12h) de activitate;
- reactii alergice;
- anesteziere slaba ce nu permite efectuarea tratamentului; exista numeroase motive pentru care anestezia dentara nu functioneaza optim: variatii anatomice, predispozitii genetice (persoanele cu parul natural roscat sunt predispuse la nu li se instala bine anestezia dentara), inflamatia zonei de lucru ( daca exista "o infectie" locala acuta, s-ar putea ca mai intai, sa trebuiasca sa iei un antibiotic - DOAR la sfatul medicului dentist ) sau o tehnica de anestezie locala necorespunzatoare;
- pusee acute a unor afectiuni generale ce nu sunt sub tratament sau nu sunt tratate corespunzator ( !astmatici, epileptici, diabetici, afectiuni ale tiroidei sau cu afectiuni cardiace );
- miscari limitate ale gurii.
In anumite situatii anestezia dentara nu functioneaza, sau cum spun medicii "nu prinde". In astfel de cazuri se poate apela la inhalosedare sau la anestezie generala.
Cat timp dureaza anestezia dentara? ...
Timpul in care actioneaza anestezia dentara depinde de:
- tipul de anestezic folosit;
- concentrantia anestezicului;
- prezenta sau absenta adrenalinei ca adjuvant. Daca anestezicul contine si adrenalina, vasele de sange locale isi micsoreaza diametrul iar durata metabolizarii anestezicului local creste. Ca urmare anestezia "tine mai mult";
- marimea nervului anesteziat;
- zona organismului unde este folosita: unele zone au vascularizatie crescuta iar anestezicul este eliminat mai repede; acest fapt face ca anestezia dentara sa tina mai putin.
Utilizarea extinsa a anestezicelor locale dentare ...
La modul general, anestezicele pot fi pentru uz general sau local. Anestezicele locale, asa cum le spune si numele, actioneaza doar in zona in care au fost plasate. Anestezia dentara face ca uneori, pe langa faptul ca tu nu mai simti durere, sa nici nu-ti mai poti controla muschii din zona anesteziata. Astfel poti sa-ti musti obrazul sau limba fara sa poti controla acest lucru. Uneori sunt anesteziate si buzele ceea ce afecteaza temporar vorbirea.
Anestezicele folosite pentru anestezia dentara sunt utilizate si de alte ramuri medicale: ginecologie, ORL, dermatologie, oftalmologie sau chirurgie. Ele pot fi folosite pentru interventii propriuzise sau pentru calmarea durerilor dupa o interventie laborioasa.
Priveste spre un viitor fara probleme si anestezii dentare ...