Ce inseamna o urgenta dentara si cui trebuie sa te adresezi?

1) Mergeti imediat la Unitatea de Primiri Urgente a celui mai apropiat Spital daca aveti cel putin una dintre urmatoarele manifestari:

- Edem (umflatura) la nivelul fetei ce va afecteaza vederea, respiratia, vorbitul sau inghititul;
- Nu puteti deschide gura mai mult de 2 latimi de deget.

 

2) Contactati imediat stomatologul dvs daca prezentati una dintre urmatoarele manifestari:

- Edem (umflatura) la nivelul fetei ce incepe sa se extinda spre ochi sau gat
- Sangerare dupa o extractie dentara ce nu se opreste chiar daca ati tinut apasat cu un tampon o compresa timp de 20min continuu. O mica sangerare ce coloreaza saliva in rosu este normala, insa o sangerare abundenta si de durata, nu.
- Ati suferit o trauma si sangerati de la nivelul gurii
- Dinte care s-a rupt sau a cazut si aveti durere
- Durere de dinti intensa ce nu va lasa sa dormiti/mancati, eventual asociata cu edem (umflatura) sau cu febra, ce nu pot fi controlate cu pastile de durere.

 

3) Contactati stomatologul insa e posibil sa asteptati pana veti fi vazuti deoarece urmatoarele manifestari nu reprezinta urgente majore:

- Coroane, punti sau fatete dentare ce se misca sau ce au fost pierdute
- Proteze ce se misca, rupte sau care ranesc gingiile
- Sangerare gingivala minora
- Plombe sparte, ciobite sau pierdute integral
- Dinti ciobiti fara sa aveti durere
- Aparat ortodontic dezlipit sau sarma ce a iesit de pe pozitia corecta

 

Pastilele se vor lua intotdeauna conform instructiunilor de pe ambalaj si dupa sfatul unui cadru medical sau farmacist. Daca luati prea multe medicamente nu o sa treaca durerea mai repede ci doar puteti provoca efecte secundare nedorite (de exemplu afectarea stomacului si a ficatului), iar in unele cazuri o supra-doza poate pune viata in pericol. Pentru dureri dentare cele mai eficiente pastile sunt Paracetamolul si Ibuprofenul.

- Daca un dinte este foarte sensibil la rece/cald, antibioticele nu vor ajuta. Cel mai probabil caria va trebui curatata si apoi dintele plombat.

- Masurile de aici ajuta temporar pana ajungeti la stomatolog pentru tratament

- Igiena orala corecta si folosirea unei paste de dinti cu fluor, impreuna cu reducerea zaharului din alimentatie, vor incetini evolutia cariei

- Daca este vreo gaura in dinte, sau un dinte s-a spart si aveti o zona lipsa a dintelui sau o margine ascutita, atunci o plomba provizorie poate ajuta daca este pusa in acel spatiu. Ca solutie alternativa puteti folosi ceara ortodontica pe care o rulati intr-o bila mica si o presati in gaura fiind sigur ca ati umplut-o, apoi inlaturati excesul si muscati usor astfel incat sa ia forma muscaturii. Aceste materiale in general le puteti gasi la farmacii sau supermarketuri.

- Pasta de dinti pentru dinti sensibili, de exemplus Sensodyne, poate ajuta. Puneti putina pasta pe deget si aplicati pe zona sensibila, masati usor, apoi lasati-o acolo fara sa clatiti/mancati/beti pentru 30min.

- Puteti folosi si geluri cu anestezic pentru uz oral de tipul Orajel, Calmogel etc

- Durerile acestea de obicei sunt produse de umflarea gingiei ce acopera maseaua de minte. Aceasta gingie daca este muscata poate da dureri intense.

- Majoritatea situatiilor pot fi rezolvate acasa si ar trebui sa dispara in maxim o saptamana daca urmati sfaturile urmatoare

- Igiena orala perfecta, mai ales a zonei dureroase, chiar daca este dificil de atins. Pentru a se vindeca, gingia trebuie sa fie curata

- Clatiri cu apa de gura Corsodyl 7 zile de 3-4 ori pe zi

- Mancare mai moale

- Pastile de durere

- Clatiri cu solutie sarata: o lingurita de sare dizolvata foarte bine intr-un pahar de 150ml apa, apoi clatiri peste zi de 4-5 ori

- Daca incepeti sa aveti greutate la inghitire, inflamatie la nivelul fetei sau al obrazului, sau nu puteti deschide gura prea mult, sunati stomatologul, e posibil sa fie o infectie ce se intinde.

- Desi sunt foarte dureroase, majoritatea aftelor si a ranilor se vindeca in 7-10zile. Orice afta sau rana ce nu se vindeca in mai mult de 3 saptamani trebuie investigata de un dentist sau medic de familie.

- Puteti clati cu apa sarata obtinuta prin dizolvarea unei lingurite de sare intr-un pahar cu apa calduta, de 4-5 ori pe zi, timp de o saptamana.

- Chiar daca este dureros sa atingeti zona, igiena trebuie mentinuta pentru a incuraja vindecarea si a preveni infectarea sau inrautatirea situatiei. Puteti folosi o periuta de dinti cu perii mai moi in aceasta perioada

- Mancare mai moale ce ajuta la a reduce trauma zonelor sensibile atunci cand mestecati

- Pastile de durere conform indicatiilor producatorului

- Apa de gura Corsodyl, dar nu mai mult de 7 zile, altfel poate cauza patarea dintilor si a mucoaselor

- Protezele care ranesc gingiile pot fi folosite cu adeziv dentar pentru o mai buna fixare.

- Orice margine ascutita a unei proteze poate fi netezita cu o pila de unghii pana simtiti ca este mai comfortabila.

- Daca proteza cauzeaza rani in continuare, atunci nu o mai purtati si contactati stomatologul.

- Pentru rani mai puteti folosi spray-uri de genul Tantum Verde, Difflam care amelioreaza durerea si au efect antiseptic

- Dupa ce vi s-a scos un dinte este normal sa aveti durere, mai ales daca a fost o interventie dificila; in acest caz uneori durerea si umflarea tesuturilor ajung la maxim in 3-4 zile.

- O secretie usoara roz-rosiatica sau galbui-transparenta este normala dupa o extractie. Daca totusi sangerarea continua fara sa se reduca, puneti o compresa sterila peste (nu inauntru) rana si muscati astfel incat sa fie o presiune, 20 minute. Daca dupa aceste 20 min de tinut presiune, sangerarea nu se opreste, sunati stomatologul.

- Antibiotice nu se dau pentru durerea de dupa extractie, decat in situatiile cand este infectie. De asemenea antibioticele nu se prescriu fara a consulta pacientul fata in fata.

- Daca fumati sau clatiti prea repede dupa o extractie, riscati sa infectati rana si sa intarziati vindecarea. In situatia aceasta pastilele de durere nu prea au efect, si nici antibioticele nu rezolva. Trebuie sa sunati stomatologul deoarece rana trebuie tratata si osul acoperit.

- Gingiile care sangereaza la periaj sau la o simpla atingere nu sunt o urgenta dentara. Cauza este de obicei boala parodontala. Sangerarea va continua pana cand periajul se imbunatateste.

- Periati de 2-3 ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor, 2-3 minute, insistand mai ales in zonele care sangereaza.

- Pentru spatiile dintre dinti folositi ata dentara sau periute interdentare.

- Curatati si verificati coroana. Daca inauntru este goala sau aproape goala, puteti incerca sa o re-cimentati acasa daca nu vi se pare dificil

- Curatati resturile ( mancare sau resturi de ciment) dinauntrul coroanei cu un instrument subtire – de exemplu varful unei agrafe. Curatati si dintele pe care se va pune coroana. Daca raman resturi pe dinte sau in coroana, pozitia finala nu va fi corecta

- Verificati cum se aseaza coroana pe dinte fara ciment. Verificati cum e muscatura. Daca simtiti ca e inalt, inseamna ca mai sunt resturi. Niciodata nu fortati o coroana sa intre pe pozitie ca puteti rupe dintele sau radacina acestuia. Daca nu reusiti sa puneti pe pozitie fara ciment si ati curatat cat ati putut de bine, nu mai continuati cu cimentarea si asteptati sa va vada stomatologul. Intre timp spalati cat se poate de bine dintele respectiv.

- Coroanele ar trebui re-cimentate cu ciment special de la farmacie/supermarket. Niciodata nu folositi Superglue sau alte lipiciuri de uz extern deoarece sunt toxice odata ajunse in gura.

- Daca sunteti multumit de pozitia coroanei, uscati dintele si coroana (puteti folosi un servetel uscat), amestecati cimentul conform instructiunilor producatorului si umpleti coroana cu ciment. Imediat puneti coroana pe dinte, muscati bine si verificati sa fie pozitia corecta.

- Indepartati resturile de ciment cu o scobitoare si cu ata dentara dintre dinti, verificati sa nu mai ramana ciment in afara coroanei. Tineti apasat cateva minute pentru o fixare buna.

0
Shares