Antibiotic pentru Dinti: Ghidul Complet pentru Tratamentul Infectiilor Dentare

Iata care este adevarul despre administrarea antibioticelor pentru dinti! ...

Cand este necesara administrarea de antibiotice pentru infectii dentare?

Administrarea antibioticelor pentru infectii dentare, reprezinta doar o modalitate de completare a tratamentelor stomatologice. Acestea sunt necesare in cazul in care exista o infectie dentara severa care nu poate fi controlata doar prin proceduri locale, cum ar fi tratamentul endodontic sau extractia dentara. Antibioticele sunt prescrise pentru a combate infectia si pentru a preveni raspandirea acesteia in organism.

Ce alternative exista la antibiotice pentru gestionarea durerii dentare?

Inainte de a ajunge la dentist, este recomandat sa se utilizeze medicamente antiinflamatorii pentru a controla durerea. Acestea pot include Paracetamolul si Ibuprofenul, care pot fi combinate cu Cocodamolul pentru un efect mai puternic. Aceste medicamente pot ajuta la gestionarea simptomelor pana cand se poate efectua un tratament stomatologic adecvat.

Daca vrei sa stii cum sa abordezi orice fel de urgenta stomatologica citeste ghidul nostru complet despre ce este o urgenta dentara si cui trebuie sa te adresezi.

Cum influenteaza conditiile medicale preexistente administrarea de antibiotice pentru dinti?

Conditii medicale preexistente, cum ar fi sarcina, alaptarea, alergiile, afectiunile cardiace sau hepatice, pot afecta tipul si dozajul de antibiotice recomandate. De exemplu, in cazul sarcinii, se recomanda evitarea oricarui tip de antibiotic, iar in timpul alaptarii, administrarea acestora se realizeaza cu mare atentie si intotdeauna sub supravegherea unui medic specialist pediatru.

Lista celor mai comune antibiotice pentru dinti si efectele lor

Amoxicilina (penicilina) - antibiotic cu spectru larg si eficienta crescuta impotriva infectiilor dentare. Folosit fara discernamant, are risc crescut de aparitie a rezistentei microorganisemlor la antibiotice.

Metronidazolul - foarte eficient impotriva microbilor anaerobi; este prima optiune in cazul pacientilor alergici la penicilina; prima alegere in cazul gingivitelor necrotice ulcerative acute; poate determina tulburari ale gustului si gastrice.

Eritromicina - este o macrolida; se foloseste in cazul pacientilor alergici la penicilina; da rapid rezistenta si de aceea se recomanda limitarea utilizarii.

Augmentin / Amoksiklav - spre deosebire de Amoxicilina actioneaza si asupra microorganismelor rezistente la beta-lactamaza datorita acidului clavulanic; recomandat in infectii dentare acute severe: celulita sau infectii ce nu raspund la penicilina.

Medicatie antifungica - Miconazol / Nistatin - impotriva infectiilor orale cu Candida; se administreaza cu mare atentie la pacientii cu afectiuni hepatice si la femeile insarcinate sau care alapteaza.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.

Situatii in care se acorda o atentie deosebita la administrarea de antibiotice pentru dinti

Sarcina. Pe tot parcursul sarcinii, se recomanda evitarea oricarui tip de antibiotic. In cazul in care un tratament dentar este absolut necesar, se va consulta medicul ginecolog curant in prealabil. Orice substanta administrata pe timpul sarcinii poate avea efecte cu manifestare imediata sau intarziata asupra fatului: malformatii, afectiuni ale organelor, nasteri premature, predispozitie la anumite boli. Metoda cea mai recomandata este aceea de tratare a tuturor afectiunilor stomatologice inainte de instalarea sarcinii, atunci cand este posibil. Se evita Metronidazolul si antifungicele.


Alaptarea. In timpul alaptarii, nu este interzisa administrarea de antibiotice pentru dinti sau a antiinflamatoriilor. Totusi aceasta se realizeaza cu mare atentie si intotdeauna sub supravegherea unui medic specialist pediatru. In functie de tratamentul recomandat, mama nu trebuie sa alapteze pe durata acestuia, precum nici timp de cateva zile dupa terminarea tratamentului. Se evita Metronidazolul.


Alergii. Exista o incidenta mare a pacientilor cu alergie la penicilina.

Afectiuni cardiace. Eritromicina se administreaza cu precautie la pacientii cu interval QT prelungit.

Alcoolismul. Metronidazolul interactioneaza cu alcoolul.

Afectiuni hepatice. Augmentinul/ Amoksiklavul se administreaza cu grija pentru ca exista un risc crescut de toxicitate (de 6 ori mai mare decat in cazul Amoxicilinei).

Afectiuni renale. Se recomanda scaderea dozei de Amoxicilina/Augmentin/ Amoksiklav;

Afectiuni ale sangelui. Nu se administreaza metronidazol pacientilor ce sunt tratati cu varfarina (warfarina) sau derivati ale acesteia.

Afectiuni sau tratamente hormonale. In cazul pacientelor ce folosesc anticonceptionale, unele antibiotice pot neutraliza efectul acestora. Se recomanda consultul medicului ginecolog ce a prescris anticonceptionalele pentru metode alternative pe durata tratamentului cu antibiotice pentru dinti.

Antibioticele si antiinflamatoarele nu se iau niciodata pe stomacul gol. Se recomanda consumul de alimente inainte de administrarea dozelor terapeutice. In cazul in care pacientul sufera de afectiuni gastrice, cu un sfert de ora inainte de masa, se administreaza un pansament gastric (Ex: derivati de omeprazol).

Antibioticele si infectiile dentare la copii

Cand vine vorba de copii, utilizarea antibioticelor trebuie sa fie atent considerata si monitorizata. Corpurile copiilor sunt inca in dezvoltare, si impactul antibioticelor poate fi semnificativ. Prescrierea excesiva a antibioticelor pentru conditii care nu le cer, cum ar fi infectiile virale, poate duce la rezistenta la antibiotice, care este o preocupare de sanatate publica in crestere. Este esential sa ne asiguram ca antibioticele sunt folosite doar cand este necesar si ca intregul curs este completat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor rezistente

NU UITA! ...

Antibioticele pentru dinti te ajuta atunci cand ai nevoie de ele, dar au si efecte secundare.

In anumite situatii, inflamatia locala, cauzata de o infectie, poate limita efectul anesteziei dentare. In acest caz s-ar putea recomanda, in ultima instanta, folosirea antibioticelor.

Surse

Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares