Un tratament de canal, numit si tratament endodontic, reprezinta indepartarea nervului dentar si vaselor de sange din camera pulpara si canalele radiculare, curatarea peretilor cavitatii rezultate si umplerea spatiului ramas cu materiale biocompatibile ce au rolul de a izola apexul radacinii de cavitatea orala. Exista cateva situatii specifice in care se realizeaza tratament de canal iar tehnicile de tratament sunt variate. Una dintre aceste situatii este atunci cand nervul aferent dintelui este infectat datorita cariilor sau traumatismelor. O alta situatie este atunci cand trebuie sa slefuim un dinte pentru a-l imbraca, deci in scop protetic.
Dupa ce s-a stabilit diagnosticul, se realizeaza un plan de tratament si se explica pacientului, dupa caz, variantele terapeutice: tratament de canal sau extractia dintelui. Tratamentul de canal este eficient in multe situatii clinice. Mai mult, daca infectia revine tratamentul de canal poate fi repetat. Desi unii pacienti prefera extractia este recomandabil sa pastram cat mai multi dinti naturali posibil.
Tratamentul de canal are mai multe etape. Este o manopera delicata si consumatoare de timp si de cele mai multe ori necesita mai mult de 2 vizite la cabinet chiar daca tendintele moderne sunt de a limita la maxim numarul de sedinte terapeutice.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Tratament de canal daca pulpa dentara este afectata de un proces infectios
In functie de diagnostic la prima vizita este aplicat pe dintele in suferinta un pansament calmant si lasat "sa se linisteasca" sau daca este prezent un abces pulpa infectata este indepartata si se face drenajul endodontic, ce marcheaza inceputul tratamentului de canal. In sedintele urmatoare este indepartat nervul iar canalul este curatat si preparat pentru obturatie prin utilizarea de pansamente temporare cu antiseptice sau antibiotice. Ultima etapa, obturarea canalelor, va fi realizata cu scopul de a izola apexul dentar de cavitatea orala.
Tratament de canal in cazul in care pulpa dentara nu este afectata ...
In general medicul stomatolog are aceasta atitudine in momentul in care este nevoit sa imbrace un dinte sau sa-l includa intr-o lucrare dentara ampla. Tratament de canal se face si in cazul unei fracturi dentare.
Pentru a considera reusit un tratament de canal luam in considerare criterii clinice si radiologice:
- din punct de vedere clinic, un tratament de canal va fi considerat reusit daca portiunea coronara a dintelui este reconstituita corect iar pacientul poate folosi normal dintele in timpul masticatiei. Gingia trebuie sa fie normala ca structura, culoare, sa nu prezinte fistule sau edeme si sa nu fie dureroasa la palpare. De asemenea, mobilitatea dentara sa fie fiziologica si fundul de sac gingival sa fie normal, fara pungi de origine endodontica.
- cavitatea de acces trebuie sa se continue cu camera pulpara si in acelasi timp din cavitatea de acces trebuie sa fie indepartata toata dentina alterata si apoi obturata etans. Cavitatea endodontica si canalele radiculare trebuie obturate etans tridimensional, iar obturatia sa fie densa, omogena, fara goluri. Obturatia de canal trebuie sa se termine net sau printr-un stop apical.
Un tratament de canal reusit prezinta anumite particularitati dupa mai multe luni sau ani:
- extremitatea radiculara sa nu prezinte resorbtii;
- sa nu apara zone noi de radiotransparenta;
- osul periapical trebuie sa aiba o structura normala;
- zonele de demieralizare si radiotransparenta existente in momentul tratamentului endodontic trebuie sa dispara sau sa fie in curs de rezolutie (mult micsorate) .
Exista cateva situatii care contraindica tratamentul de canal:
- tesut parodontal bolnav; inainte de inceperea unui tratament de canal medicul se asigura ca tesutul de sustinere al dintelui de tratat este satisfacator;
- dinti imposibil de restaurat;
- dinti fara importanta strategica; dintii nefunctionali, care nu au valoare protetica ulterioara vor fi extrasi;
- marea majoritate a fracturilor corono-radiculare verticale;
- resorbtii radiculare; resorbtiile externe sau interne severe, care duc la pierderi de substanta importante constituie contraindicatii de tratament de canal;
- canale curbe;
- hipercalcificarea camerei pulpare si a canalelor radiculare;
- anomalii ale canalelor radiculare; dintii la care exista sisteme canaliculare complexe, calcifiate, la care diametrul canalului este foarte ingust ( mai ingust decat cel mai subtire ac de canal), sunt considerati in general ca prezentand canale total inaccesibile; in acest caz se recomanda fie o rezectie apicala, fie extractie cu replantare sau renuntarea la dinte;
- anomalii coronare: "dens in dente''; aceste anomalii contraindica in general tratamentul de canal, ca urmare a imposibilitatii de a ajunge la canalele radiculare;
- taurodontism: acesta anomalie ereditara este caracterizata prin coroane voluminoase, radacini scurte si camere pulpare largi;
- apex imatur;
- bifurcatia sistemelor canaliculare.
Tehnica lucru pentru un tratament de canal
Consultul initial si acordarea tratamentului de urgenta. Efectuarea de radiografii dentare. Stabilirea diagnosticului. Alegerea impreuna cu pacientul a variantei terapeutice. O anestezie locala este folosita iar senzatiile nu difera de o obturatie obisnuita. Indepartarea nervului intr-o sedinta sau mai multe.
In trecut dintii cu tratament de canal se inchideau la culoare in timp. Astazi, datorita tehnicilor moderne acest lucru se intimpla mai rar. Daca apare o coloratie, exista tehnici de albire intracoronare care redau aspectul natural al dintelui.
Concluzii ...
Exista situatii in care agentii patogeni erodeaza structura dentara suficient de mult pentru a ajunge la pulpa. In acest caz pulpa sufera si in timp, netratata, ajunge la gangrena. In acest moment pulpa dentara nu se mai poate salva. Medicul stomatolog va trebui sa realizeze o indepartare a pulpei infectatate si sa curate canalele dentare.
Dintii tratati endodontic trebuie tratati la fel ca dintii sanatosi. Trebuie spalati cel putin de doua ori pe zi, preferabil cu o pasta de dinti cu continut de fluor, evitate alimentele cu continut de zahar sau pastrate pentru ora mesei. Trebuie facute vizite regulate la dentist.
Endodontia este considerata astazi ca o metoda de tratament sigura, avand un prognostic favorabil. Exista o axioma in endodontie care subliniaza rolul tratamentului mecanic care spune ca "este mai important ceea ce indepartezi din canal decat ceea ce pui".