Aparate dentare

aparate dentareDaca unii copii sunt nerabdatori sa poarte aparate dentare, altii sunt preocupati despre cum va decurge tratamentul sau cum vor arata purtand aparate dentare. Toti ne dorim un zambet frumos, iar un  zambet atractiv contribuie la cresterea increderii in sine. Specialitatea din medicina dentara care se preocupa de acest aspect este reprezentata de ortodontie. Ortodontia este o investitie pe termen scurt cu beneficii pe termen lung intrucat dintii drepti si un zambet placut aduc beneficii pentru o viata intreaga. Toate acestea nu le-am putea obtine fara ajutorul dispozitivelor numite aparate dentare. 

 

 

Ce sunt aparatele dentare?

Dispozitivele utilizate in ortodontie pentru a indrepta, alinia sau corecta pozitia dintilor atat din punct de vedere estetic, cat si functional se numesc aparate dentare. Cand spunem functional ne referim la: o ocluzie dentara functionala care sa imbunateasca masticatia, sa duca la eliminarea abraziunii dentare (tocirii dintilor) si a durerilor articulare temporo-mandibulare, sa permita realizarea cu usurinta a periajului dentar si nu in ultimul rand sa duca la prevenirea bolii parodontale. Astfel, aparatele dentare sunt artizanul zambetului "hollywoodian" pe care ti-l doresti, contribuind totodata si la imbunatatirea sanatatii orale.

Cand se indica purtarea de aparate dentare?

Cele mai frecvente anomalii dentare pe care aparatele dentare le trateaza sunt:

 • inghesuirea dentara (dintii inghesuiti);
 • dintii rotati fata de axul lor normal;
 • dintii situati prea in fata sau prea in spate fata de pozitia lor normala pe arcada dentara;
 • diastema/ trema ("strungareata", spatiul dintre cei doi dinti centrali superiori/ spatiu interdendar);
 • malocluzii (dintii superiori nu se potrivesc cu cei inferiori cand muscam): dintii superiori sunt pozitionati prea in fata fata de cei inferiori si ii acopera prea mult pe acestia; dintii inferiori ii depasesc pe cei superiori; exista un spatiu intre dintii superiori si cei inferiori, spatiu in care de cele mai multe ori patrunde limba in timpul vorbirii sau inghitirii si creaza dificultati fonetice;
 • inchiderea spatiilor postextractionale pentru a evita realizarea unei lucrari dentare (punte- pentru care ar trebui slefuiti cel putin doi dinti sanatosi) sau a unui implant dentar;
 • aducerea pe arcada a unor dinti definitivi blocati in os.

De asemenea ele sunt folosite si pentru dezobisnuirea copilului in practicarea unor obiceiuri vicioase cum sunt: respiratia orala, suptul degetului mare, roaderea unghiilor si impingerea limbii impotriva dintilor în timpul inghitirii.

Tipuri de aparate dentare

Tratamentul anomaliilor dento-maxilare nu poate fi separat de notiunea de aparat dentar.

La ora actuala, exista o mare varietate de aparate dentare, care face aproape imposibila o clasificare facila, sistematica, dar si cuprinzatoare a lor.

Dupa modul de ancorare la arcadele dentare, considerata una din cele mai simple clasificari, acestea pot fi:

 • aparate dentare mobilizabile -sunt construcţii ortodontice din plastic (acrilat) şi elemente de sârmă care se prind pe dinţi prin ,,agăţare”. Se scot în timpul meselor. Trebuie purtate cel puţin 16 ore din 24;
 • aparate dentare functionale (mobile) -reprezinta aparate lipsite de elementele de agatare pe dinti, mentinerea lor in cavitatea bucala facandu-se in mod reflex, prin intermediul contractiei musculare. Se poarta noaptea si partial, in timpul liber;
 • aparate dentare fixe - sunt acele aparate dentare care sunt fixate la arcada dentara prin cimentare sau lipire ( colare ).

 

 

In functie de materialul din care sunt confectionate, aparatele ortodontice fixe pot fi metalice, ceramice, sau chiar transparente ( cele din safir).

Iata aici cateva exemple:

 • aparate dentare mobilizabile - din plastic in diferite combinatii de culori si cu diferite inserturi de figuri; Se adreseaza, in principal, copiilor cu varste cuprinse inre 6-7 ani cand apar primii dinti definitivi si 11-12 ani cand se inlocuiesc si ultimii dinti de lapte. Ele se realizeaza dintr-un plastic viu colorat pentru a le face cat mai atractive pentru cei mici. In functie de situatia clinica, ele sunt realizate din diferite portiuni unite prin suruburi si se prinde pe dinti cu ajutorul unor crosete din sarma.

 aparate dentare mobilizabile

 • aparate dentare mobile; Acestea sunt mobile in cavitatea bucala, obligand copilul sa stea cu gura inchisa pe parcursul purtarii. Determina deplasarea si largirea maxilarelor prin stimularea contractiei musculaturii fetei. Se poarta intre 12 si 14 ore pe zi, cu precadere noaptea si in timpul zilei in cadrul activitatilor in care nu e solicitata vorbirea.

aparate dentare mobile

 

 

 • aparate dentare fixe metalice - foarte populare in randul celor mici intrucat se pot asocia elastice colorate. Atat bracketii cat si arcul sunt metalici. Bracketii metalici pot fi argintii sau aurii, sunt mai rezistenti, mai ieftini si pot fi folositi in cele mai multe situatii clinice. La inceput ei pot leza gingia, insa dupa cateva zile si dupa folosirea cerii bucale nu mai reprezinta o problema si pacientii reusesc sa se adapteze noii situatii din cavitatea lor bucala. Bracketii necesita un elastic de forma literei "o" (cunoscut sub denumirea de ligatura elastica sau modul) pentru a putea mentine arcul (sarma de otel) in lacasul bracket-ului. In acelasi scop pot fi folosite si ligaturile din sarma, care permit o deplasare mai rapida si mai eficienta a dintilor. De asemenea exista bracketi metalici care nu mai necesita ligatura elastica sau cea de sarma in jurul lor pentru a putea mentine arcul, fiind autoligaturanti.

aparate dentare fixe metalice

 • aparate dentare fixe ceramice; Bracketii din ceramica se realizeaza din materiale compozite, sunt mai estetici decat cei metalici si nu se coloreaza. Adultii prefera bracketii de ceramica in detrimentul celor metalici pentru ca sunt la culoarea dintelui, si nu se ies atat de mult in evidenta precum cei metalici. Ligaturile elastice sunt de obicei albe sau transparente. Dar, atentie! Acestea se pot pata, ingalbeni de la fumat, cafea, ceai, bauturi colorate, condimente (curry). De aceea aceste alimente trebuiesc evitate.  

aparate dentare fixe ceramice

 • aparate dentare fixe din safir - bracketii sunt transparenti, ei fiind creati din safir natural, al doilea mineral ca duritate dupa diamant.

aparate dentare din safir

Toate aparatele descrise mai sus, in special cele fixe, sunt fixate pe suprafata dinspre obraz a dintilor. Mai nou exista aparate dentare care se monteaza pe suprafata dinspre limba. Acestea sunt asa numitele " aparate dentare linguale".

aparate dentare linguale

O alta categorie de aparate dentare o reprezinta aparatele de contentie, aparate pasive, care aplicate in cavitatea bucala mentin rezultatul obtinut prin tratament ortodontic. In aceasta categorie intra:

- retainer-ul colat;
- gutiera de contentie;
- placa palatinala ortodontica.

La ce varsta se poate incepe purtarea aparatelor dentare ortodontice?

Nu este un lucru neobisnuit ca parintii sa fie confuzi legat de momentul cand copilul sau adolescentul lor ar trebui sa inceapa tratamentul ortodontic. Uneori mergand la mai multe consultatii ortodontice ar spori aceasta confuzie.

 

 

Medicii dentisti recomandă parintilor sa efectueze o evaluare ortodontică până la vârsta de 7 ani, in cazul in care nu se iveşte mai devreme o alta problemă.

In functie de problema ortodontica: dinti inghesuiti, muscatura incrucisata, muscatura adanca sau muscatura deschisa, cea mai buna varsta pentru a incepe tratamentul ortodontic depinde de nevoia si, de cele mai multe ori, oportunitatea medicului ortodont de a beneficia de potentialul de crestere sau puseele de crestere ale pacientului.

Unii copii care incep in copilarie tratamentul ortodontic pot ajunge si intr-o a doua faza de tratament, cea cu aparat dentar fix, in anii lor de preadolescenta sau adolescenta pentru corectia de finete a pozitiei dintilor si obtinerea unei muscaturi echilibrate.

Potrivit Asociatiei Americane de Ortodontie, cele mai multe tratamente ortodontice incep intre varsta de 9 si 14 ani, cu o medie a duratei de tratament intre 1 si 3 ani. Nu exista inca studii statistice semnificative care sa demonstreze o corelatie intre durata tratamentului si varsta de incepere a acestuia.

Exista limita de varsta pentru tratamentul ortodontic?

Chiar daca cei mai multi adulti manifesta initial o reticenta pentru tratamentul cu aparate dentare considerand ca nu mai au varsta potrivita pentru inceperea unui astfel de tratament, in ultimul timp se manifesta o crestere semnificativa a adultilor care beneficiaza de tratament ortodontic. De fapt, nu exista nici un motiv pentru care un adult cu dinti sanatosi sa nu urmeze un tratament ortodontic avand in vedere si tehnologia avansata la care s-a ajuns.

De retinut este ca tratamentul ortodontic va creeaza un zambet sanatos si frumos pentru o viata intreaga!

 

 

Cum actioneaza aparatele dentare?

Aparatele dentare fixe actioneaza prin aplicarea unor forte blande pentru a ghida dintii in noile pozitii. Ele constau dintr-un sistem de bracketi si arcuri. Bracketii sunt lipiti pe dinti, iar arcul este plasat in lacasul de pe suprafata bracketilor. Daca dintii sunt inghesuiti, arcul trebuie sa fie indoit pentru a putea intra in lacasul lui, apoi pe masura ce arcul revine la forma lui originala, deplaseaza si dintii impreuna cu el.

 

 

Cat dureaza un tratament ortodontic?

Durata tratamentului depinde de severitatea anomaliei si de varsta pacientului, ea variind de la o persoana la alta. In medie un tratament cu aparate mobile dureaza intre 9-12 luni, iar cel cu aparate fixe dureaza intre un an si jumatate si doi ani. In acest timp sunt necesare vizite la medic la intervale de 3-4 saptamani. La finalul tratamentului ortodontic cu aparate fixe se va indica purtarea aparatelor de contentie  ( fixe sau mobile ) pe o perioada variabila in functie de anomalia care a fost tratata si de varsta la care s-a inceput tratamentul.

Articole similare: 

Articolul a fost util? Am aprecia daca l-ai promova in retelele de socializare. De asemenea asteptam comentariile tale!

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

Ultimele comentarii

 • Dr Cosmin-Marian Cir... said More
  Buna seara. Cantitatea maxima de anestezic administrat depinde de tipul anestezicului folosit. In ansamblu volumul folosit in cazul dvs este destul de...
 • andreea nagy said More
  Buna seara! Imi poate spune cineva,cate anestezii se pot face intr-o zi? Si daca este normal sa se faca 8 anestezii dentare (sau 8 intepaturi) intr-o...
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: