"Parodontiu” poate parea un cuvant complex, dar, in realitate, acesta este format din doua cuvinte din greaca veche, si anume: „para” = „in apropiere” si „odontos” = „un dinte”. Adica afectiunea descrisa de acest termen se manifesta in apropierea dintelui.
Cauzele si simptomele paradontozei ...
Paradontoza este unul dintre cele mai frecvente motive care conduc la pierderea dintilor.
Paradontoza se manifesta prin lezarea tesuturilor de suport ale dintilor. Iata care sunt principalele semne ce anunta instalarea afectiunii:
gingivita/inflamatia gingivala,
dezvoltarea gingivitostomatitei/a retractiei gingivale – in acest caz, „gatul” si „radacina” dintelui sunt din ce in ce mai expuse;
aparitia spatiilor dento-gingivale/ „buzunaraselor” parodontale pline cu bacterii,
parodontita/afectarea osului dentar.
Cauzele gingivitei/inflamarii gingivale ...
Gingivita sau inflamarea gingivala este una dintre cele mai frecvente cauze ale paradontezei si poate fi provocata de mai multi factori:
alergiile;
afectiunile sanguine, precum hipertensiunea;
afectiunile cardiovasculare, precum ateroscleroza;
greturile de dimineata - distonia vegetativa;
igiena orala precara, care duce la tartru dentar, rezultat din microorganisme anaerobe depuse in cantitati mari;
deformarea dintilor si a falcilor din cauza osteopeniei;
diabetul;
malocluzia / interconectarea gresita a dintilor;
supraincarcarea dintilor cu proteze gresite;
supraconturarea obturatiilor dentare.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Atentie! Ca si in cazul cariei dentare, paradontoza este contagioasa, microorganismele ce o determina putand fi transferate de la un membru al familiei la altul.
Placa bacteriana si parodontoza ...
Parodontoza poate aparea fara sa existe niste semne evidente, mai exact, exista pacienti carora incep sa le cada dintii desi nu au avut nici o carie. In aceasta situatie, placa bacteriana este cea care joaca un rol important in aparitia paradontozei. Mai intai apar depozitele de placa bacteriana, cele care ulterior devin tartru. Placa bacteriana „moale” - NU tartrul! - a fost identificata drept cauza principala pentru aparitia paradontozei. In anumite cazuri, indepartarea mecanica/fiziologica a resturilor alimentare din gura nu se mai poate realiza natural de catre saliva din cauza pierderii proprietatilor cantitative si calitative ale acesteia. Concluzia este ca detartrajul este esential in prevenirea paradontozei.
Simptome ...
Pe scurt, paradontoza, ca afectiune periodontala/parodontala, este o degenerare a dintilor, un dezechilibru intre atacul microbian si modalitatile de aparare ale organismului la nivelul tesutului parodontal.
Din punctul de vedere al simptomatologiei in sine, pe de alta parte, paradontoza nu genereaza dureri si/sau alte senzatii de jena dentara pacientului, aceasta putand trece neobservata pentru foarte multi ani:
„piscaturi” ale gingiilor, fara semne ale vreunei inflamari,
retractie gingivala / gingivitostomatita, care poate expune trunchiul dintelui, iar apoi radacina acestuia,
erodarea / lezarea smaltului dintelui, cunoscuta si ca defect in forma de pana.
Gingivita - Inceputul Parodontozei ...
In prima faza, paradontoza se manifesta prin inflamarea gingiilor, inflamatie ce poarta denumirea de „gingivita”. In aceasta etapa, ar putea aparea un disconfort gingival ce se poate accentua in timp, senzatia fiind de „prurit” la nivelul gingiilor. Dar, in timpul unei simple consultatii, medicul stomatolog poate descoperi daca este sau nu vorba despre paradontoza si poate trece la tratarea acesteia.
Gingivita este cauzata de placa bacteriana depusa pe suprafetele dentare si gingii. Daca aceasta placa nu este indepartata sistematic, se poate transforma in tartru. Tartrul poate deveni din ce in ce mai dur, facand indepartarea placii bateriene imposibila. Daca procesele inflamatorii continua, in a doua faza, apar „buzunarase” dento-gingivale pline cu bacterii, apoi dintii din alveole incep sa devina mai instabili, iar, in cele din urma, ies cu totul.
Gingivita fara complicatii poate fi vindecata in cateva saptamani. In cazul in care suferiti de vreo forma cronica a bolii parodontale, tratamentul este de durata si va avea ca scop oprirea distrugerii tesuturilor gingivale si osoase si mentinerea in timp a rezultatului obtinut.
De ce apare placa bacteriana? ...
Placa bacteriana, albicioasa sau galbuie, se formeaza ca urmare a:
unei igiene orale necorespunzatoare;
lipsei de „perii” naturale de dinti - a alimentatiei dure din dieta;
fumatului excesiv;
auto-/administrarii de antibiotice si/sau de citostatice, in functie de scenariu.
In cazul in care calciul, fosforul si magneziul din saliva sufera o reactie de precipitare, in numai doua saptamani, se pot transforma in tartru dentar. Pacientii cu afectiuni somatice, sunt printre cei mai expusi.
Cum se poate trata parodontoza? ...
1. Curatarea profesionala / detartrajul
Procedura de curatare a dintilor de tartru si bacterii este una simpla si frecvent realizata de catre medic. Uneori, din cauza retractiei gingivale si a sensibilitatii dentare, este nevoie de anestezie locala. Daca boala parodontala este avansata, gingiile vor fi deschise chirurgical, creand astfel acces catre suprafetele radiculare (radacinile dintelui), care for fi raclate pentru indepartarea tartrului si depozitelor bacteriene. Tratamentul parodontitei se face in mai multe etape, in functie de stadiul afectiunii. In primul rand, medicul va inlatura toate cauzele care ar putea genera inflamatia – placa bacteriana si tartrul. Apoi, va reface contururile coroanelor dentare, va repara lucrarile protetice deficitare si va schimba obturatiile (plombele) stricate, practic toate procedurile necesare pentru ca pacientul sa poata realiza corect igienizarea orala. Dintii mobili pot fi imobilizati prin asa-numite atelaje dentare. Si, in final, pacientul va fi informat in legatura cu modul corect de igienizare a cavitatii orale si in legatura cu o dieta corespunzatoare.
2. Tratament medicamentos
Tratamentul paradontozei poate include cocteiluri vitaminiceVitamina C si D, Complex B indicate mai ales primavara. O dieta sanatoasa va contine toate vitaminele si substantele necesare reparatiei gingivale.
3. Tratament chirurgical
Tratamentul paradontozei din perspectiva chirurgicala impune: indepartarea dintilor grav afectati, chiuretaje dento-gingivale si aditii osoase. Tratamentull se realizeaza sub anestezie locala (la care se poate adauga inhalosedarea) sau generala. Tratamentul chirugical al bolii parodontale se face doar in cazurile foarte grave.
4. Tratament fizioterapeutic
Parodontoza se poate trata si prin metode fizioterapeutice, respectiv prin furnizarea de substante nutritive si oxigen parodontiului cu scopul de a stimula cresterea unor noi tesuturi.
In plus, se recomanda masarea gingiilor pentru a normaliza microcirculatia si toate functiile metabolice ale acestora.
5. Igiena orala personala
Cat despre igiena orala de acasa, sfaturile noastre privind tratamentul paradontozei sunt urmatoarele:
Curatati-va de doua ori pe zi dintii cu ajutorul periei si atei dentare;
Mestecati guma dentara fara zahar, deoarece aceasta curata spatiul dento-gingival de tartru prin cresterea fluxului sangvin;
Consumati fructe dupa fiecare masa, acestea contribuind major la auto-curatare.
Ata dentara in igiena orala
Pentru ca igienizarea sa fie optima, ata dentara se taie in bucati ce masoara 20 – 25 cm si se folosesc ambele maini in procesul de curatare. Metoda consta in rasucirea atei dentare pe degetul mijlociu al fiecarei maini si mentinerea ei in loc cu ajutorul degetelor mari si degetelor aratatoare. Apoi, ata dentara se trece prin spatiul interdentar/ dintre dinti, respectiv pana la gingie, aplicand o usoara presiune pe suprafata unuia dintre dinti. Cu ata in tensiune pe suprafata dintelui ales din spatiul interdentar se face o miscare de raclare spre suprafata de contact cu dintii de pe arcada dentara opusa. Miscarea se repeta de 2-3 ori pe primul dinte, dupa care se trece la dintele opus din spatiul respectiv. Intregul proces trebuie realizat cu mare atentie pentru a nu leza tesutul gingival! In acest fel, poti scapa de placa bacteriana, de tartru, de halena (respiratie urat mirositoare) precum si de disconfortul tratamentelor stomatologice :)!
6. Tratament alternativ
Paradontoza apare ca urmare a lipsei anumitor microelemente din organismele pacientilor, si anume: cupru, fer si zinc. Ideal ar fi sa incepeti sa consumati alimente bogate in aceste microelemente. Totodata, medicii dentisti folosesc antioxidanti pentru intinerirea tesutului gingival in tratamentul paradontozei. Vitaminele A, D, E si F, pe langa acizii grasi Omega-3 si Omega-6, joaca si ele un rol foarte important. De asemenea, parodontita / inflamarea gingivala poate fi prevenita si cu ajutorul: macesului, mesteacanului, lamaii verzi (se gaseste sub denumirea de “lime”), lucernei si, nu in ultimul rand, cu ajutorul trifoiului. Se pot realiza aplicatii locale, gingivale, pentru a preveni acest fenomen; o etapa esentiala in tratamentul paradontozei. In cazul gingivitei si/sau al parodontitei, se poate folosi si ghimbirul verde sub diverse forme, dar NU fara a va prezenta la dentist!
In conditii de stres cronic, sistemul imunitar scade si nu sunt putine cazurile in care pacientii au capatat boala parodontala din cauza starii psihice precare, ce a afectat si sistemul imunitar. O stare psihica buna contribuie la prevenirea sau tratarea parodontozei.
Statistici ...
Alaturi de cariile dentare, afectiunile nervului dentar si gingivita, boala parodontala este una dintre cele mai intalnite afectiuni orale. Toate aceste afectiuni sunt cauzate de microorganisme si de sistemul imunitar scazut.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, (OMS), afectiunile parodontiului sunt larg raspandite in lume. In ceea ce priveste incidenta acestora, ele se pot manifesta la orice varsta dar cel mai frecvent la 35 – 44 ani. OMS mai raporteaza si faptul ca, in 7 tari europene, afectiunile parodontale sunt in proportie de peste 75%, in alte 13, de 40-75%, iar in 15 dintre acestea, de pana la 40%. Statistic, 3/4 din populatia adulta a lumii, de peste 35 de ani, sufera de o forma clara de paradontoza. De aceea prevenirea si tratarea paradontozei reprezinta un interes la nivel mondial.