Descopera Solutii Imediate pentru Urgentele Dentare – Actioneaza Acum!

Notiunea de “urgenta” este subiectiva pentru ca reactionam diferit la situatii si la durere. Daca simti ca ceea ce ti se intampla te copleseste si nu stii cum sa gestionezi durerea, intotdeauna cel mai bine este sa verifici cu un medic. De multe ori, urgenta stomatologica poate fi usor ignorata pentru simplul fapt ca multe persoane trec cu vederea durerea de dinti (care oricum dispare cu o pastila) si exista si ceea ce popular numim “frica de dentist”, care se pare ca are o intensitate mai mare decat “frica de doctor”. Ne-am propus sa iti prezentam aici mai multe situatii care se pot incadra la categoria “urgenta stomatologica” ca sa intelegi mai bine de ce e important sa te prezinti “la urgenta” si atunci cand durerile sau alte simptome vizibile apar in zona dintilor.


1. Urgenta stomatologica - durere de dinti ...

Durerea de dinti la rece sau dulce

Cand apare aceasta durere, evita sa mananci pe partea dintelui dureros. Incearca sa consumi alimente la temperatura camerei sau usor calde si sa eviti dulciurile. Prezinta-te la un cabinet de medicina dentara. In aceasta etapa, de obicei, este vorba despre o carie si nervul dintelui mai poate fi salvat.


Cauti pe aceasta pagina informatii si sprijin pentru a trata o afectiune stomatologica. Ce ai spune daca in urmatoarele 5 minute ai putea descoperi o metoda de igienizare a dintilor ce-ti va face economii de sute de milioane de-a lungul vietii. AR FI SUPER, NU? Ei bine, chiar tu poti cunoaste aceasta metoda. Cei care o folosesc se intreaba de ce nu au stiut de aceasta metoda mai de vreme. ACTIONEAZA ACUM si DESCOPERA-O GRATUIT doar astazi! Apasa pe aceasta legatura! Dupa ce ai aflat metoda minune, poti reveni la aceasta pagina. 


Durerea de dinti la cald

Situatia este ceva mai serioasa cand durerea pe care o simti se manifesta la alimentele calde. In primul rand, incearca sa mananci sau sa bei alimente mai reci. Nu amana in niciun fel vizita la medicul stomatolog. Cel mai probabil, nervul este infectat si ai nevoie de un tratament stomatologic complex. Se pot administra antibiotice doar la recomandarea medicului.


Durerea ce apare dupa aplicarea plombei

Uneori aceasta durere poate fi fireasca. Poti lua cate un Paracetamol simplu o data la 12 ore timp de trei-patru zile. Daca durerile nu dispar in acest interval de timp, poate fi o urgenta stomatologica si se recomanda vizita la medicul stomatolog.


Durerea ce apare dupa scoaterea nervului unui dinte

Si in aceasta situatie, poti lua cate un Paracetamol simplu o data la 12 ore. Durerile care pot aparea dupa obturatiile de canal sunt normale si pot dura pana la 2-3 saptamani. Daca dupa acest interval durerile nu dispar, se recomanda vizita la medicul stomatolog.


Durerea ce apare dupa detartraj

Dupa detartrajul dentar, pot aparea dureri usoare pana la moderate ale dintilor. In general, aceste neplaceri trec de la sine in cateva zile. Utilizarea unei paste de dinti cu fluor amelioreaza simptomele si scurteaza perioada in care este resimtita durerea.


2. Urgenta dentara - dintele umflat sau abcesul dentar ...

Clateste bine cu apa de gura si incerca sa tragi prin succiune din dintele in cauza. Incearca sa indepartezi pe cat se poate resturile alimentare din carie. Cel mai probabil trebuie administrat un antibiotic: Ex.: Augmentin sau Eritromicina (in cazul pacientilor cu alergii la antibiotice). Pentru calmarea durerilor, se mai administreaza: Algocalmin, Nurofen, Paduden sau un alt antiinflamator preferat de pacienti.

In cazul unui dinte umflat, este obligatorie prezenta de urgenta la cabinetul de medicina dentara. Antibioticele se administreaza conform recomandarii unui medic si nu "dupa ureche".


3. Urgenta stomatologica - fata umflata ...


Fata umflata ca urmare a unui dinte cariat

Clateste bine cu apa de gura si incerca sa tragi prin succiune din dintele in cauza. Pentru calmarea durerilor, se mai administreaza: Algocalmin, Nurofen, Paduden sau un antiinflamator preferat de pacient. Este OBLIGATORIE PREZENTAREA DE URGENTA la cabinetul de medicina dentara!


Fata umflata ca urmare a extractiei sau rezectiei apicale

Este normal sa ai fata umflata dupa interventii chirurgicale pe os. In cazul extractiilor, al rezectiilor apicale, sau al inserarii implanturilor dentare, se umfla zona in care s-a lucrat. Umflarea fetei in acest caz se numeste edem si este un rapuns normal al organismului la traumatismul suferit. Edemul apare in primele cateva zile dupa interventie si poate dura maxim la 48 de ore. Dupa 48 de ore se remite treptat, de la sine. Pentru a limita edemul, se recomanda aplicarea pe fata a unor comprese reci, dar fara a folosi gheata. Cu cat se aplica mai multe comprese, cu atat edemul este mai restrans ca dimensiuni. Este importanta si administrarea de antibiotice si antiinflamatoare conform retetei prescrise de medic. Daca edemul persista mai mult de 4-5 zile, apare febra si din plaga iese un lichid rosu-galbui, atunci trebuie sa vizitezi medicul stomatolog, existand pericolul de suprainfectare a plagii.


4. Urgenta dentara - dinte rupt ...

Daca ai un dinte rupt este bine sa te adresezi unui cabinet medical stomatologic in cel mai scurt timp pentru ca vorbim despre o urgenta dentara serioasa. Pastreaza bucata din dintele rupt intr-un recipient steril cu lapte sau ser fiziologic (se pot folosi recipientele sterile destinate recoltarii probelor de urina). In functie de marimea partii rupte si de gradul de afectare a dintelui, partea pierduta poate fi "lipita" de restul dintelui.


De asemenea, pe linga pierderea dintelui, mai poate fi afectat si osul in care a fost implantat dintele.


Daca dintele a sarit din alveola dentara, acesta poate fi replantat, adica repus pe pozitia in care se afla. Pentru a realiza acest lucru, este foarte important sa te prezinti la medic in primele 3 ore de la avulsie. Nu atinge in niciun fel radacina dintelui. Atinge doar coroana dentara si pastreaza dintele in lapte sau ser fiziologic intr-un recipient steril (se pot folosi recipientele sterile destinate recoltarii probelor de urina). Daca locul de unde a sarit dintele sangereaza, musca pe o compresa sterila.


Atentie! Daca fractura s-a produs ca urmare a unui traumatism (accident sau conflict), se recomanda apelarea numarului de urgenta 112. In acest caz, este bine sa mai fii supus si unor examene medicale generale.


5. Urgenta stomatologica - lucrare dentara dezlipita ...

Daca ai lucrarea dezlipita, curat-o cat poti de bine. Dupa aceea, poti folosi un adeziv de proteza (placa dentara) pentru a o mentine provizoriu. O alta solutie este folosirea gumei de mestecat fara zahar. Daca nu poti ajunge intr-un timp scurt la medic atunci vei fi nevoit sa folosesti solutiile prezentate anterior pe o perioada mai lunga. La sfarsitul fiecarei zile sau ori de cate ori este nevoie, va trebui sa cureti din lucrare materialul folosit deja la lipire, inainte de a-l schimba cu unul nou.


6. Urgenta stomatologica - nu pot deschide gura ...

Este normal sa nu poti deschide gura dupa extractia maselelor de minte. Se recomanda exercitii de inchidere si deschidere a gurii, dar si aplicarea pe fata a unor comprese reci. Maselele de minte aflate in eruptie pot determina aceeasi reactie. Daca febra si durerea locala insotesc aceasta situatie, poate fi vorba de pericoronarita. Clateste energic cu o apa de gura care sa contina clorhexidina. Ar putea fi necesara administrarea unui antibiotic. Se recomanda consultul stomatologic de specialitate.


7. Urgenta dentara - gingie sangeranda ...

Gingia sangereaza atunci cand este inflamata. Inflamatia poate fi produsa de tartrul dentar in cantitate semnificativa sau de un periaj agresiv.


8. Urgenta stomatologica - ulceratii orale ...

Ai de cateva saptamani, sau poate chiar luni, pete neobisnuite sau ulceratii in gura? Trebuie sa te prezinti la medic. Zonele cele mai predispuse la aparitia cancerului oral sunt: limba si zona de sub limba. Roseata buzelor poate fi un alt simptom. Daca leziunile nu se remit dupa intensificarea masurilor de igienizare, este indicat sa te prezinti la un medic stomatolog sau un specialist in chirurgie maxilo-faciala.  


9. Urgenta stomatologica - senzatie de lichid in sinusurile maxilare ...

Ai suferit recent o extractie la nivelul dintilor superiori? Senzatia de lichid in sinusurile maxilare poate indica deschiderea sinusului maxilar. Este necesar sa-ti consulti medicul stomatolog deoarece este o urgenta dentara serioasa.


10. Urgenta stomatologica - respiratie ca de locomotiva ...

Ai suferit recent o extractie la nivelul dintilor superiori?

Respiratia ca "de locomotiva" poate indica deschiderea sinusului maxilar. Este necesar sa-ti consulti medicul stomatolog deoarece si aceasta este o urgenta dentara serioasa.


11. Urgenta dentara - se misca un dinte ...

Daca se misca un dinte pentru ca ai muscat din ceva tare, este indicat sa te prezinti la medicul stomatolog. Incearca sa eviti sa mananci pe dintele mobil.


12. Urgenta stomatologica - sangerarea gurii ...

Ai suferit recent o extractie dentara?

Daca-ti curge sange din gura, strange locul extractiei cu o compresa sterila, ce se gaseste la farmacie, timp de jumatate de ora. Daca sangerarea nu se opreste, mergi la medicul stomatolog sau apeleaza serviciul de urgenta.


Acum cat timp ai fost la medicul stomatolog?

Sangerarea poate fi o consecinta a inflamatiei dentare. Sangerarea spontana poate indica inflamatia accentuata a gingiilor datorata prezentei placii bacteriene si/sau a tartrului dentar sau poate fi o consecinta a unei boli generale. Este obligatorie prezentarea la cabinetul de medicina dentara.


13. Urgenta dentara - plomba dentara cazuta ...

De multe ori pierderea unui plombe nu este o urgenta dentara. Daca dintele este sensibil poti urma atitudinea descrisa la punctul “Durerea de dinti la cald sau rece”, in functie de situatia ta.


14. Sarcina si urgenta stomatologica ...

In timpul sarcinii, trebuie evitate interventiile stomatologice. In primele trei luni de sarcina, se interzic orice interventii stomatologice pentru ca, in aceasta perioada, se formeaza organele fatului. In ultimele trei luni ale sarcinii, se poate produce nasterea prematura si, din nou, se interzic interventiile stomatologice. Doar intre lunile 4-6 de sarcina se pot trata urgentele stomatologice.

Administrarea oricaror antibiotice se face cu PRECAUTIE! Doar medicul ginecolog sau cel pediatru pot decide daca, in caz de urgenta, viitoarea mamica poate lua vreun medicament.


Ce sa NU faci cand apare urgenta stomatologica:

  • nu lua antibiotice fara recomandarea unui medic;

  • nu aplica medicamente pe locul sau zona dureroasa. In urma contactului pelungit cu mucoasele, unele medicamente pot produce afectiuni grave: arsuri si chiar cancer oral;

  • nu clati gura cu alcool sau bauturi spirtoase. Durerea poate trece pe moment, dar urmarile pot fi la fel de grave ca la punctul anterior.

  • nu incerca sa-ti scoti un dinte singur. Chiar si atunci cand un dinte este foarte mobil, este bine sa fii consultat de un medic stomatolog. Anumite afectiuni generale, impreuna cu starea de infectie locala, pot produce sangerari importante dupa autoextractie.

  • nu folositi spray-ul anestezic pentru a scadea durerea. Durerea va scadea dar pot aparea arsuri, poti inghiti substanta iar, pe termen lung, problemele tale denatre se vor agrava.


Ce sa faci ca sa eviti urgentele stomatologice:

  • viziteaza medicul stomatolog inainte de a concepe un copil;

  • programeaza controale periodice, mai ales in situatia in care ai o lucrare protetica dentare sau implanturi dentare;

  • adreseaza-te medicului stomatologl a primele semne suspecte;

  • atunci cand sesizezi pezenta unor leziuni rosii, a unor ulceratii sau noduli oriunde la nivel oral (buza, gingii, limba, fata), adreseaza-te medicul stomatolog.

  • inainte de a incepe un tratament cronic, in special pentru osteoporoza, fluidizarea sangelui sau cancer, este bine sa rezolvi problemele stomatologice, daca este cazul;

  • inaintea unor interventii chirurgicale pe cord, este indicata asanarea oricaror focare infectioase orala;

  • mentine sau dezvolta o atitudine consecventa legata de igiena orala corespunzatoare.


Alte articole populare

0
Shares