Tratamentul pentru sinuzita nu este un lucru foarte simplu, precum s-a crezut pana de curand. De la tehnica drenajului, la aplicarea locala de antibiotice, insotite de tomografii computerizate si scanari cu izotopi nucleari.
Sinuzita – o problema variata ...
Chiar si vaccinarile antigripale sau antipneumococice pot provoca sinuzita infectioasa! Totusi, in tratamentul sinuzitei, nu s-au realizat asemenea studii specifice, inca. Mai mult, nu exista vaccinuri contra sinuzitei fungale. S-au realizat, in schimb, incercari numeroase de a clasifia sinuzita cronica pe subtipuri, respectiv in nomenclatorul afectiunilor sinusale.
Diagnosticare ORL ...
In primul rand, in contextul privind tratamentul sinuzitei, histiologic, mostrele de tesut si culturile bacteriene pot fi colectate si analizate de catre microbiologi. Iar, in acest context, sinuzita fungala alergica, sau SFA, este adesea intalnita in cazurile de astm si/sau de polipi nazali. In cazuri foarte rare, insa, va poate fi efectuata si o sinusoscopie.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Acum, tot privind tratamentul sinuzitei, diagnosticul tuturor acestor simptome complicate poate fi obtinut si in urma examinarii d-voastra printr-o scanare cu izotopi nucleari. Astfel, in caz de sinuzita cronica, care dureaza mai mult de 12 saptamani, de asemeni, va poate fi recomandata si o tomografie computerizata. Iar, in caz de infectie maxilara, pot fi efectuate teste complementare pentru a contura mai bine tratamentul sinuzitei, respectiv prin tehnici radiologice sau ultrasonice moderne.
Mai departe, endoscopia nazala si simptomatologia, luate laolalta, pot fi folosite pentru o diagnosticare corecta in tratamentul sinuzitei. Or, aceasta implica, mai exact, inserarea unui tub flexibil din fibra optica, prevazut cu o luminita, si o minicamera video in varf. Tubul va fi analizat caile nazale si cele sinusale/ostea. Este o procedura nedureroasa, in general, si dureaza intre 5 si 10 minute; un element pivotant in tratamentul sinuzitei.
Antifungale, antimicrobiene si drenaje ...
Din perspectiva tehnicilor medicamentoase, tratamentul sinuzitei poate include atat efectuarea unui drenaj chirurgical, cat si administrarea unor antimicrobiene puternice. Cat priveste interventia chirurgicala in sine, aceasta este rareori necesara in tratamentul sinuzitei, respectiv dupa o cura cu antimicrobiene. Astfel, antibioticele antimicrobiene din tratamentul sinuzitei ar trebui administrate pe o perioada de cel putin 6 saptamani, rastimp in care pacientul se va duce si la consultatii ORL periodice.
Ca medicatie antisinuzital-fungala in tratamentul sinuzitei, insa, specialistii va recomanda: acetaminofenul ca antibiotic, pseudoefedrina ca decongestionant si/sau guaifenesina ca mucolitic. Antibioticele nu sunt recomandate, in cele mai multe cazuri care fac obiect in tratamentul sinuzitei, respectiv mai ales in cele usoare si moderate! Dar, aceste tipuri de medicamente nu ar trebui folosite peste perioada si doza recomandate in tratamentul sinuzitei. Cu toate acestea, daca simptomele nu sunt estompate in mai putin de 10 zile, amoxicilina poate fi folosita in mod rezonabil ca varianta medicamentoasa in tratamentul sinuzitei. Or, dupa o autoadministrare de cel putin 7 zile, daca simptomele nu au mai disparut, medicul d-voastra v-ar putea prescrie o combinatie amoxicilina-clavulanat.
In cazuri severe, tratamentul sinuzitei poate implica, tot pe linie medicamentoasa, si antibiotice precum cele din clasa: claritromicinei, tetraciclinei sau, de ce nu, din cea a penicilinei. Dar, din cauza rezistentei crescande in fata amoxicilinei, Societatea Bolilor Infectioase a Americii, sau SBIA, recomanda, incepand cu 2012, combinatia amoxicilina-clavulanat. Aceasta, in tratamentul sinuzitei, este optiunea de preferinta pentru sinuzita de tip bacterian. Or, tot in caz de crestere a rezistentei, SBIA recomanda si: azitromicina, claritromicina si/sau sulfametoxazol.
Acum, dupa o cura de antibiotice de numai 3-7 zile, in tratamentul sinuzitei cronice, se poate sa scapati de simptome, si nu neaparat in 10-14 zile de cura, precum in cazul sinuzitei bacteriene acute. Copiii-pacienti, insa, ar trebui sa primeasca aceste antibiotice intre 10 si 14 zile.
In genere, in tratamentul sinuzitei, medicamentele fara prescriptie ar trebui luate cu mare grija, existand pericolul inrautatirii si/sau al recidivei simptomelor si a afectiunii in sine. In tratamentul sinuzitei, trebuie sa fiti atenti la supraconsum si/sau supradozare!
Decongestionantele nazale continand oximetazolina va pot conferi, in tratamentul sinuzitei, o oarecare senzatie de usurare a respiratiei. Pentru cazurile neconfirmate, insa, corticosteroizii intranazali, folositi in tratamentul sinuzitei acute, nu au fost dovediti drept mai eficace decat un placebo; fie luati individual, fie in combinatie cu antibiotice. De asemeni, in tratamentul sinuzitei, corticosteroizii va pot fi prescrisi pentru autoadministrare orala, dar numai in caz de sinuzita cronica, cu sau fara polipi, sau in cazul celei alergic fungale.
Mai mult, pentru cazurile confirmate prin radiologie OMF sau endoscopie nazala, tratamentul sinuzitei doar cu corticosteroizi sau in combinatie cu antibioticele ar fi suportat, de asemenea. Beneficiul ar fi redus, insa. Mai mult, exista foarte putine dovezi stiintifice care sa vina in sprijinul teoriei cf careia tratamentul sinuzitei ar fi suportat. Ne referim la cel prin injectie si administrare orala de antibiotice pentru rinosinuzita cronica cu polipi nazali, insa. De fapt, sinuzita cronica, sau cea recurenta, trebuie dovedita de un otolaringolog, iar optiunile pentru tratamentul sinuzitei pot sa se refere si la varianta chirurgicala.
Din perspectiva chirurgicala, in tratamentul sinuzitei, avem puncturarea sinusului si evacuarea mucusului cu solutie salina, sau spalarea antral-maxilara/spalarea cavitatii goale a acestuia, respectiv ca optiune nechirurgicala. Aceasta ar fi una minim invaziva in tratamentul sinuzitei, dar care, din pacate, nu si-a dovedit pe deplin utilitatea. Cel mult, in tratamentul sinuzitei, aceasta tehnica ajuta la recoltarea de agenti patogeni spre analizarea acestora! Or, aspectul pro-histiologic al procedurii acesteia in tratamentul sinuzitei il releva chiar si un studiu clinic american, realizat in 1996, respectiv pe pacientii cu sinuzita cronica.
Mai departe, o pleiada de abordari chirurgicale OMF pot fi utilizate in tratamentul sinuzitei, iar acestea s-au schimbat de la externe/extranazale, la interne/intranazale/endoscopice. Or, beneficiul net al chirurgiei sinusale functional endoscopice, sau CSFE, respectiv in tratamentul sinuzitei, este chiar abilitatea de a reduce necesitatea distrugerii tesuturilor sinusale. Si, pe langa toate acestea, se prezinta si abilitatea de a minimiza complicatiile post-operatorii. Cu alte cuvinte, se ofera o abordare targetata.
Alt aspect in tratamentul sinuzitei, dezvoltat recent, il reprezinta sinuplastia-"balon". Or, aceasta metoda, similara cu angioplastia-"balon", folosita in tratamentul sinuzitei pentru decongestionarea arterelor coronariene, foloseste baloane in incercarea de a deschide caile sinusale.
Este tot o metoda minim invaziva in tratamentul sinuzitei, desigur, dar eficacitatea ii este inca subiect de dezbatere aprinsa desi pare promitatoare.
Pentru restul simptomelor persistente ale afectiunii, mai ales la pacientii care nu au raspuns bine abordarilor medicamentoase si chirurgical intranazale din tratamentul sinuzitei, exista si alte tehnici. O asemenea tehnica in tratamentul sinuzitei l-ar putea reprezenta antrostomia Caldwell-Luc, care contracareaza chiar inflamatia sinusului.
Ce implica aceasta tehnica operatorie in tratamentul sinuzitei? Incizarea gingiei superioare, deschiderea peretelui anterior al antrumului, rezecarea intregii mucoase sinusale a maxilarului inflamat, precum si drenarea in meatusul inferior sau mijlociu. Astfel, se va fi creat o "fereastra" mare, respectiv in "peretele" nazal lateral. Aceasta ar fi o varianta noua in tratamentul sinuzitei, respectiv tot din punct de vedere chirurgical.
Si, tot in termeni generali, tratamentul sinuzitei este acela care implica mai ales odihna si bautul suficient de apa astfel incat sa se poata subtia mucusul. Si infuzia cu aburi calzi poate constitui o forma... neorthodoxa de a trata sinuzita. Si dusurile calde, si gargara, si irigarea nazala.