Descopera Chirurgia Maxilo-Faciala: Expertiza care Rescrie Zambete si Vindeca Fete

Disciplina de chirurgie maxilo-faciala se preocupa de tratarea afectiunilor si defectelor din zona: capului, gatului, fetei si maxilarelor / regiunea cranio-maxilo-faciala, precum si a tesuturilor moi si tari ale cavitatii orale.


Definitie si recunoastere internationala ...

In primul rand, aceasta specializare de chirurgie maxilo-faciala se preocupa de tratarea afectiunilor si defectelor din zona: capului, gatului, fetei si maxilarelor / regiunea cranio-maxilo-faciala, precum si a tesuturilor moi si tari ale cavitatii orale. Cu alte cuvinte, atunci cand vorbim despre chirurgie maxilo-faciala, vorbim despre o specializare "regionala". Iar, in tari precum: Statele Unite, Canada si Australia, specializarea aceasta este recunoscuta drept parte integranta a stomatologiei, pe cand in Marea Britanie, a medicinii generale. Si in Romania, specializarea de chirurgie maxilo-faciala este tot una a stomatologiei. In alte tari, insa, doar chirurgii unic sau dublu specializati o practica, respectiv in functie de regularizarile interne, dar si de posibilitatile de specializare ale fiecarei tari in parte. Or, in functie de jurisdictia tarii, specialistii in chirurgie maxilo-faciala pot necesita o licentiere multipla, si anume in: stomatologie, chirurgie generala si medicina generala.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.


Asociatiile profesionale implicate ...

Din nou, in aceste cateva tari, cand vorbim despre chirurgie maxilo-faciala, vorbim despre faptul ca aceasta este recunoscuta mai ales de catre o asociatie profesionala, cum ar fi cazurile: Asociatiei Stomatologice Americane / ASA, Colegiului Chirurgilor Americani / CCA, Colegiului Chirurgilor din Anglia / CCA, Colegiului Regal al Chirurgilor din Edinburgh / CRCE, Colegiului Stomatologilor din Canada / CSC, Colegiului Regal Australasiatic al Chirurgilor Stomatologi / CRACS, Consiliului Federal Brazilian de Odontologie / CFBO si, nu in ultimul rand, cel al Societatii Romane de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala / SRC-OMF.


Mai mult, in cadrul CCA, medicii specializati in chirurgie maxilo-faciala trebuie calificati si in sub-arii precum:

  • oncologie ORL;

  • reconstructie ORL;

  • reconstructie microvasculara;

  • regenerare maxilo-faciala prin tehnici avansate de celule-stem;

  • chirurgie estetica faciala si cranio-faciala / CEF si CCF;

  • CCF / OMF pediatrica / chirurgie palatala;

  • traumatologie OMF.


In spatiul U.E. si in afara acestuia ...

Popularitatea specializarii de chirurgie maxilo-faciala, pentru medicii licentiati mai ales in medicina generala, si nu in stomatologie, este una deosebita, mai ales in tarile U.E. Totusi, din pricina cheltuielilor guvernamentale ridicate cu aceasta specializare, s-au introdus programe noi in cadrul ciclului de medicina generala. Astel, rezidentii pot sa-si obtina calificarea si in stomatologie in doar 3 ani, si nu in 6. Acestia se pot specializa mult mai rapid si in chirurgie maxilo-faciala. Apoi, iesim putin din spatiul U.E. si reajungem in spatiul anglofon – Statele Unite, Canada si Australia.


Or, 50% dintre programele americane de pregatire si 20% dintre cele canadiene necesita intre 3 si 6 ani de calificare dubla acolo, si anume:

  1. intre 3 si 6 ani pentru masteratul in chirurgie maxilo-faciala - post-stomatologie - respectiv;
  2. 4 ani de programe de rezidentiat in chirurgie maxilo-faciala si orala;


Tipurile de chirurgie ...

Chirurgia dento-alveolara, ca parte integranta, se preocupa de extragerea dintilor impactati incorect in alveolele dentare, precum si cu grefarea de os sau cu chirurgia pre-protetica / inainte de aplicarea unui implant sau unei proteze.

Chirurgia ORL pentru inserarea de implanturi dentare oseointegrate / fuzionate cu osul alveolar, precum si pentru implantarea maxilo-faciala, respectiv pentru atasarea de proteze cranio-faciale, dar si de dispozitive auditive.


Chirurgia plastica pentru cap si gat, la randu-i, presupune: ritidectomii, lifting-uri – cazurile celor faciale si de spreancene -, plastii – cazurile: blefaro-, oto-, rino-, septo-, genio- si oculoplastiilor -, augmentari – cazurile pometilor si buzelor -, liposuctii la nivelul gatului, injectari cosmetice cu botox, peeling chimic s.a.m.d.

Ar mai trebui mentionat faptul ca genioplastiile, in cadrul specializarii de chirurgie maxilo-faciala, se refera la tratarea apneei de somn. De asemeni, chisturile si tumorile benigne, cancerul din zona oro-rino-faringiana / ORL si de pe gat, se pot trata prin chirurgie maxilo-faciala reconstructiva si microchirurgie.


In egala masura, regenerarea maxilo-faciala prin culturi de celule-stem vine in intr-ajutorarea pacientilor cu cancer de piele si/sau de buze. Iar, chirurgia cranio-faciala, oarecum aparte de restul sub-specializarilor OMF, trateaza diformitatile congenitale ale: buzelor, palatelor bucale si, nu in ultimul rand, ale oaselor craniului, per ansamblu. Dar, aceasta chirurgie maxilo-faciala poate trata si afectiuni cronice dureroase, precum ar fi cazul articulatiei temporo-mandibulare / ATM. Or, chirurgia reconstructiva priveste si: ortognatia / "muscatura corecta a dintilor", avansarea maxilo-mandibulara / AMM, asimetria fetei, dar si cu fracturile LeFort – cazurile: orbitelor, nasului, pometilor si mandibulei.


Acum, in Romania, chirurgia OMF se sub-imparte in:

  1. chirurgie orala si;
  2. chirurgie maxilo-faciala.

Astfel ca, in prima instanta, cea orala se preocupa de: studierea, prevenirea si tratarea chirurgicala a afectiunilor dento-parodontale, respectiv prin: endodontie, preprotetica, traumatologie dento-parodontala, chirurgie parodontala si implantologie dentara.


In cea de-a doua, de chirurgie maxilo-faciala, sfera de activitate a chirurgului roman este relativ identica cu cea a celui englez, conform CCA; nu exista vreo practica in plus sau in minus. De asemeni, specialitatea acordandu-se Normelor UE si nu numai, trebuie ca acel chirurg sa fie dublu licentiat, respectiv de catre Facultatea de Medicina Dentara, dar si de catre Facultatea de Medicina Generala.


Si, din punctul de vedere al curriculei, aici avem 200 de ore de studiu pe anul universitar, respectiv in afara celorlalte 40-50 de ore individuale; 20-30% sunt teorie, iar 70-80%, practica. Iar, la final, cuantificarea se realizeaza prin credite; 1 credit = 25 de ore de studiu.

Mai multe informatii puteti afla vizitand: UMFIasi.ro


Anii de conturare si avans ...

Din punct de vedere istoric, dr. Paul Tessier este considerat si astazi drept "parintele" disciplinei de chirurgie maxilo-faciala. Iar atitudinea sa fata de problemele chirurgicale, care i se aratau la tot pasul, era exprimata printr-o intrebare retorica: "Pourquoi pas?" Adica, un: "De ce nu?" scurt si cuprinzator. Aceasta a si devenit, de altfel, motto-ul Societatii Internationale de Chirurgie Cranio-faciala, infiintata in 1983, cu Tessier ca presedinte onorific.

De partea cealalta, dr. Varztad Kazanjian a fost pionierul chirurgiei reconstructive / chirurgiei plastice, respectiv ca profesor la Harvard. Mai simplu spus, chirurgul oro-maxilo-facial este "ortopedul" regiunii fetei!

Mai departe, Asociatia Europeana pentru Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala / AECOMF a fost infiintata in 1970, respectiv de catre un grup de chirurgi europeni inovatori. Un grup care s-a gandit sa avanseze aceasta chirurgie maxilo-faciala. Si, in foarte scurt timp, a devenit cel mai proeminent si respectat grup profesional pe chirurgie maxilo-faciala din Europa si nu numai! Or, obiectivul Asociatiei este acela de a promova disciplina cranio-maxilo-faciala atat in teorie, cat si in practica, si sa reuseasca uniformizarea cerintelor de calificare pentru Europa, mai intai. Iar chirurgul OMF trebuie sa indeplineasca si cerinta dublei calificari, despre care am discutat anterior.

Institutional, AECOMF lucreaza in stransa legatura cu organizatii precum: Sectiunea de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala si Stomatologie a Medicilor Specialisti din Uniunea Europeana / SCOMFS, Panoul European pentru Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala / PECOMF, dar si cu Partenerii PECOMF. Astfel, mai presus de toate, AECOMF este o institutie cu caracter pronuntat stiintific, al carei scop major este acela de a facilita avansarile in chirurgie maxilo-faciala. De la simplu cursant, la specialist dublu calificat, EACMFS asigura un schimb riguros organizat de know-how intre unitatile clinice si spitalicesti. Practic, se asigura dezvoltarea respectivului tip de chirurgie.


Sfaturi utile pre- si post-operatorii ...

Acum, ca sunteti la cateva zile sau saptamani distanta de operatia la care v-a programat chirurgul d-voastra de OMF, ne permitem sa va oferim cateva sugestii, si anume:

  • Incercati sa consumati cat mai multe proteine, respectiv doar daca medicul chirurg nu va recomanda contra acestui lucru.

  • Faceti cat mai multe exercitii fizice – dar nu exagerati! - pentru a va asigura ca veti avea corpul in cea mai buna conditie. Faceti asta respectiv pentru a-i asigura o vindecare rapida; daca este nevoie de recuperare motorie in mediu clinic. De asemeni, programati-va sedintele anterior operatiei.

  • Incercati neaparat sa renuntati la fumat macar pentru o perioada mai indelungata! Altfel, veti avea nevoie de un aparat de ventilatie post-operatoriu, iar cicatricele vor fi vizibile pentru mai mult timp.

  • Vorbiti cu chirurgul d-voastra despre o posibila transfuzie autologa / va stocati propriul sange in banca, astfel incat sa nu fie nevoie de sange donat pentru operatie.

  • Vorbiti cu chirurgul d-voastra despre posibilele griji pe care le aveti in legatura cu restul dintilor si/sau al gingiilor pentru a evita complicatiile.

  • Vorbiti neaparat cu chirurgul d-voastra si despre medicatia de care sunteti dependent/dependenta... sau nu. Anticoagulantele sunt privite cu oarecare scepticism. Mai ales din cauza ca sunt recunoscute ca nebenefice ante- si post-operatoriu.

  • Vorbiti si cu medicul d-voastra de familie, respectiv despre viitoarea interventie OMF, acesta/aceasta putand sa va prescrie un antibiotic pentru a preveni endocardita bacteriana post-operatorie.

  • In ultima instanta, vorbiti cu chirurgul d-voastra despre dispozitivele de asistare la mers, necesare post-operatoriu.


Acum, in mediul spitalicesc / clinic, nu va fi nevoie sa luati cu d-voastra decat ceea ce este minimum necesar, si anume: schimburi, pijamale, slapi sau papuci, o carte, un radio. Or, trebuie sa va luati mai ales: cardul de asigurat medical, cartea de identitate, retetele farmaceutice si certificatele medicale personale. In rest, cel mai indicat este sa va lasati acasa tot ceea ce aveti de valoare. Clinica sau spitalul in care sunteti internat/internata NU se vor face raspunzatoare de eventuala lor pierdere sau sustragere!


Ziua de dinaintea operatiei. NU mancati, si NU beti nimic dupa ora 17:00! Iar, in dimineata urmatoare, luati-va doar antibioticele recomandate, respectiv doar cu o inghititura de apa plata. La spalatul pe dinti, la fel, trebuie sa manifestati o grija mai mare decat de obicei. Si sa NU inghititi apa de gura, post-periaj! De asemeni, daca sunteti femeie si obisnuiti sa va ojati in fiecare zi, foarte indicat este sa va stergeti oja. Aceasta, prin substantele sale chimice si active, interfereaza cu aparatura care va asigura fluxul de oxigen din timpul operatiei.

La final, cat priveste viata de dupa operatie, d-voastra nemaifiind capabil/capabila sa luati decizii la fractiune de secunda sau chiar sa stati in picioare prea mult, cel putin pentru o perioada, cel mai indicat ar fi sa va asigurati ca veti avea pe cineva prin preajma care sa va ajute atat cu condusul masinii – daca sofati, desigur -, cat si cu treburile casnice.


N.B. Acestea sunt avantajele nete ale disciplinei de chirurgie maxilo-faciala, stimati pacienti: va poate salva regiunea cranio-maxilo-faciala print interventii ultramoderne, sustinute de cea mai moderna tehnologie disponibila, dar si de cele mai bine pregatite cadre in domeniu. De asemeni, stimati studenti, speram ca aceasta scurta prezentare sa va edifice, pe cat posibil, asupra potentialului respectivei discipline, si anume de: chirurgie maxilo-faciala.



Alte articole populare

0
Shares