Osteoporoza, sau os poros, este o afectiune ce se manifesta prin densitatea scazuta a oaselor. Persoanele ce sufera de osteoporoza tind sa-si fractureze soldul, coloana vertebrala sau incheieturile mainilor. Osteoporoza este o boala ascunsa, greu de depistat, pierderea densitatii oaselor fiind un proces care nu manifesta simptome. Se poate ca o persoana sa nu stie ca sufera de osteoporoza pana cand nu isi fractureaza un os. O predispozitie la aceasta afectiune o au batranii, de aceea este de recomandat ca acestia sa ia masuri impotriva unor eventuale cazaturi in mediul in care acestia isi dezvolta activitatea. Chiar si cazaturile de mica intensitate pot duce la fracturi ale soldului sau ale coloanei vertebrale.
Efectele osteoporozei asupra danturii ...
Osteoporoza poate avea de asemenea o legatura directa cu problemele dentare. Aceasta boala se poate manifesta la nivel oral prin afectarea maxilarului, si indirect a nivelului de sustinere al dintilor. Alte probleme asociate osteoporozei pot fi reprezentate de diverse boli pariodentale, pierderi ale dintilor sau afectiuni ale gingiei. Persoanele suferinde de osteoporoza sunt mult mai predispuse la a avea nevoie de o proteza noua, comparativ cu persoanele avand oase sanatoase. Mai mult decat atat, persoanele care nu mai au dinti sau proteza pot suferi inca de pe urma efectelor acestei boli la nivel oral. In cazul implanturilor dentare, pot aparea complicatii in cazul in care pacientul sufera de osteoporoza. Aceste complicatii apar in primul rand din cauza vindecarii lente a tesutului osos din jurul implantului. Cu toate acestea, osteoporoza nu este o contraindicatie pentru chirurgia implanturilor, mai ales daca se efectueaza o analiza amanuntita a tesutului osos si daca se modifica geometria implantului, utilizandu-se astfel un implant de diametru mai mare.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Factori de risc ...
Aceasta boala tinde sa se dezvolte mai ales la persoanele mai in varsta. De asemenea, femeile sunt mai predispuse la osteoporoza decat barbatii. Un alt factor de risc este reprezentat de masa corporala a unei persoane, astfel ca boala este mai probabil sa apara la o persoana cu masa corporala scazuta. De asemenea, este de notat si faptul ca predispunerea la osteporoza se poate transmite si pe linie genetica. Astfel, cele mai predispuse persoane la osteoporoza sunt femeile in varsta care au o greutate corporala scazuta.
Lipsa estrogenului, datorata neregularitatii ciclului menstrual sau menopauzei, poate contribui de asemenea la aparitia acestei boli. La barbati, lipsa testosteronului este cea care duce la aparitia osteporozei. Lipsa de activitati fizice, fumatul sau consumul excesiv de bauturi alcoolice sunt activitati care favorizeaza instalarea osteoporozei.
Preventie ...
Osteoporoza se poate preveni printr-o dieta echilibrata, bazata in primul rand pe calciu si pe vitamina D. In timp ce calciul este absolut necesar pentru ca oasele sa ramana puternice, vitamina D ajuta la absorbtia intestinala a calciului. Dozele zilnice recomandate de calciu si de vitamina D cresc in functie de varsta, odata cu gradul de expunere la osteporoza. Este de recomandat de asemenea efectuarea de exercitii fizice regulate pentru a se mari flexibilitatea corpului, puterea si echilibrul si pentru a se reduce astfel riscul unei cazaturi. Exercitiile fizice pot consta in activitati nu foarte solicitante, cum ar fi mersul pe jos, dansul, gradinaritul sau mersul pe bicicleta. Este de la sine inteles ca pentru o cat mai buna preventie a osteoporozei, consumul de bauturi alcoolice sau de tutun trebuie redus la zero. In vederea evitarii problemelor de natura orala cauzate de osteoporoza trebuie sa tinem cont de vizitele regulate la medicul stomatolog, asociate cu periaje zilnice corespunzatoare si cu mentinerea unui stil de viata sanatos.
Depistare ...
In vederea unei evaluari la osteoporoza puteti apela la un medic endocrinolog sau reumatolog. Procedura de evaluarea consta in determinarea istoricului dumneavoastra medical pentru a depista eventuali factori de risc, precum cei enumerati mai sus. Aceasta procedura mai poate contine si prelevarea unor probe de sange si urina ce urmeaza a fi supuse unor analize. In functie de rezultatul acestor evaluari preliminare medicul poate decide daca este cazul unei evaluari amanuntite, constand intr-un test de masurare a densitatii minerale a oaselor, test denumit si osteodensitometrie prin absorbimetrie cu raze X. Aceasta procedura este una nedureroasa si rapida, durand circa 15 minute, si este similara unei proceduri standard cu raze x, exceptie facand faptul ca expunerea la radiatii este una mai redusa in cazul de fata. Ca parte a acestui test, se masoara densitatea minerala a oaselor la coloana vertebrala, respectiv la sold.
Tratament ...
Medicamentele care au rolul de lupta contra osteoporozei trebuie sa reduca resorbtia osoasa si sa stimuleze chiar cresterea de tesut osos. Dat fiind faptul ca una din cauzele dezvoltarii osteoporozei este reprezentata de dereglari hormonale, tratamentul pe baza de hormoni este foarte des intalnit. Acesta poate fi pe baza de estrogen la femei sau pe baza de testosteron la barbati. Pe langa aceasta, trebuie sa se tina seama de aporturile de calciu si de vitamina D necesare organismului. Astfel, pentru realizarea dozelor zilnice recomandate de calciu sau de vitamina D este recomandat consumul de lactate, dar si de suplimente pe baza de aceste substante.
O metoda foarte eficienta de preventie si de tratare a osteoporozei este reprezentata de bifosfonati. Acestia au rolul de de a stopa procesul natural de dizolvare a tesuturilor osoase, ducand la o densitate sporita a acestora. Bifosfonatii se comercializeaza sub diverse forme, in functie de necesitatile pacientului (Fosamax, Bonviva, Actonel, Atelvia, Reclast). Calea de administrare a tratamentelor cu bifosfonati se poate face fie pe cale orala (o data pe zi, o data pe saptamana, sau o data pe luna), fie pe cale intravenoasa (o data la trei luni in cazul unei forme de ibandronat sau chiar o data pe an in cazul acidului zolendronic). Trebuie sa se tina seama si de efectele adverse ce pot fi cauzate de administrarea de bifosfonati. Arsurile stomacale sunt cele mai intalnite complicatii cauzate de catre bifosfonatii administrati pe cale orala, in timp ce durerile de cap, constipatiile, diareea sau durerile musculare si ale incheieturilor sunt cauzate de catre admistrarea intravenoasa a acestora. O alta complicatie ce poate fi cauzata de catre tratamentul cu bifosfonati este aparitia osteonecronozei mandibulare. Osteonecronoza mandibulara afecteaza mandibula, respectiv maxilarul superior si apare ca urmare a cantitatii reduse de sange de care beneficiaza acestea. Principala cauza a acestei afectiuni este tratamentul cu bifosfonati administrat pe cale intravenoasa. Acest aspect este foarte important in momentul nevoii unei extractii dentare. Daca pacientul este sub un astfel de tratament exista sanse mari ca dupa o extractie vindecarea sa se produca foarte greu. De aceea, inainte de inceperea unui trarament cu bifosfonati, este necesara rezolvarea tuturor problemelor dentare ale pacientului.
Se mai recomanda de asemenea consumul de proteine, dar trebuie tinut cont de faptul ca proteinele, ca si sodiul provenit din sarea de masa, de exemplu, favorizeaza eliminarea calciului din organism. Ca atare, daca aveti o dieta bazata pe sodiu si pe proteine, trebuie sa cresteti si aportul de calciu. Despre proteie trebuie de asemenea notat faptul ca ajuta la sanatatea oaselor si ajuta la recuperarea fracturilor. Dozele zilnice recomandate de proteine sunt de 56 de grame pentru barbati si de 46 de grame pentru femei.