fbpx

Anestezie generala in tratamentul stomatologic

anestezie-generalaAnestezia generala, sau "sedarea profunda ", este din ce in ce mai utilizata in stomatologia contemporana si comporta un anumit grad de risc. In cazurile de anxietate acuta poate fi unica modalitate de tratament. Totul depinde atat de premedicatie, cat si de postmedicatia prescrisa, respectiv pentru a evita efectele secundare nedorite!

"Sedarea profunda", in prezent ...

Anestezia generala, sau "sedarea adanca", este rareori utilizata in mediul stomatologic. In Marea Britanie, spre exemplu, anestezia generala stomatologica este recomandata atat adultilor cat si copiilor, si este folosita in cazul in care pacientul nu se poate linisti prin anestezie locala.

Acum, fiecare anestezie generala comporta un anumit grad de risc, este adevarat, iar raportul "O decizie constienta", publicat in anul 2000 de catre "Departamentul de Sanatate din Statele Unite", evidentiaza necesitatea adoptarii unor masuri suplimentare de precautie. Cat priveste riscul producerii unei fatalitati in timpul anesteziei generale, studiul britanic "Mortile asociate cu stomatologia" - publicat in cadrul Jurnalului de stomatologie britanic in 1982, plasa raportul mortalitate-anestezie generala undeva la 1:338-1:339 de mii de cazuri. Dar asta se intampla acum 32 de ani ... .

Din nou, privind rata mortalitatii post-anestezie generala, respectiv in cazul interventiilor OMF, Canada a raportat doar patru asemenea cazuri la 2,83 milioane pentru perioada 1973-1995. Prin urmare, rata medie ar fi de 1,4 la 1 milion! Acest fenomen este neobisnuit in legatura cu sedarea "adanca" sau anestezia generala, iar cauzele pot fi altele – asfixia mecanica sau socul anafilactic - decat agentii anestezici ca atare. S-a raportat ca eroarea umana ar fi la baza acestor cazuri de anestezie generala.

S-a mai constatat si faptul ca diferenta majora dintre sedare si anestezie generala este aceea ca sedarea ofera pacientului o minima controlare a functiilor motorii, pe cand anestezia generala, nu.

La ora actuala, anestezia generala este disponibila atat in spitale, cat si in clinicile care au adoptat acele masuri suplimentare. Sedarea constienta a devenit preponderenta in practica medicala.

Mai mult, unul dintre motive il constituie sedarea i.v./intravenoasa, care, in combinatie cu agentul mizadolam, ofera aceleasi rezultate si este foarte sigura. Iar, actualmente, spitalele folosesc propofolul ca anestezic i.v. principal, si anume atunci cand vine vorba de anestezie generala.

Cand si de ce? ...

Din punct de vedere strict statistic, putem spune ca in jur de 3% dintre pacientii cabinetelor stomatologice, nu vor trece cu una, cu doua de anxietate, iar atunci se va impune "sedarea adanca" sau anestezia generala. De asemeni, pentru pacientii care prezinta si alte afectiuni, de ordin psihic, si care iau psihotrope prescrise in acest sens, anestezia generala poate fi cea mai buna solutie. De exemplu, in cazul in care procesul extragerii maselei de minte il terifiaza pe pacient, medicul stomatolog ii poate cere anestezistului sa efectueze o anestezie generala asupra celui dintai. Desigur, aceste detalii se vor discuta de catre pacient in tete-a-tete cu medicul stomatolog sau chirurgul endodont.

Scopul procedurii de anestezie generala care este, asadar? Ei bine, acesta este unul multifatetat, dupa cum implica:

 • asigurarea somnului profund;

 • provocarea amneziei;

 • instaurarea analgeziei;

 • relaxarea muschilor scheletati;

 • imobilizarea temporara/pierderea temporara a controlului reflexelor sistemului nervos autonom.

Prin urmare, procesul de anestezie generala este egal cu procesul de inducere a comei in pacienti. Desigur, nu este vorba despre o coma profunda! Altfel spus, acest proces inseamna doar pierderea temporara de catre pacient a oricaror reflexe protective.

Riscuri, riscuri ...

Pe langa efectele benefice conferite de anestezia generala, aceasta interventie sedanta prezinta si urmatoarele riscuri majore:

 • depresia sistemelor cardiovascular si respirator, mai ales in cazul anumitor grupuri de pacienti susceptibili/labili in aceasta privinta;

 • obstructionarea cailor respiratorii sau afectarea serioasa a plamanilor prin insesi saliva si/sau bucatele de dinte sfredelite sau detartrate, putand rezulta de aici si...

 • interzicerea mancatului si bautului a priori cu 6 ore, existand riscul vomitarii in timpul anesteziei, care poate fi foarte periculoasa;

 • ridicarea costurilor.

Clasificari ...

Clasificarea lui Guedel, intocmita de catre dr. Arthur E. Guedel, in 1937, descrie patru stadii majore intr-o sesiune de anestezie generala, si anume:

 1. "Inductia", este perioada dintre administrarea initiala a agentilor inductivi si pierderea constientei. Or, in acest rastimp, pacientul trece de la analgezie fara amnezie, la cea cu amnezie.

 2. "Euforia", este perioada care urmeaza pierderii constientei, fiind marcata de euforie si activitate deliranta. In rastimpul acestor simptome, respiratia si ritmicitatea cardiaca pot deveni neregulate. Mai mult, pacientii pot manifesta: miscari necontrolate, stare vomitiva, dispnee, dar si dilatare pupilara. Astfel, se vor folosi agenti cu actiune rapida pentru a le contracara, si pentru a atinge faza a treia cat mai rapid posibil.

 3. "Anestezia chirurgicala", este cea de-a treia faza, in care muschii scheletati se relaxeaza, iar starea vomitiva inceteaza, facand loc depresiei respiratorii. De asemenea, miscarile globilor oculari se diminueaza, apoi se opresc, iar pacientul intra in stare inconstienta si este gata pentru operatie.

 4. Supradozajul, este faza a patra, in care pacientului i s-a administrat prea mult anestezic si manifesta depresii severe la nivelul celulelor cerebrale sau la cel al medullei. Iar, fara o resuscitare respirator-cardiovasculara temeinica, pacientul poate intra in soc anafilactic si... deceda.

Metodele de anestezie generala ...

Cat priveste procedura de anestezie generala, aceasta incepe cu o injectie fie in mana, fie in brat si poate fi suplimentata de o masca de oxigen. Or, daca pacientului i se aplica si masca, cel mai probabil ca nu isi va aminti nimic despre aceasta dupa operatie. De asemeni, se va fi injectat si un anestezic local, astfel incat, la trezire, pacientul sa nu resimta durerea, si sa aiba timp sa-si ia calmantele.

Asadar, pacientul poate sa beneficieze de anestezie generala in doua moduri, si anume:

 • i.v., cu agenti anestezici specifici: mizadolam, sevofluoran etc.;

 • prin inductie, cu masca de gaze specifice: protoxid de azot, propofol etc.

Mai mult, in anii 1990, spre exemplu, o metoda noua de a mentine anestezia generala a fost dezvoltata in Glasgow, Scotia; metoda s-a intitulat "infuzie controlata pe tinta"/ICT. Or, aceasta implica o asistare computerizata, computerul dirijand driver-ul/pompa seringii pentru infuzarea de propofol, respectiv in rastimpul operatiei. Astfel, se reduceau atat nevoia de alti agenti volatili, cat si efectele adverse din timpul retrezirii pacientului, care era si mai rapida. In prezent, ICT nu mai este permisa nici in Statele Unite.

In caz de obturatiilor si extractii dentare ...

Tratamentul dentar "simplu", precum in cazul obturatiilor sau extractiilor, poate fi dus la indeplinire mai ales prin injectarea unui agent anestezic pentru obtinerea efectului anelgezic. Cu alte cuvinte, aici nu va fi nevoie de anestezie generala, dar este posibil ca anestezistul sa va ofere o varianta "usoara" pentru a va ajuta sa va relaxati. Acelasi lucru se aplica si copiilor-pacienti, dar doar daca nu sunt foarte mici; atunci da, poate fi necesara anestezia generala. Cat priveste recapatarea constientei copilului-pacient, aceasta va depinde in primul rand de varsta acestuia, dar si de cat de multa anxietate prezinta.

Acum, s-ar cuveni cateva sfaturi pentru parintii unui astfel de copil anxios, anestezia generala putand fi o optiune fiabila. Astfel, ii puteti explica faptul ca doctorul ii va da un medicament care il/o va face sa adoarma in vreme ce /ii va scoate dintisorul-problema, dar si ca va avea grija de copil pe timpul somnului indus. Mai departe, trebuie sa va asigurati copilul ca nu va simti dureri dupa trezire fiindca tot doctorul le va mai da ceva contra acestora. Iar, daca aveti un copil mai mare, atunci discutati mai amplu impreuna cu acesta, cu medicul stomatolog, si cu anestezistul.

Nu ezitati sa ii transmiteti anestezistului orice neplacere legata de anestezic, pe care vi-o poate reclama copilul d-voastra! Totusi, cat timp copilul este mic, metodele de distragere precum: carticele de povesti, jucariile sau chiar un desen animat pe tableta pot functiona la fel de bine precum un anestezic. Preventiv, anestezistii si stomatologii rezidenti ar trebui sa tina seama inclusiv daca acel copil-pacient sufera fie si de o banala raceala sau gripa, astfel sedarea si operatia trebuind amanate. De asemeni, copilul nu trebuie sa manance nimic a priori anesteziei si operatiei, existand pericolul refluxului gastroesofagian si al sufocarii. Astfel, nici dulciuri, nici gume nu pot fi prezente in gura copilului, acestea umpland stomacul cu saliva si crescand riscul vomitiv.

Tehnicile-solutii pentru copilul d-voastra? Fie o masca anestezica de gaze, fie o injectie printr-o cannula, respectiv printr-o aplicare a priori de crema anestezica pe bratul copilului-pacient. Neajunsul ar consta in faptul ca acelei creme ii va lua cca 1 ora.

In orice caz, va incurajam sa ramaneti alaturi de copilul d-voastra, in cabinet, pe toata durata procedurilor anestezice si stomatologice. Iar, dupa finalizarea procedurii stomatologice necesare, si dupa ce copilul isi va fi revenit, se prea poate ca sa experimenteze o anumita jena sau chiar durere usoara. Or, in acest caz, dar mai ales in functie de ceea ce va instructeaza anestezistul, d-voastra ii puteti administra copilului analgezice, respectiv dupa un dozaj si un orar bine stabilite. Mai mult, daca simptomele postoperatorii sunt mai serioase, copilul va trebui internat timp de cateva zile, dar mai ales daca a suferit o interventie OMF complexa.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares