Placa dentara necesita dupa cativa ani readaptarea la suprafata mucoasei pe care se sprijina. Acest procedeu se numeste rebazare sau captusire. Rebazarea necesita prezenta pacientului in cabinetul stomatologic unde se iau amprente. In functie de materialul din care este confectionata proteza poate fi necesara si interventia laboratorului de tehnica dentara. Rebazarea nu poate fi facuta in toate situatiile.
De ce este necesara rebazarea placii dentare? ...
Dintii sunt cei ce mentin nivelul oaselor maxilare. Imediat dupa indepartarea dintilor naturali oasele incep sa-si micsoreze volumul. Acest fenomen este mai pronuntat in primul an dupa efectuarea extractiei sau extractiilor dentare si odata inceput este un proces continuu. De aceea placa dentara, un corp rigid, nu se mai potriveste pe forma modificata a mucoasei de suport. Placa dentara se misca si produce durere purtatorului.
Ce este rebazarea protezei? ...
Rebazarea protezei reprezinta adaugarea unui material acrilic moale sau dur pe suprafata mucozala a protezei totale sau partiale, in momentul in care aceasta nu mai este bine adaptata pe campul protetic - tesuturile moi si dure cu care lucrarea protetica vine in contact.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Rebazarea protezelor cu material acrilic moale ...
Captusirea directa se realizeaza in cabinetul medicului stomatolog si utilizeaza materiale biodegradabile, care isi pastreaza flexibilitatea. Aces lucru ajuta pacientii care au gingiile sensibile sau lezate de materialul dur al protezei. Dezavantajul captusirii in cabinet este materialul utilizat; acesta in 2 - 3 luni devine spongios, constituind un mediu prielnic pentru bacterii.Poate apare miros si gust neplacut, infectii orale, dezlipirea materialului. Captusirea cu material sintetic moale este considerata mai degraba temporara.
Rebazarea protezelor cu material acrilic dur ...
Captusirea indirecta necesita amprentarea campului protetic - elementele morfologice cu care lucrarea protetica intra in contact - impreuna cu proteza si se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara. Materialul utilizat este mai rezistent decat cel utilizat in captusirea directa. Inainte de captusire se indeparteaza o portiune din suprafata mucozala a protezei si se plaseaza un material special, cu care se va lua amprenta spatiului dintre arcadele dentare si proteza.
Exista o diferenta intre captusire si rebazare? ...
Captusirea se face in general in cabinetul dentar si presupune o interventie minima asupra placii dentare. Captusirea presupune in general aplicarea unei paste de acrilat in placa dentara si aplicarea in gura pacientului pana la intarirea materialuli. Rebazarea in schimb implica si laboratorul de tehnica dentara. Medicul ia o amprenta pacientului pe care o trimite in laborator impreuna cu placa dentara ce urmeaza a fi rebazata. Tehnicianul dentar inlatura din acrilatul protezei si adauga acrilat nou in functie de amprenta luata de catre medic. Rebazarea presupune ca pacientul sa ramana fara placa dentara pana la intoarcerea din laborator a acesteia.
Nu doar trecerea anilor are efecte negative asupra campului protetic. Uneori forma placii, chiar daca este potrivita la inceput locului, poate afecta procesul de modificare a reliefului osos. Pentru a compensa locul lasat de resorbtia osoasa, organismul produce mai mult tesut moale - cu alte cuvinte, gingia se dezvolta pana cand ajunge sa umple spatiul dintre proteza si arcada dentara. Gingia este moale si nu poate oferi stabilitate in timpul masticatiei. In acest moment, chiar daca proteza este captusita sau inlocuita, campul protetic tot nu va putea da stabilitate protezei si mestecatul va fi tot mai dificil. Daca probelemele create de acest fenomen sunt grave, se poate indeparta tesut gingival precum si remodela osul prin interventii chirurgicale.
Din pacate rebazarea nu poate fi realizata la infinit. Dupa 2-3 captusiri interventia nu mai este eficienta si se recomanada confectionarea unei proteze acrilice noi.
Daca rebazarea nu da roade, se hotaraste chiar reinceperea tratamentului prin placi acrilice noi si daca nici de aceasta data pacintul nu este multumit se recomanda supraprotezarea pe implanturi.