Descopera Tipurile de Anestezie Locala in Stomatologie si Cum Te Protejeaza de Durere

anestezie locala poate implica nu numai anestezicele locale, ci si pe cele generale. Exista numeroase tipuri de anestezie locala si inhibitori locali, precum si cateva metode deja dovedite de anestezie locala, pe care le vom enumera in randurile ce urmeaza.


De ce este necesara o anestezie locala? ...

In primul rand, anestezia dentara este domeniul care implica nu numai anestezicele locale, ci si pe cele generale; sedare totala. Acum, uneori, dentistul d-voastra va trebui sa va amorteasca o parte a cavitatii bucale prin injectarea unei substante direct in gingie sau obrazul intern. Aceasta substanta se denumeste si: anestezic local.


Anestezia locala este principala metoda folosita, in stomatologie, pentru a putea controla intensitata durerii pacientului. De asemeni, mai multe studii au relevat faptul ca anestezia generala si profunda nu este realizabila intotdeauna. Astfel, in aceste teste, s-ar fi folosit testere pulpare electrice pentru a masura eficacitatea nivelului de anestezie locala din timpul procedurii endodontice sau de operatie la nivelul nervului. Totusi, inaintea inceperii procedurii terapeutice, nivelul de anestezie locala nu poate fi masurat eficient cu un astfel de tester. Or, aceasta unealta poate fi foarte folositoare pentru a prezice probleme anestezice potentiale in timpul unor astfel de proceduri.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.


Totusi, anestezia locala mai poate fi efectuata si prin administrarea de bioxid de azot sau „gaz ilariant”, care prezinta formula chimica N2O. Acesta poate patrunde cu usurinta prin alveolele plamanilor ca sa se dizolve in fluxul sangvin. De acolo, acesta circula spre creier, lasand in urma o usoara stare de euforie, respectiv in cele mai multe dintre cazuri. De asemeni, bioxidul de azot este folosit in combinatie cu oxigenul pur, astfel generandu-se o aroma dulce si fina, ca de fructe, ajutand pacientul – copil sa inhaleze adanc.


Sedarea generala este recomandata mai ales copiilor si persoanelor extrem de anxioase, mai ales fata de interventiile stomatologice. Despre acest subiect, puteti citi si in: Scapa de frica de dentist!


Anestezia locala, pe zone ...

Tipurile de anestezie locala sunt urmatoarele:

  • blocajul nerval – o forma comuna, care blocheaza, pe rand, receptarea senzatiei de durere intr-o regiune a cavitatii bucale;

  • infiltratia – folosita mai ales in proceduri precum restauratiile dentare, la nivel radicular / de radacina;

  • blocajul palatal – metoda presurizanta, folosita pentru anestezierea zonei palatale a dintelui maxilar;

  • intra-pulpara – injectie administrata direct in pulpa dentara, respectiv pentru a desensibiliza complet dintele;

  • presurizanta – metoda clasica, efectuata prin aplicarea unui bat cu bumbac, pentru a distrage senzatia de durere a nervului atunci cand acul intra in anumite zone, precum ar fi tesutul palatal;

  • blocajul electro-nerval – o tehnologie care implica utilizarea de curent electric pentru a se putea bloca receptarea sau generarea de stimuli durerosi;

  • acupresura – o alternativa la blocajele chimice si/sau la cele electrice, dar este rar folosita.


Anestezia nervala inferioara alveolara / blocajul nerval inferior alveolar, sau BNIA, este anesteziata mai des decat in cazurile altor nervi. De asemeni, sunt anesteziate si limba, si palatul, respectiv prin difuzia agentului anesteziant. Alti nervi, non-dentari, sunt anesteziati printr-un blocaj alveolar inferior. Astfel, nervul mental, care furnizeaza inervatia subcutanata / de sub piele catre buza anterioara si barbie, este tot o ramura a nervului inferior alveolar. Nervul facial, pe de alta parte, poate fi anesteziat de o astfel de anestezie locala, dar in foarte rare dintre cazuri, mai ales ca acul nu poate patrunde atat de departe. Or, se mai poate intampla ca fata pacientului sa paralizeze temporar. In egala masura, nervul alveolar superior nu poate fi anesteziat prin injectie directa din pricina distantei pe care o poate parcurge acul anestezistului. O anestezie locala pentru arcada superioara se poate face prin infiltratie datorita grosimii reduse a osului maxilar.


Metodele folosite ...

Metoda clasica prin care se efectueaza o anestezie locala implica: un aspirator de gura pentru absorbtia salivei sau un tampon din bumbac, iar, pentru amortirea pre-injectie, un gel special anestezic. Iar, in momentul injectarii, d-voastra, pacientii, nu veti simti acul, ci mai degraba solutia care se deplaseaza prin tesutul d-voastra gingival; aceea este si cauza pentru „intepatura” resimtita.


Efectul unei injectii cu anestezic local poate dura pana la cateva ore. Dupa incheierea procedurii, se poate sa va gasiti in dificultate de a vorbi sau de a manca. Alteori, calmantul va poate afecta cu totul alte zone ale corpului decat cele intentionate. Astfel ca, se poate ca uneori sa aveti pleoapele si coltul gurii un pic mai... cazute sau, dimpotrive, fixe! Si, daca nu puteti clipi – acest aspect este foarte important! -, ar fi cel mai indicat sa va lipiti pleoapa peste ochi cu un plasture sanitar macar pentru cateva ore, cat dureaza efectul. Efectele acestea de anestezie locala se vor fi disipat odata cu anestezicul. Un efect secundar posibil este hematomul. Or, acesta nu este nimic altceva decat o umflatura plina cu sange, formata atunci cand acul atinge un vas de sange.


Inhibitorii folositi ...

Printre anestezicele dentare cele mai comun folosite in anestezia locala, lidocaina, cunoscuta si ca xilo- sau lignocaina, este cea care functioneaza ca un substitut modern pentru novo- si/sau procaina de pe vremuri. Or, alti agenti anestezici local includ: articaina, cunoscuta si ca septocaina, marcaina, mepivacaina sau ubisteina.


Lidocaina este si cel mai frecvent intalnit anestezic local, dar nu este singurul si majoritatea au terminatia in: -aina. Totusi, foarte multi pacienti se gandesc la novocaina, care este un anestezic clasic, insa acesta nu se prea mai foloseste in industria stomatologica. In corpul uman, lidocaina genereaza o anestezie locala pentru 1,5 – 2 ore.


Ca si concluzie preliminara, solutia injectata pentru obtinerea de anestezie locala, nu contine doar calmantul in sine, ci si:

  • clorida de sodiu, care ajuta calmantul sa va circule in sistemul sangvin;

  • o substanta chimica ce mentine legaturile moleculare ale vasoconstrictoarelor laolalta;

  • hidroxid de sodiu, care face posibila functionarea efectiva a calmantului principal; vasoconstrictoare, care va ingusteaza vasele de sange, astfel prelungindu-se efectul anesteziei;


Dar, iata si cativa dintre ceilalti inhibitorii folositi pentru generarea de anestezie locala:

  • Gaz sevofluran – un gaz anestezic care, in combinatie cu oxidul nitrat si oxigenul, genereaza un efect anestezic general; procedura trebuie continuata cu administrarea de gaz isofluran.

  • Morfina – substanta anestezica folosita pentru controlarea durerii din timpul procedurii chirurgicale dentare; este administrata iv.

  • Epinefrina – substanta anestezica folosita intra-sulcular / intre gingie si dinte, respectiv pentru a inlesni amprentarea zonala a dintelui sau indepartarea acestuia, in cazuri grave; recomandarile sunt impartite.

  • Nebotamina – o substanta cu efecte similare ketaminei; potenta ii este determinata de solubilitatea acesteia lipidica, din moment ce 90% din membrana celulara nervala este lipidica.

  • Ketorolac – substanta anestezica administrata iv, respectiv pentru a suprima inflamatia din timpul anestezierii generale.

  • Propofol – acest anestezic are efecte similare cu cele ale pentatolului de sodiu, sau "Serul Adevarului"; este administrat in mod iv si numai dupa inhalarea gazelor anestezice.

  • Decadron – un steroid administrat iv, care suprima inflamatia si tumefierea rezultate in urma interventiei chirurgicale dentare, sub anestezie generala.

  • Ondansetron – substanta anestezica administrata pentru a preveni starea de greata din timpul operatiei, respectiv dupa drenarea sangvina din stomac, sub anestezie generala, sau dupa operatie, ca sa contracareze aceleasi efecte nedorite.

  • Midazolam – un anestezic care reprima orice amintire legata de interventia chirurgicala dentara si recenta.


Printre substantele nehalucinogene / non-narcotice, le putem mentiona si pe cele non-steroidicele antiinflamatoare precum cele care contin: ibuprofen, aspirina, naproxen de sodiu. In unele cazuri, cele care contin acetaminofen sunt luate in considerare pentru atenuarea durerii post-operatorii. Si, in egala masura, le avem si pe cele narcotice, care contin: hidrocodona, codeina sau propoxifen napsilat, actioneaza asupra sistemului nervos central, sau SNC, respectiv pentru a bloca sau atenua disconfortul pacientului. Anestezicele topice sunt aplicate direct pe tesutul gingival cu ajutorul unui bat de bumbac, respectiv pentru a atenua durerea cauzata de injectie. In plus, alte preparate din anestezice pot fi folosite pentru a va usura situatia dureroasa de dinaintea sau de dupa interventia parodontala.


Exista doua tipuri de injectii anestezice, si anume:

  1. cele care, odata administrate in mandibula, va provoaca o anestezie locala foarte intinsa in cavitatea bucala, si
  2. cele infiltratoare, care anesteziaza o regiune mai mica, adica exact aceea dimprejurul locului de penetrare a acului seringii.

In caz de anestezie locala, medicul stomatolog este sfatuit, in primul rand, sa selecteze un anestezic care sa actioneze exact cat va fi durat procedura parodontala planuita. De asemeni, in cazul in care sunt pacienti – copii, medicul stomatolog ar trebui sa-i avertizeze pe parinti sau tutore asupra unei potentiale auto-accidentari a copilului, respectiv prin muscarea: buzei, limbii si/sau a obrazului interior. Or, daca simptomele anesteziei locale persista, cea mai indicata este folosirea unui tifon de bumbac in pliul mucobucal. Zona afectata de interventie ar trebui tratata prin lubrifiere cu gel pe baza de petrol sau cu unguente antibiotice, respectiv pentru a preveni: uscarea, craparea si nevralgizarea ariei.


Mai mult, in loc de epinefrina, s-a descoperit ca, in caz de anestezie locala, efectele nedorite ale acesteia pot fi contracarate printr-un compus nou omologat de catre Administratia Medicamentului din America, sau AMA, respectiv prin: mesilat de fentolamina.


Testele clinice au demonstrat ca pacientul – copil are 55,6% sanse ca senzatia de amortire a buzei sa i se estompeze, si 60% ca senzatia de la nivelul limbii sa dispara, de asemeni. Producatorul medicamentului continator de mesilat de fentolamina recomanda, totusi, ca acest produs sa fie administrat pacientilor cu varste de peste 6 ani.


Reactii adverse probabile si/sau posibile ...

Reactiile alergice sunt rare dupa o anestezie locala, dar se intampla. Astfel ca este foarte indicat sa ii expuneti medicului d-voastra stomatolog toate: reactiile de alergie precedente, medicamentele luate fara reteta si/sau vitaminele cumparate din magazine.


Acum, din acest punct de vedere, pacientii – copii sunt mai predispusi decat adultii din pricina masei lor corporale si, de obicei, reactia survine la 5-10 minute de la injectarea cu calmant. Supradozarea survine din cauza nivelurilor ridicate de anestezic din sange, respectiv din pricina unei injectari iv inadvertente sau a injectarilor repetate.


Printre primele simptome subiective, care pot fi cauzate de o anestezie locala, sunt: vertij / ameteala, anxietate si confuzie, urmate indeaproape de: diplopie, tinnitus, letargie, amorteala circumorala / in jurul gurii, precum si furnicaturi in zona faciala. Cat priveste simptomele obiective, acestea pot fi: spasticitate musculara, tremur, logoree, dificultati de vorbire si frisoane, urmate indeaproape de atacuri vasculare cerebrale, sau AVC-uri, precum si de pierderea cunostintei, respectiv de stop cardio-respirator. Dar acestea se intampla in cazuri foarte rare.


In concluzia acestui articol, putem spune ca atunci cand este nevoie de anestezie locala, se pune si problema efectelor secundare si/sau ale complicatiilor post-anestezie.


Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares