Examinarea cavitatii bucale de catre medicul dentist are in vedere atat arcadele dentare cat si mucoasa orala. Un simplu control poate evidentia semne ale unei afectiuni proprii pentru mucoasa orala, de ex. o leziune traumatica, sau manifestari ale unei boli generale, cum ar fi diabetul. Dar nu orice modificare ce se abate de la normal este si patologica. Pentru a se putea produce imbolnavirea, agentul etiologic, fie ca este biologic, fizic sau chimic, trebuie sa produca o alterare la acest nivel.
Mucoasa orala reprezinta invelisul interior al cavitatii bucale ce se intinde intre rosul de buza si mucoasa faringelui. Ea joaca un rol important in organism. In primul rand, protejeaza structurile anatomice profunde: oase, muschi, vase de sange, etc. Apoi, este implicata in procesul de digestie prin receptorii pentru gust (cele mai cunoscute sunt papilele gustative prezente la nivelul limbii), receptorii pentru senzatia termica, producerea de saliva. De asemenea, mucoasa orala are atat capacitatea de a absorbi substante precum medicamente, alcool, nicotina etc. dar si de a elimina produsi toxici rezultati din metabolismul organismului sau ajunsi aici accidental.
Aspectul normal pentru mucoasa orala ...
1. Gingia reprezinta portiunea de mucoasa orala ce inveleste zona de os in care sunt fixati dintii. O gingie normala nu sangereaza nici macar in timpul periajului, desigur atunci cand acesta este realizat corect. Are o culoare roz sau poate varia in cazul persoanelor cu exces de pigment melanic (rasa neagra, populatiile cu ten inchis ) de la maron, albastru pana la negru. Este ferma si in anumite zone, de obicei la dintii din fata, are un aspect de coaja de portocala, usor mai accentuat la adultul tanar. Inflamatia gingiei se numeste gingivita.
2. Mucoasa orala ce acopera limba este o structura specializata, ca urmare a prezentei unor numeroase papile gustative. Datorita lor, atunci cand mancam, putem simti gustul alimentelor: dulce, sarat, acru, amar sau numeroase combinatii ale acestora. La nivelul limbii, mucoasa orala poate prezenta variatii de la normal care insa nu sunt considerate patologice, de exemplu:
- limba fisurata este de obicei mostenita ereditar. Asa cum reiese si din denumire, mucoasa orala ce acopera limba prezinta numeroase santuri, mai mult sau mai putin adanci. Fotografia de mai jos prezinta o limba fisurata.
- limba geografica se prezinta sub forma unor zone subtiri de mucoasa orala, neregulate, cu margini alb-cenusii, ce se modifica in timp, avand aspect de harta. Poate sa apara inca de la o varsta frageda si nu dispare intotdeauana la varsta adulta. Fotografia de mai jos prezinta o limba geografica.
3. Mucoasa orala de la nivelul obrajilor si buzelor captuseste fata interna a acestora, protejand musculatura. Este mobila si are o culoare roz-pal. Si la acest nivel pot exista variatii de la normal fara caracter patologic:
- linia alba jugala este o ingrosare de mucoasa orala la nivelul obrazului, liniara, usor proeminenta, in dreptul locului in care dintii se ating in timpul masticatiei. Mai jos este prezentat aspectul pentru linia alba jugala.
- granulatiile Fordyce sunt mici puncte alb-galbui izolate sau grupate, ce apar pe mucoasa orala la nivelul obrajilor sau buzelor;
- cheilita glandulara se prezinta sub forma unor noduli pe mucoasa orala la nivelul buzelor.
4. Mucoasa palatinala tapeteaza structura osoasa ce desparte cavitatea bucala de nas. In aceasta zona mucoasa orala este fixa si are o culoare roz-pal. Catre faringe se continua cu valul palatin, mucoasa orala mobila si colorata galbui.
5. Mucoasa orala ce inveleste planseul bucal este foarte subtire, astfel ca se poate observa cu ochiul liber traseul vaselor de sange. Aceasta proprietate este utila in cazul administrarii unor medicamente ce trebuie sa se absoarba foarte rapid in organism. Dar la fel pot ajunge si substante nocive precum cele din tigari, bauturi alcoolice, etc. sau microorganisme patogene.
Mucoasa orala este agresata in permanenta de agenti cu potential patogen. Igiena orala deficitara, alcoolul, medicamentele, alimentele foarte dure, extrem de reci sau fierbinti, microorganismele, carentele alimentare, traumatismele, bolile generale, sunt exemple de elemente ce pot avea repercusiuni la acest nivel. Pot genera afectiuni infectioase (cand sunt incriminate virusuri, bacterii, ciuperci) sau neinfectioase. Nu amana vizita la stomatolog daca observi modificari de mucoasa orala, in special daca acestea se transforma in timp si nu dau semne de vindecare. In unele cazuri ar putea fi vorba chiar de leziuni ce ar putea da nastere unui cancer oral.
Cateva exemple de afectiuni de mucoasa orala frecvent intalnite la acest nivel:
- gingivita conica de cauza bacteriana este caracterizata de gingii rosii, sangerande, moi, netede, lucioase, marite de volum. Principala cauza este constituita de absenta sau ineficienta mijloacelor de igienizare a cavitatii bucale;
- herpesul bucal se prezinta sub forma unei eruptii de vezicule ce se sparg repede, lasand in urma mici leziuni ulcerate policiclice. De cele mai multe ori ne infectam in copilarie. Chiar daca infectia herpetica primara dispare, virusul ramane in stare latenta in organism. Astfel, pe parcursul vietii se poate reactiva de nenumarate ori ca raspuns la stres, scaderi imunitare, etc. ;
- candidoza orala se poate manifesta fie sub forma unor depozite alb-galbui ce pot fi indepartate de pe mucoasa orala lasand o suprafata rosie, fie sub forma unor zone de mucoasa orala subtiri, rosii, insotite de senzatie de arsura sau usturime. Dezvoltarea ei este favorizata de igiena deficitara, utilizarea timp indelungat a antibioticelor cu spectru larg, fumat, boli generale, lucrari protetice vechi, etc. ;
- aftele bucale apar ca ulceratii dureroase dar nesangerande, de dimensiuni variabile, cu contur neregulat, acoperite de depozite alb-cenusii si inconjurate de halou rosu. Implicati in aparitia lor sunt considerati factori imunologici, microbieni, virusuri, alergii, deficite de vitamina B12, acid folic, fier, etc. ;
- alergiile de contact se manifesta ca zone rosii de mucoasa orala, vezicule, ulceratii, strict in locul in care substanta alergena ia contact cu cavitatea bucala. Pot fi generate de diferite substante, cum ar fi: medicamente, componente din pasta de dinti sau apa de gura, coloranti alimentari, materiale utilizate in cabinetul dentar, etc.
Tratamentul afectiunilor de mucoasa orala ...
Tratamentul afectiunilor de mucoasa orala poate fi simplu, de scurta durata sau dimpotriva, poate implica si o colaborare cu medici de alte specialitati. In cazul variatiilor de la normal de obicei nu trebuie intervenit. Cunoasterea aspectului normal al mucoasei orale poate contribui la descoperirea cu mai mare rapiditate a semnelor de imbolnavire, asigurandu-se astfel succesul tratamentului.