Descopera Secretele Zambetului Perfect: Ghidul Complet al Dintilor de Portelan

Exista o perceptie generala conform careia dintii de portelan reprezinta solutia ideala pentru o dantura perfecta. De aici si popularitatea lor. Ne-am propus sa oferim aici un ghid complet cui tot ce trebuie sa stii despre dintii de portelan.


Materialul ...

Ceramica sau portelanul provine din China si este un material  alb si translucid care este obtinut prin arderea la  temperaturi ridicate a unei paste de cuart, caolin si  feldspat,  in proportii variabile.


Etimologie ...

Cuvantul “ceramica” provine din grecescul ,,keramos” care inseamna “argila”, iar cuvantul “portelan” provine din limba italiana ,,porcellana” si inseamna “coaja de scoica”.


In stomatologie ...

Oamenii folosesc generic termenul de “dinti de portelan” pentru ceea ce, in stomatologie, inseamna mai multe operatiuni: coroane dentare, punti dentare, fatete dentare si chiar dinti atasati pe placile dentare, toate aceste lucrari fiind, evident, realizate din portelan. Dintii de portelan sunt solicitati de foarte multi pacienti  in zilele noastre pentru acoperirea dintilor cariati. Termenul se confunda cu acela de coroana dentara artificiala.

Fie ca sunt integral conceputi din acest material, fie ca sunt doar la suprafata inveliti in portelan, pe dedesubt avand infrastructura metalica, dintii de portelan au numeroase avantaje.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.


Avantajele dintilor de portelan ...

- Efect estetic

Dintii de portelan sunt renumiti pentru efectul estetic si pentru durata aspectului lor. Portelanul este un material cu care se poate lucra usor in ceea ce priveste coloristica, putand fi imprimate cu usurinta diferite nuante, satisfacand si cele mai pretentioase cerinte ale pacientilor. Mai mult, dintii de portelan integral realizati pentru scopuri estetice sunt indicati pentru zona frontala, unde cerintele estetice sunt mari. Tot dintii din portelan pot fi confectionati si pe dintii posteriori  atunci cand cerintele estetice ale pacientului  sunt crescute sau necesare in exercitarea unor profesii ce expun foarte mult dantura, cum este cazul cantaretilor de opera sau al actorilor.

- Compatibilitate 

Un alt avantaj al dintilor de portelan este biocompatibilitatea crescuta cu tesuturile din cavitatea orala si inertia chimica pe care acest material o prezinta in mediul cavitatii orale.

- Protectie

Dintii de portelan ofera protectie pulpei dentare prin faptul ca transmit foarte putin variatiile termice ale alimentelor si lichidelor ingerate in interiorul cavitatii orale.

- Rezistenta

Dintii de portelan sunt mai rezistenti, mai duri  decat cei din compozit sau acrilat si au astfel o durata mai lunga de viata.

Coroanele dentare artificiale pot fi in intregime confectionate din ceramica si au avantajul unui efect estetic exceptional, insa gradul de rezistenta este mai scazut decat in cazul dintilor partial acoperiti cu portelan (mai ales pentru sistemele ceramice mai vechi), primii putandu-se fractura cu o mai mare usurinta ca urmare a solicitarilor din cursul masticatiei.


Dezavantajele dintilor de portelan ...

Realizarea dintilor de portelan implica indepartarea unei cantitati de tesut dentar sanatos in cantitate mai mare decat in cazul restaurarilor dentare integral metalice sau obturatiilor albe, din materiale compozite. Acest proces poate determina inflamarea nervului dentar pe dintii vitali.

Uzura dintilor antagonisti datorita duritatii mari a ceramicii mai ales daca dintii antagonisti au obturatii coronare sau lucrari protetice fixe, integral sau partial acoperite de materiale dentare fizionomice, precum acrilatul sau compozitul, materiale care sunt mult mai slabe din punct de vedere al duritatii.


Alte lucrari din portelan ...

Lucrarile dentare din portelan, acoperite doar partial de material ceramic, au un efect fizionomic limitat, insa prezinta o rezistenta mai mare.

Lucrarile protetice fixe pluridentare, cunoscute de catre pacienti sub numele de punti dentare, pot fi si ele confectionate din portelan. 


Igiena orala cu dinti de portelan ...

In cazul dintilor de portelan, igiena orala trebuie realizata corespunzator, la fel ca si pentru dintii naturali. Dintii de portelan nu retin placa dentara, insa nici nu o impiedica sa se formeze si sa se depuna, mai ales la nivelul gingiei. Acest lucru este  foarte important pentru persoanele care  intrerup voluntar manevrele de igiena orala zilnica sub pretextul ca dintii din portelan nu necesita periere. Toate lucrarile protetice au un risc crescut de aparitie a cariei dentare la jonctiunea dintre coroanele artificiale si dintii naturali!


Alternative ...

Exista o serie de alternative la dintii de portelan, insa una singura este mai de calitate - dintii din zirconiu. Aceasta alternativa a castigat in ultimul timp mult teren in fata ceramicii, tocmai datorita proprietatilor superioare pe care le are. Fiabilitatea acestui material se traduce prin rezistenta inalta demonstrata, precum si  prin versatilitatea cromatica. Aplicabilitatea dioxidului de zirconiu a devenit din ce in ce mai larga in stomatologie, avand domenii de utilizare atat in lucrarile protetice cat si in implantologie dentara.

Desi zirconiiul demonstreza calitati superioare portelanului, pentru moment, pe piata de servicii stomatologice, ramane la un nivel de vanzare inferior portelanului, tocmai din cauza costului mai mare.

In ciuda existentei unor dezavantaje deloc de neglijat, dintii din portelan raman cea mai cautata alternativa in zilele noastre datorita raportului foarte avantajos calitate/pret.


Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares