Descopera Secretele Dintilor din Zirconiu - Estetica si Durabilitate Superioara

Dintii din zirconiu se aseamana cel mai mult cu dintii natural. Zirconiul devine treptat materialul de electie pentru fabricarea dintilor artificiali pentru ca este capabil sa reziste uzurii din cavitatea orala. Dintii artificiali din zirconiu vor reflecta lumina intr-un mod similar dintilor naturali. Nu in ultimul rand zirconiul este unul dintre cele mai biocompatibile materiale folosite in medicina.


Generalitati despre dintii din zirconiu ...

Portelanul este materialul folosit in mod traditional pentru coroanele dentare estetice dar acesta se poate fisura sau rupe relativ usor. Acest neajuns este in mare parte rezolvat prin folosirea unei infrastructuri din metal peste care este arsa ceramica. Dintii din zirconiu au un substrat din dioxidul de zirconiu, denumit si Zirconia, peste care ulterior este adaugat portelanul. Din punct de vedere chimic zirconia este formata din elementul rar zirconiul si oxigen cu formula chimica ZrO2. Dioxidul de zirconiu este un material cu proprietati mecanice si optice deosebite, ce are aplicatii si in alte industrii ca de exemplu domeniul aerospatial. Din punct de vedere lingvistic, este mai corect sa vorbim despre "dinti din zirconia".


Infrastructura din zirconiu, sau capa, ofera rezistenta iar portelanul de la exterior ofera aspectul asemanator unui dinte natural. Dintii din zirconiu permit luminii sa treaca la nivelul lor intr-un mod asemanator celui dintr-un dinte natural, spre deosebire de lucrarile ce ai o infrastructura metalica, inchisa la culoare, ce blocheaza lumina.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.



Modul de obtinere a dintilor din zirconiu? ...

Prima etapa o reprezinta stabilirea diagnosticului. Prezentarea si discutarea variantelor posibile de tratament. Impreuna cu medicul pacientul alege tratamentul prin coroane dentare din zirconiu.

  1. In prima etapa dintii sunt slefuiti. Eventual medicul ia o amprenta pentru o coroana provizorie, ce este folosita pana la aplicarea dintilor din zirconiu. Prin slefuire se creeaza spatiu pentru viitorii dinti din zorconiu.
  2. Medicul dentistul ia o amprenta, dupa care tehnicianul dentar va confectiona un model care reproduce exact bonturile slefuite de catre medic. Datorita proprietatilor mecanice unice ale zirconiului dintii artificiali realizati din acest material pot fi mai subtiri. Medicul slefuieste mai putin din dinti iar nervii dentari pot fi pastrati.
  3. Modelul este apoi plasat intr-un scanner sofisticat ce recreeaza o imagine tridimensionala pe computer a modelului. Dintii din zirconiu sunt apoi proiectati cu ajutorul calculatorului folosind tehnici similare celor utilizate in industria aerospatiala.
  4. Capa din zirconiu este gata pentru a fi acoperita cu material ceramic special, ce imita culoarea, transluciditatea, textura si volumul dintilor naurali cat mai exact posibil. Ceramica ce acopera scheletul de zirconiu este mai moale decat scheletul de sprijin pentru a evita uzura dintilor naturali opusi. 
  5. In momentul in care dintii din zirconiu sunt gata coroanele temporare vor fi indepartate iar medicul dentistul plaseaza lucrarea dentara din zirconiu in gura pacientului.


Posibilitatile de design sunt practic nelimitate, asa cum arata si filmul de mai jos, putand fi confectioante cu aceasta tehnologie de la coroane dentare unice pana la punti dentare complexe. Dupa terminarea procesului de proiectare pe calculator toate datele sunt trimise la masina de frezat. Precizia acestei tehnologii este foarte mare, dintii din zirconiu au o toleranta de 20 de microni, adica jumatate din grosimea unui fir de par uman. Dupa ce a fost realizata prin tehnologia CAD-CAM are loc sinterizarea intr-un cuptor timp de 6.5 ore la 1560°C. Aceasta faza da coroanei rezistenta mare la rupere si tractiune.

Mai jos aveti filmul de prezentare al unui sistem CAD-CAM destinat confectionarii dintilor din zirconiu.


Dintii realizati din zirconiu - beneficiile pacientului ...

  • dintii din zirconiu sunt foarte rezistenti;
  • suprafata neteda reduce acumularea de placii dentare bacteriene;
  • greutatea dintilor din zirconiu este mult mai scazuta comparativ cu cea a lucrarilor din portelan clasic;
  • individualizare cromatica si morfologica sporita a dintilor din zirconiu;
  • dintii din zirconiu sunt luciosi fapt ce-i face usor de intretinut si curatat.

Dintii din zirconiu pof fi realizati doar din zirconiu. In acest caz corpul dintilor artificiali este frezat intr-un singur timp, fara aplicarea ulterioara a ceramicii peste capa din zirconiu. Acest sistem pune in schimb probleme legate de individualizarea coloristica a dintilor din zirconiu.


Aplicatii pentru zirconia ...

Oxidul de aluminiu precum si materiale ceramice din oxid de zirconiu sunt folosite de peste douazeci de ani in medicina, in special pentru confectionarea protezelor de sold. Aceste materiale au aratat in aceast rastimp ca sunt pe deplin biocompatibile. Si asta pentru ca aceste substante sunt gasite in mod natural in organismul uman.


Ceramica realizata dupa o tehnologie clasica este frumoasa si poate fi folosita cu succes pentru dintii din fata, dar are tendinta de a se sparge atunci cand este utilizata pentru punti lungi sau pentru dintii posteriori. Studiile clinice confirma fiabilitatea pe termen lung si succesul dioxidului de zirconiu atat pentru restaurari anterioare cat si pentru cele din zona posterioara.

In afara de dintii din zirconiu, din zirconia, se mai pot realiza fatete sau implanturi dentare. Datorita proprietatilor deosebite ale zirconiei realizarea fatetelor din acest material nu necesita slefuire iar utilizarea pentru confectionarea implanturilor dentare rezolva probleme legate de fizionomie.

Dintii din zirconiu pot imbraca atat bonturi pe dinti naturali cat si bonturi ale implanturilor dentare.



Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares