fbpx

Cateva notiuni despre incisivi

incisivDintii incisivi sunt foarte importanti pentru fizionomie, vorbire dar si masticatie. Acestia sunt dintii asupra carora se opreste atentia in timpul vorbirii. Omul are incisivi atat in dentitia de lapte cat si in dentitia definitiva. In dentitia definitiva sunt prezenti 8 incisivi: 4 pentru maxilar si 4 pentru mandibula. 

Incisivul central superior ...

Exista doi incisivi centrali de o parte si de alta a liniei mediene ocupand pozitia intai pe hemiarcadele superioare. Este cel mai voluminos dinte din cadrul grupului incisiv si are un rol deosebit in fizionomie.

In cadrul sistemului de notare sunt denumiti 11 incisivul central drept si 21 cel stang.

De ce este important incisivul central superior? ...

Dupa eruptie incisivul central superior impreuna cu molarul de 6 ani realizeaza pastrarea nivelului planului de ocluzie. Pozitia centrala ii confera particularitati legate de fizionomie si fonatie. Pentru ca erupe la o varsta la care preocuparea pentru mentinerea unei igiene bucale este mica, afectiunile sunt frecvente si constau in special in leziuni carioase si fracturi.

In general incisivul central are un canal radicular. Diametrul sau mare si pozitia anterioara fac ca tratamentele de canal sa se realizeze cu usurinta. Fiind intr-o zona fizionomica este important ca in cadrul tratamentului prin corone dentare trebuie respectata repartizarea nuantelor in trei zone: treimea incizala, medie si cervicala.

Incisivii laterali superiori ...

Incisivii laterali superiori sunt in numar de doi, ocupand pozitia a doua pe hemiarcadele superioare, fiind situati imediat dupa incisivii centrali. In cadrul sistemelor internationale de notare se numeste 12 incisivul lateral drept si 22 incisivul lateral stang.

Implicatii clinice:

 • cand erupe, incisivul lateral determina reducerea spatiului dintre centrali. Cand spatiul de eruptie este redus are loc o malpozitionare a incisivului lateral;
 • restaurarile coronare se efectueaza cu o orecare dificultate datorita volumului redus al coroanei si dimensiunii mari a cavitatii pulpare;
 • folosirea ca stalp de punte in protetica nu este recomandata, deoarece are valoare parodontala mica;
 • culoarea este diferita de cea a incisivului central, fiind mai uniforma in jumatatea incizala;

Incisivii centrali inferiori ...

Sunt in numar de doi, cate unul pentru fiecare hemiarcada mandibulara. Au pozitia 1 de implantare pe cele doua hemiarcade mandibulare, fiind situati de o parte si de alta a liniei mediene.

Sisteme de notare:

 • international: 41(drept), 31(stang);
 • american: 25(drept), 24(stang).

Implicatii clinice:

 • incisivii centrali inferiori erup de obicei inaintea incisivilor centrali superiori;
 • procesele carioase sunt intalnite mai rar;
 • pe fata linguala se intalnesc frecvent depozite de tartru;
 • restaurarea protetica este dificila datorita dimensiunii coronare;
 • extractia se realizeaza cu usurinta datorita dimensiunilor reduse alea radacinii, slabei impantari si a accesului usor in zona frontala.

Incisivii laterali inferiori ...

Sunt doi incisivi laterali inferiori, cate unul pentru fiecare hemiarcada mandibulara. In cadrul arcadelor inferioare ocupa pozitia a doua de la linia mediana, fiind primii dinti situati distal de incisivii centrali inferiori.

Sisteme de notare:

 • international: 42(drept), 32(stang);
 • american: 26(drept), 23(stang).

Implicatii clinice:

 • sunt rar afectati de leziuni carioase;
 • uzura depinde de tipul de ocluzie;
 • restaurea protetica coronara este dificila datorita dimensiunii reduse;
 • tratamentul endodontic se realizeaza cu dificultate datorita dimensiunilor reduse a canalui radicular principal;
 • extractia in general este facila.
Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares