Ocluzia dentara

ocluzia-dentaraOcluzia dentara reprezinta modul in care dintii inferiori vin in contact cu cei superiori. Exista situatia de "ocluzie dentara statica" definita ca totalitatea contactelor dintre dintii maxilari cu cei inferiori atunci cand muscam si "ocluzie dentara dinamica" definita ca totalitatea punctelor de interactiune dentare dintre maxilar si mandibula atunci cand mandibula este in dinamica, de exemplu atunci cand vorbim sau masticam. 

 

 

Ocluzia dentara corecta (muscatura corecta) asigura mentinerea sanatatii noastre orale. Astfel, pentru ca acest lucru sa se intampla trebuie ca:

 • atat static cat si dinamic trebuie sa existe un numar cat mai mare de contacte intre dinti;
 • masticatia (mestecatul), fonatia (vorbirea), aspectul fizionomic sa fie satisfacatoare;
 • sa nu existe semne de boala parodontala (retractii gingivale, pungi parodontale, mobilitate dentara);
 • sa nu existe carii dentare, lipsa unor dinti;
 • sa nu existe semne de afectare a articulatiei temporo-mandibulare sau dureri la nivelul muschilor fetei.

Toate acestea reprezinta criterii pentru o ocluzie dentara functionala.

Atunci cand dintii nu sunt pozitionati corect pe arcade, din motive numeroase, apare si "malocluzia" ce reprezinta un model patologic de articulare a celor doua arcade. In acest caz pot apare contacte premature, static, sau interferente, in dinamica, ce se traduc prin existenta unui numar redus de contacte intre dintii celor doua arcade. Dintii la nivelul carora se produc aceste contacte sunt suprasolicitati si se poate ajunge chiar la pierderea lor. Generic se spune ca acesti dinti sunt in trauma ocluzala.

 

 

Ocluzia dentara incorecta - trauma ocluzala

Manifestarile traumei ocluzale sunt diverse. Local poate apare mobilitate dentara, macinarea coroanei sau radacinii dentare, retragerea gingiei si osului la nivelul dintelui sau dintilor implicati. Bruxismul este o alta consecinta a traumei ocluzale.

Pe langa toate aceste manifestari, malocluziile pot afecta viata de zi cu zi cauzand discomfort prin dureri articulare, dureri la nivelul musculaturii fetei, migrene, dureri de cap.

Tipuri de malocluzii

Malocluziile pot fi dentare, in cazul in care dintii nu sunt aliniati corespunzator si scheletale, cand raportul dintre maxilarul superior si cel inferior nu este cel corect.

In 1890, Edward Angle, "parintele ortodontiei moderne", a realizat prima clasificare a malocluziilor, folosind ca reper raportul de la nivelul molarilor de 6 ani, considerat " cheia ocluziei".

 

 

In aceasta clasificare, intra trei clase de malocluzii:

Clasa I

Se caracterizeaza prin rapoarte normale (neutrale) intre molarul de 6 ani superior si cel inferior. Scheletal (la nivelul bazelor osoase) intalnim de asemenea relatii neutrale. In aceasta clasa se incadreaza toate anomaliile dento-maxilare care se manifesta inaintea molarilor de 6 ani: dinti inghesuiti, dinti spatiati, diastema - spatiu intre dinti, lipsa unuia sau a mai multor dinti - anodontia, dinti supranumerari, ocluzia dentara deschisa, ocluzia dentara adanca.

 

ocluzie dentara clasa 1 tip 2

 

Clasa a II-a

Presupune un raport mai posterior al molarului de 6 ani inferior fata de cel superior. Scheletal mandibula (maxilarul inferior) se afla mai in spate fata de maxilar, malocluzie cunoscuta sub denumirea de "retrognatism mandibular". Cuprinde doua diviziuni:

Clasa a II-a diviziunea 1

Aceata subclasa se caracterizata prin rapoarte posterioare ale molarilor de 6 ani inferiori asociate cu o inclinare accentuat anterioara a dintilor frontali superiori. Este cunoscuta si sub denumirea de ocluzie adanca in acoperis (fig.1).

Clasa a II-a diviziunea 2

Subclasa se caracterizeaza prin rapoarte posterioare ale molarilor de 6 ani inferiori si inclinarea spre posterior a dintilor frontali superiori, incisivii laterali de multe ori suprapunandu-se peste cei centrali. Se mai numeste ocluzie dentara acoperita (fig.2).

  ocluzie dentara clasa 2 tip 1              ocluzie dentara clasa 2 tip 2

                      fig. 1                                                                   fig. 2

 

Clasa a III-a

Se intalneste atunci cand molarul de 6 ani anterior e situat mai anterior fata de raportul normal cu molarul de 6 ani superior. Scheletal, intalnim "prognatismul mandibular" (muscatura inversa), cand mandibula e dezvoltata mai mult decat maxilarul si pozitionata in fata acestuia, dintii inferiori fiind mai proeminenti.

 prognatism mandibular

 

Alte tipuri de malocluzii sunt datorate discrepantelor din plan vertical. Fetele lungi pot prezenta ocluzie dentara deschisa, cand exista un spatiu in zona anterioara intre dintii superiori si cei inferiori, spatiu ce apare ca urmare a interpozitiei limbii intre dinti sau sugerii degetului cel mare. Fetele scurte pot prezenta ocluzie dentara adanca, cand dintii frontali superiori acopera mai mult de 1/3 din cei inferiori.

 

 

Malocluziile se pot manifesta si in plan transversal, caz in care intalnim ocluzia dentara incrucisata(crossbite), cand pe o parte dintii superiori sunt situati la interior fata de cei inferiori ceea ce poate cauza asimetrii in dezvoltarea maxilarelor si implicit a fetei.

crossbite ocluzie inversa

 

Pentru tratarea acestor anomalii ale ocluziei denatre se indica conceperea unui plan de tratament individualizat care poate sa includa: aplicarea de aparate ortodontice, purtarea de gutiere ocluzale, realizarea de restaurari protetice, iar pentru cazurile severe interventii de chirurgie ortognatica.

Articole similare: 

Articolul a fost util? Am aprecia daca l-ai promova in retelele de socializare. De asemenea asteptam comentariile tale!

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

 

Ultimele comentarii

 • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
  Nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat starea Dvs de sanatate generala este buna si la momentul interventiei nu sunteti sub influenta...
 • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
  Va trebui sa discutati cu medicul ce a facut anestezia aceasta chestiune.
© 2009 - 2017 netdent.ro
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: