Descopera Secretele Ocluziei Dentare - Muscatura Perfecta si Sanatate Orala

Ocluzia dentara este, in termeni simpli, contactul dintre dintii superiori si cei inferiori. In termeni populari se numeste “muscatura”. Ocluzia dentara statica este data de totalitatea contactelor dintre dintii maxilarului cu cei ai mandibulei atunci cand muscam, sau de contactul acestor dinti cand ne aflam intr-o stare de relaxare (cand dormim). Ocluzia dentara dinamica este totalitatea punctelor de interactiune dentare dintre maxilar si mandibula atunci cand mandibula este in dinamica, de exemplu atunci cand vorbim sau mestecam.

Ocluzia dentara corecta (muscatura corecta) asigura mentinerea sanatatii noastre orale. Ca sa realizam acest obiectiv, o serie de conditii trebuie indeplinite:

  • atat static, cat si dinamic, trebuie sa existe un numar cat mai mare de contacte intre dinti;

  • masticatia (mestecatul), fonatia (vorbirea), aspectul fizionomic sa fie satisfacatoare;

  • sa nu existe semne de boala parodontala (retractii gingivale, pungi parodontale, mobilitate dentara);

  • sa nu existe carii dentare sau lipsa unor dinti;

  • sa nu existe semne de afectare a articulatiei temporo-mandibulare sau dureri la nivelul muschilor fetei.

 Toate acestea reprezinta criterii pentru o ocluzie dentara functionala.

Atunci cand, din diverse motive, dintii nu sunt pozitionati corect pe arcade, apare "malocluzia" - un model patologic de contact intre dintii celor doua arcade. In acest caz, pot aparea contacte premature (in cazul ocluziei statice) sau interferente (in cazul ocluziei dinamice), ce au ca efect un numar redus de contacte intre dintii celor doua arcade. Dintii la nivelul carora se produc aceste contacte nefiziologice sunt suprasolicitati si se poate ajunge chiar la pierderea lor. Generic, se spune ca acesti dinti sunt in trauma ocluzala.

Ocluzia dentara incorecta - trauma ocluzala ...

Exista mai multe manifestari ale traumei ocluzale. Local, poate aparea mobilitatea dentara, macinarea coroanei sau radacinii dentare, retragerea gingiei si osului la nivelul dintelui sau a dintilor implicati. Bruxismul este o alta consecinta a traumei ocluzale. Acesta prezinta simptome care se pot resimti in viata de zi cu zi, cauzand disconfort prin dureri articulare, dureri la nivelul musculaturii fetei, migrene, dureri de cap, uzura dentara datorate inclestarii si frecarii dintilor 

Tipuri de malocluzii ...

Malocluziile pot fi dentare, in cazul in care dintii nu sunt aliniati corespunzator si scheletale, cand raportul dintre maxilarul superior si cel inferior nu este cel corect. In 1890, Edward Angle, "parintele ortodontiei moderne", a realizat prima clasificare a malocluziilor, folosind ca reper raportul de la nivelul molarilor de 6 ani, considerat "cheia ocluziei". In aceasta clasificare, sunt incluse trei clase de malocluzii:

Clasa I

Se caracterizeaza prin rapoarte normale (neutre) intre molarul de 6 ani superior si cel inferior. Scheletal (la nivelul bazelor osoase) intalnim de asemenea relatii neutre. In aceasta clasa, se incadreaza toate anomaliile dento-maxilare care se manifesta inaintea molarilor de 6 ani: dinti inghesuiti, dinti spatiati, diastema (strungareata), lipsa unuia sau a mai multor dinti - anodontia, dinti supranumerari, ocluzia dentara deschisa, ocluzia dentara adanca.

ocluzie dentara clasa 1 tip 2

Clasa a II-a

Molarul de 6 ani inferior este mai in fata decat cel superior. Scheletal mandibula (maxilarul inferior) se afla mai in spate fata de maxilar, malocluzie cunoscuta sub denumirea de "retrognatism mandibular". Cuprinde doua diviziuni:

Clasa a II-a - Diviziunea 1

Aceata subclasa se caracterizata prin rapoarte posterioare ale molarilor inferiori de 6 ani asociate cu o inclinare accentuat anterioara a dintilor frontali superiori. Este cunoscuta si sub denumirea de ocluzie adanca in acoperis. Vezi mai jos.

ocluzie dentara clasa 2 tip 1

Clasa a II-a - Diviziunea 2

Subclasa se caracterizeaza prin rapoarte posterioare ale molarilor inferiori de 6 ani si inclinarea spre posterior a dintilor frontali superiori, incisivii laterali de multe ori suprapunandu-se peste cei centrali. Se mai numeste ocluzie dentara acoperita. Vezi mai jos.

ocluzie dentara clasa 2 tip 2


Clasa a III-a

Se intalneste atunci cand molarul inferior de 6 ani e situat anterior fata de contactul normal cu molarul superior de 6 ani. Scheletal, se intalneste "prognatismul mandibular" (muscatura inversa), cand mandibula e dezvoltata mai mult decat maxilarul si pozitionata in fata acestuia, dintii inferiori fiind mai proeminenti.

prognatism mandibular

Alte tipuri de malocluzii sunt datorate discrepantelor din plan vertical. Fetele lungi pot prezenta ocluzie dentara deschisa, cand exista un spatiu in zona anterioara intre dintii superiori si cei inferiori, spatiu ce apare ca urmare a interpozitiei limbii intre dinti sau sugerii degetului cel mare in copilarie. Fetele scurte pot prezenta ocluzie dentara adanca, cand dintii frontali superiori acopera mai mult de 1/3 din cei inferiori.

Malocluziile se pot manifesta si in plan transversal, caz in care intalnim ocluzia dentara incrucisata(crossbite), cand pe o parte dintii superiori sunt situati la interior fata de cei inferiori, ceea ce poate cauza asimetrii in dezvoltarea maxilarelor si implicit a fetei.


crossbite ocluzie inversa

Pentru a trata aceste anomalii ale ocluziei dentare, noi recomandam conceperea unui plan de tratament individualizat care poate sa includa: aplicarea de aparate ortodontice, purtarea de gutiere ocluzale, realizarea de restaurari protetice, si, pentru cazurile grave, interventii chirurgicale ortognatice.

Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares