Descopera Legatura Surprinzatoare intre Durerile de Cap si Problemele Dentare - Solutii Expert!

Afectiunile stomatologice pot determina dureri de cap. Durerile de cap pot fi produse atat de bolile dintilor cat si maladii ale altorcomponente ale aparatului masticator. In cazul inflamatiei pulpei dentare, a gangrenei dentare si in anumite situatii chiar dupa interventii stomatologice terapeutice pot apare dureri de cap. Imbolnavirea  articulatiei temporomandibilare ( ATM ) poate, de asemenea, genera dureri de cap.  Intre modul de inchidere a dintilor, sanatatea ATM si dureri de cap poate exista legatura. Daca dintii nu se imbina corespunzator, pot aparea probleme atat la nivelul dintilor, cat si la nivelul gingiilor, a articulatiei temporo-mandibulare sau a muschilor care pun in miscare mandibula probleme ce se pot manifesta cu dureri de cap.

Dureri de cap provocate de afectiuni dentare ...

Dintii situati in afara curburii normale a mandibulei, obturatiile puternic abrazate, tocite sau fracturate, coroanele neadaptate, reprezinta semne ale unei tulburari de ocluzie. De asemenea dintii pot fi sensibili in timpul muscaturii sau pot prezenta dureri continue.

Gingiile ...

Afectiuni precum mobilitatea dintilor sau gingiile inflamate pot fi accentuate de o muscatura defectuoasa.

Articulatia Temporo-Mandibulara ...

Urmatoarele simptome: cracmentele (pocnituri) si durerile in articulatie, tiuiturile in urechi si imposibilitatea de a inchide sau deschide gura se pot datora de asemenea ocluziei defectuoase. Miscarile ATM permit inchiderea si deschiderea gurii precum si miscarea in lateral a osului mandibular. Ocluzia dentara este denumirea care se da felului in care se intalnesc dintii atunci cand muscati. De asemenea Toate acestea poarta denumirea de "disfunctii ocluzale".

Muschii ...

Daca mandibula este intr-o pozitie defectuoasa, muschii care o antreneaza trebuie sa lucreze mai mult, ceea ce va duce la suprasolicitarea acestora: muschii obosesc, producandu-se spasmul muscular. Simptomele principale sunt dureri de cap sau migrene in special dimineata; dureri in spatele ochilor, dureri de sinus, dureri la nivelul gatului sau la nivelul umerilor. Cateodata sunt implicati chiar muschii spatelui.

Cum imi pot da seama daca am o problema? ...

S-ar putea sa constatati ca va ciocniti sau scrasniti dintii, desi majoritetea oamenilor nu isi dau seama de aceasta. Uneori, cauza poate fi anxietatea, dar de cele mai multe ori oamenii isi scrasnesc dintii cand se concentreaza asupra unei probleme. Va puteti trezi dimineata cu mandibula intepenita sau cu o sensibilitate la nivelul mandibulei atunci cand apropiati dintii. Aceasta se poate datora scrasnitului sau ciocnitului dintilor in timpul somnului. Majoritatea oamenilor isi scrasnesc dintii in timpul somnului si nu realizeaza acest lucru. Daca suferiti de dureri de cap severe sau de dureri la nivelul gatului si al umerilor, e posibil sa nu le fi asociat cu tulburarile de ocluzie. Puteti avea in continuare dureri sau discomfort pe partea laterala a capului in jurul urechilor sau dificultate in miscarea mandibulei. Toate acestea pot fi asociate tulburarilor ATM.

Daca va lipsesc dinti din zona posterioara a arcadelor, aceasta poate conduce la o muscatura dezechilibrata care va provoca tensiuni inegale asupra dintilor. Impreuna, toate aceste simptome poarta denumirea de "sindrom ATM".

Cum se trateaza tulburarile ocluzale? ...

Consultati-va medicul stomatolog! Va poate ajuta chiar el, sau v-ar putea recomanda un specialist care se ocupa de tratamentul acestor tulburari. In functie de problemele pe care la aveti este posibil sa se depisteze semnele unei modificari in muscatura. Muschii pot fi durerosi la examinare sau la nivelul dintilor se pot observa zone abrazate (tocite) semn ca va scrasniti dintii (bruxism). Daca medicul suspecteaza o problema de ocluzie, va recomanda un dispozitiv temporar care se aplica noaptea  numit gutiera si care va impiedica miscarile necontrolate ale dintilor. Gutiera va fi perfect adaptata cazului dumneavoastra, astfel incat dintii sa se intalneasca in pozitia corecta iar muschii sa fie relaxati. Este posibil sa o putrati toata ziua sau numai noaptea. Daca simptomele dispar in urma tratamentului, inseamna ca se poate trece la modificarea definitiva a ocluziei dumneavoastra.

Ajustarea ( echilibrarea ) dintilor ...

Dintii vor avea nevoie de o corectare atenta pentru a se intalni corespunzator. Schimbarea directiei si a pozitiei pantei ce ghideaza dintii poate ajuta la repozitionarea falcii. Aceasta se face de cele mai multe ori prin "slefuirea selectiva" a dintilor ce nu se intalnesc corespunzator. Slefuirea sa poate realiza pe parcursul unei singure sedinte sau a mai multora.

Inlocuirea dintilor ...

Articulatiile temporo-mandibulare trebuie sa fie echilibrate de o parte si de alta a capului. Actiunea de mestecare este prevazuta sa functioneze corect atunci cand sunt prezenti toti dintii si cand sunt pozitionati corect. Dintii care lipsesc vor trebui inlocuiti fie prin punti fie prin proteze partiale. Modificarile nu se fac inainte de confirmarea diagnosticului prin folosirea gutierei si modificarea simptomelor. Ameliorarea simptomelor poate aparea imediat la unii pacienti, la altii insa poate dura mai mult.

Medicatia ...

Poate ajuta in unele cazuri, insa efectul este temporar. Terapia de inlocuire hormonala poate fi utila in cazul femeilor.

Dieta si exercitiile ...

Este util sa va solicitati cat mai putin articulatia, astfel ca o dieta alcatuita din mancaruri moi va poate fi de folos. Se folosesc exercitii de corectare si caldura (prisnit cald). Medicul dentist va poate indica exercitii de fizioterapie.

Relaxare ...

In unele cazuri se recomanda consiliere si terapie de relaxare. Exista tehnici de relaxare care va ajuta sa constientizati situatiile stresante si sa le controlati. In unele cazuri se recomanda chiar si consultul unui medic psiholog.

Este necesara indreptarea dintilor? ...

In cazul in care pozitiile dentare sunt vicioase se impune aplicarea unui dispozitiv ortodontic pentru pozitionarea corespunzatoare a dintilor. Pentru stabilirea tipuliu de tratament trebuie consultat medicul ortodont.

Dintre afectiunile generale ce se manifesta cu dureri de cap pot fi amintite: hipertensiunea arteriala, afectiuni oculare, atac cerebrazal, sinuzite etc.

Miscarea in aceasta articulatie permite inchiderea, deschiderea gurii si miscarea in lateral a mandibulei.

Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares