Proteza dentara mobila


Proteza dentara mobila este utilizata pentru inlocuirea dintilor naturali, atunci cand bugetul pacientului sau situatia clinica nu permite utilizarea altor metode de tratament, sau ca o solutie temporara in cadrul unor tratamente stomatologice complexe. In popor se mai numeste si “placa dentara”.


Proteza dentara mobila este de doua tipuri:

  • Partiala - este construita in jurul unor dinti naturali existenti

  • Totala - inlocuieste toti dintii naturali.


In principiu, proteza dentara mobila este fixata pe gingie prin succiune, la fel ca o ventuza. Atunci cand mai exista dinti naturali, aceastia au un rol suplimentar de sustinere pentru proteza.


Acest tip de lucrare dentara este formata din doua componente:

  • o baza care se sprijina pe mucoasa bucala - si reface volumul osos pierdut ca urmare a extactiilor dentare;

  • dintii acrilici ce imita fidel forma si pozitia dintilor naturali.


Pentru a realiza o proteza dentara mobila, stomatologul colaboreaza cu tehnicianul dentar. Procedura de lucru dintre medic si tehnician implica mai multe etape, atat in cabinetul dentistului, precum si in laboratorul dentar.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.


Etapele de realizare a protezei dentare mobile ...

  1. Luarea primei amprente (DENTISTUL). Dupa stabilirea planului de tratament, stomatologul va lua pacientului o prima amprenta. Indiferent de locul in care se va folosi proteza (doar mandibular, doar maxilar, sau pe ambele parti), medicul va lua amprenta atat in partea de jos, cat si in partea de sus a gurii. Acest lucru este foarte important pentru modul de aranjare a dintilor pe proteza, pentru ca aliniamentul se face in functie de dintii opusi. In aceasta etapa, se folosesc linguri de amprenta standard, care nu au capacitate de adaptare si precizie.   

  2. Realizarea instrumentului pentru o amprenta exacta (TEHNICIANUL). Tehnicianul va confectiona o lingura individuala, adaptata fiecarui pacient in parte. Aceasta se foloseste pentru a lua o noua amprenta care ofera o precizie mult mai mare. Aceasta noua amprenta va fi folosita de tehnician la realizearea unui model pe baza caruia va construi macheta viitoarei proteze dentare mobile.

  3. Inregistrarea raportului dintre cele doua maxilare (DENTISTUL). In paralel sau separat fata de etapa etapa anterioara, medicul stomatolog inregistreaza si raporturile dintre cele doua maxilare. Aceasta etapa se realizeaza cu ajutorul sablonului de ocluzie. Este foarte important ca dentistul sa lucreze cu acuratete pentru ca datele inregistrate in aceasta etapa se vor reflecta direct in calitatea protezei dentare mobile in ceea ce priveste raportul dintre dintii superiori si cei inferiori.

  4. Proba machetei de ceara. Aceasta etapa aduce pentru prima oara pacientul in contact cu viitoarea proteza dentara mobila. Este momentul in care se fac ultimele retusuri inainte de realizarea lucrarii finale.

  5. Adaptarea pacientului cu proteza dentara mobila. Calitatea vietii pacientilor care si-au pierdut dintii naturali depinde intr-o mare masura de aceasta etapa, motiv pentru care am decis sa oferim cat mai multe detalii pentru a intelege ce inseamna o adaptare de succes.


Acomodarea cu proteza dentara mobila ...

Pentru a invata sa mesteci si sa vorbesti folosind dinti artificiali, este nevoie timp si practica. Poate fi dificil la inceput pentru ca fiecare gura are un aspect diferit in ceea ce priveste retentia si stabilitatea placilor. De asemenea, succiunea, principalul factor de mentinere (in special in cazul placii maxilare), depinde de cantitatea si calitatea salivei. Astfel, perioada de acomodare variaza de la o persoana la alta, dar prin exercitiu, vointa si o atitudine pozitiva, vei invata sa zambesti, sa vorbesti si sa mananci cu noii tai dinti.


Primele incercari ...

Acomodarea cu noua proteza dentara mobila incepe chiar in cabinetul dentistului. Medicul va explica tehnica corecta de introducere si inlaturare a protezei. Primele incercari de aplicare a lucrarii de catre posesor ar trebui sa aiba loc in fata oglinzii. Daca proteza are si crosete dentare, este necesara o atentie suplimentara pentru a nu le forta la introducere si inlaturare. Proteza se afla in pozitia corecta atunci cand crosetele sunt intim asezate pe dinti, cand simti proteza pe toata suprafata ei, iar pentru muscatura folosesti un numar maxim de dinti.


Cum impacteaza proteza dentara mobila modul in care mananci? ...

Imediat dupa introducerea protezei in gura, senzatia poate fi putin stranie, de "gura plina". Poate aparea hipersalivatie, dar va fi de scurta durata. Iti recomandam sa consumi alimente mai moi si sa tai alimentele in bucati mici. Ajuta si mestecatul lent al bucatilor mici de alimente. Dupa ce introduci alimentele in gura, incearca sa imparti cantitatea in doua, ducand fiecare parte in partile posterioare si mestecand incet. Aceasta presiune bilaterala va impiedica bascularea protezelor si le va oferi stabilitate. Incearca sa nu musti cu dintii din fata. Evita mancarurile lipicioase.


Cum impacteaza proteza dentara mobila vorbirea? ...

Din momentul in care medicul ti-a aplicat pentru prima oara o astfel de lucrare, iti recomandam sa iti creezi cat mai multe contexte in care sa vorbesti folosind proteza pentru o integrare cat mai rapida in mediul social. Este normal sa pronunti unele  cuvinte cu dificultate. Vorbind, vei identifica care sunt aceste cuvinte si vei putea sa le repeti si sa insisti asupra lor pana cand te vei obisnui cu ele. Ai mai putea sa citesti cu voce tare ziarul sau subtitrarile de la televizor, tot pentru a te acomoda cu noul mod de vorbire.


Sfaturi utile:

  • Nu scoate proteza din gura in primele 24 de ore de la prima introducere, pe cat se poate.

  • Eventuala senzatie de voma se inlatura prin sugerea unei bomboane, iar salivatia dispare cu timpul.

  • Daca ai senzatia ca mancarea nu mai are gust, poti consuma alimente calde, aromate si miros usor sesizabil.

  • Pot aparea puncte dureroase datorita "infundarii" protezei. Senzatiile de durere se corecteaza de catre medic in sedinte de tratament ulterioare. Viziteaza medicul stomatolog pentru corectarea eventualelor probleme la interval de 2-3 zile pe parcusul a 2-3 saptamani. In functie de caz, dentistul va creste sau va scadea aceste intervale de timp.


De indata ce te obisnuiesti cu noua proteza, nu vei avea prea multe restrictii de folosire a lucrarii. Vei putea, cu timpul, sa uiti ca esti purtator de proteza in timpul meselor. Este indicata mentinerea protezei dentare mobile in gura si peste noapte. In acest fel, musculatura se acomodeaza mai repede cu noua situatie iar obrajii sunt mentinuti in pozitie fiziologica, fara a creea impresia de “fata imbatranita”.


Proteza dentara flexibila ...

Proteza dentara mobila clasica este rigida. Aceasta caracteristica face ca purtarea ei sa fie uneori dificila. Din fericire, tehnologia avanseaza si, in ultimii ani, s-au dezvoltat si au inceput sa se foloseasca  protezele dentare flexibile, mult mai confortabile si mai usoare. Proteza flexibila nu este casanta. Marele dezavantaj este dat costul adaugarii unor noi dinti pe proteza. In acelasi timp, acest tip de proteza are nevoie de dinti naturali existenti, pentru sprijin, si nu poate fi realizata sub forma de proteza totala. In acest moment, cele mai utilizate marci de proteze dentare flexibile sunt Valplast, Sunflex si Vertex.


Proteza dentara trebuie schimbata? ...

Proteza trebuie schimbata atunci cand gradul ei de mentinere pe gingie este foarte scazut. Miscarea protezei in timpul utilizarii poate cauza rani ce nu sunt confortabile si care, netratate, pot chiar genera infectii. In medie, o proteza dentara mobila poate fi folosita intre 4 si 6 ani. In acest timp, ea mai poate fi adaptata de una-doua ori. Daca proteza a fost realizata la cateva zile dupa extractii numeroase si ample, iti recomandam schimbarea protezei dentare mobile dupa un an de zile.


Cand e cazul sa te gandesti la o proteza dentara mobila? ...

  • Cand iti pierzi unul sau mai multi dinti naturali;

  • Cand ai buget limitat si nu iti permiti implanturi sau lucrari dentare fixe ( punti dentare );

  • Cand ai nevoie de o solutie temporara pe durata tratamentului cu implanturi dentare sau alte tratamente complexe.


Care sunt alternativele? ...

Principala alternativa la proteza dentara mobila este proteza scheletata. Proteza scheletata are un volum mai mic, are sprijin mixt, atat pe dinti cat si pe gingie, si, in general, este mult mai bine acceptata decat proteza dentara mobila. Alte alternative sunt implantul dentar, ale carui avantaje biologice si de adaptare sunt cunoscute, dar care are un cost ridicat, la fel ca si puntea dentara.

Respectand regulile de igiena orala si avand o dieta sanatoasa poti evita tratamentul prin placi dentare.


Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares