fbpx

Ce este un dinte premolar?

premolarDintii premolari se intalnesc doar in dentitia definitiva. Premolarii sunt situati in spatele caninilor si in fata molarilor. Importanta lor estetica si protetica este variabila de la caz la caz. Sunt persoane ce au un zambet larg si expun atat premolarii unu cat si premolarii doi. Din punct de vedere protetic, chiar daca uneori au doua radacini, rezistenta lor nu este una forte mare. De aceea sunt situatii clinice in care dentistul poate decide prinderea in lucrarea protetica ambilor premolari de pe o parte a arcadei dentare.

Dentitia umana definitiva are 8 premolari: 4 superiori si 4 inferiori pozitionati cate doi pe fiecare parte. Impreuna cu molarii formeaza grupul dintilor laterali, avand rol in masticatie.

Pentru usurinta in comunicare medicii dentisti si tehnicienii dentari au atribuit nume sau numere specifice fiecarui dinte in parte. Ca urmare premolarii se mai numesc:

 • 14 primul premolar superior drept,
 • 15 al doilea premolar superior drept,
 • 24 primul premolar superior stang,
 • 25 al doilea premolar superior stang,
 • 34 primul premor inferior stang,
 • 35 al doilea premolar inferior stang,
 • 44 primul premolar inferior drept,
 • 45 al doilea premolar inferior drept.

Importanta clinica a premolarilor ...

Eruptia este in general lipsita de complicatii. Premolarii erup in locul molarilor de lapte. Leziunile carioase il afecteaza precoce si frecvent si poate determina astfel pierderea lor. Aspectul canalului sau canalelor radiculare poate ridica dificultati in realizarea tratamentelor endodontice. Extractiile premolarilor sunt insotite de accidente si complicatii datorita radacinilor subtiri care se pot fractura. Pentru ca nu au o foarte mare importanta protetica premolarii pot fi extrasi uneori in cadrul tratamentului ortodontic pentru obtinerea spatiului necesar alinierii dintilor pe arcada.

 

dintii-premolari

 

Prin faptul ca au cuspizi si santuri premolarii retentioneaza alimente si sunt predispusi la a face carii ocluzale. De aceea se recomanda sigilarea lor imediat ce apar pe arcada.

Premolarii erup in urmatoarele intervale de varsta:

 • premolarii 1 superiori intre 10 si 11 ani,
 • premolarii 2 superiori intre 10 si 12 ani,
 • premolarii 1 inferiori intre 10 si 12 ani,
 • premolari 2 inferiori intre 11 si 12 ani.

Important este ca iau locul molarilor de lapte ce pot fi mai voluminosi. Acestia din urma sunt mai voluminosi si mai albi.

Daca igiena este precara cei doi premolari inferiori mai apropiati de linia de mijloc pot fi afectati de tartru dentar. In acest caz se recomanada datartraj.

Radacinile premolarilor inferiori sunt apropiate de gaurile mentoniere. In cadrul interventiilor chirurgicale pe acesti premolari, ca de exemplu rezectii apicale, exista riscul lezarii nervului mentonier cu lipsa consecutiva a senzatiilor pe zona respectiva.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares