Dintii premolari se intalnesc doar in dentitia definitiva. Premolarii sunt situati in spatele caninilor si in fata molarilor. Importanta lor estetica si protetica este variabila de la caz la caz. Sunt persoane ce au un zambet larg si expun atat premolarii unu cat si premolarii doi. Din punct de vedere protetic, chiar daca uneori au doua radacini, rezistenta lor nu este una forte mare. De aceea sunt situatii clinice in care dentistul poate decide prinderea in lucrarea protetica ambilor premolari de pe o parte a arcadei dentare.
Dentitia umana definitiva are 8 premolari: 4 superiori si 4 inferiori pozitionati cate doi pe fiecare parte. Impreuna cu molarii formeaza grupul dintilor laterali, avand rol in masticatie.
Pentru usurinta in comunicare medicii dentisti si tehnicienii dentari au atribuit nume sau numere specifice fiecarui dinte in parte. Ca urmare premolarii se mai numesc:
- 14 primul premolar superior drept,
- 15 al doilea premolar superior drept,
- 24 primul premolar superior stang,
- 25 al doilea premolar superior stang,
- 34 primul premor inferior stang,
- 35 al doilea premolar inferior stang,
- 44 primul premolar inferior drept,
- 45 al doilea premolar inferior drept.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Importanta clinica a premolarilor ...
Eruptia este in general lipsita de complicatii. Premolarii erup in locul molarilor de lapte. Leziunile carioase il afecteaza precoce si frecvent si poate determina astfel pierderea lor. Aspectul canalului sau canalelor radiculare poate ridica dificultati in realizarea tratamentelor endodontice. Extractiile premolarilor sunt insotite de accidente si complicatii datorita radacinilor subtiri care se pot fractura. Pentru ca nu au o foarte mare importanta protetica premolarii pot fi extrasi uneori in cadrul tratamentului ortodontic pentru obtinerea spatiului necesar alinierii dintilor pe arcada.
Prin faptul ca au cuspizi si santuri premolarii retentioneaza alimente si sunt predispusi la a face carii ocluzale. De aceea se recomanda sigilarea lor imediat ce apar pe arcada.
Premolarii erup in urmatoarele intervale de varsta:
- premolarii 1 superiori intre 10 si 11 ani,
- premolarii 2 superiori intre 10 si 12 ani,
- premolarii 1 inferiori intre 10 si 12 ani,
- premolari 2 inferiori intre 11 si 12 ani.
Important este ca iau locul molarilor de lapte ce pot fi mai voluminosi. Acestia din urma sunt mai voluminosi si mai albi.
Daca igiena este precara cei doi premolari inferiori mai apropiati de linia de mijloc pot fi afectati de tartru dentar. In acest caz se recomanada datartraj.
Radacinile premolarilor inferiori sunt apropiate de gaurile mentoniere. In cadrul interventiilor chirurgicale pe acesti premolari, ca de exemplu rezectii apicale, exista riscul lezarii nervului mentonier cu lipsa consecutiva a senzatiilor pe zona respectiva.