Disjunctorul maxilar

Lipsa spatiului osos pentru o pozitionare optima a dintilor are ca efect ceea ce numim “dinti strambi”; prin urmare un zambet mai putin placut ce poate afecta increderea in sine a unei persoane. In acest sens, in cadrul tratamentului ortodontic, se folosesc mai multe tipuri de aparate menite sa asigure stimularea cresterii osoase, printre care se numara si dispozitivul numit disjunctor maxilar. Daca copilul tau are nevoie de un disjunctor maxilar, atunci e bine sa stii ca acesta se aplica pe arcada superioara si este menit sa o mareasca (daca este cazul, sa corecteze si muscatura incrucisata) astfel incat ulterior toti dintii sa poata fi aliniati corespunzator.


Ce este disjunctorul maxilar? ...

Disjunctorul maxilar este un dispozitiv ortodontic fix (un aparat dentar), ce se mentine lipit pe dinti prin intermediul unor inele cimentate pe premolarii si molarii superiori. Elementul activ, cel care produce efectul de largire al arcadei dentare, este reprezentat de un surub. Surubul disjunctorului se invarte de care pacient, de regula, de 2 ori pe zi (dimineata si seara) timp de 2-4 saptamani dupa modul recomandat de medicul ortodont. Acest lucru duce la dilatarea rapida a maxilarului superior.


In cazurile anomaliilor maxilare grave, in functie de suprafata necesara pentru alinierea dintilor si corectarea muscaturii, poate fi necesara disjunctia chirurgicala a maxilarului superior, care se realizeaza de catre chirurgul oro-maxilo-facial, in stransa colaborare cu medicul ortodont.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.


Cand este indicata purtarea unui disjunctor maxilar?

Purtarea disjunctorului maxilar este indicata in urmatoarele situatii:

  1. Maxilarul este ingust/compresia de maxilar;

  2. Mandibula este mai larga, existand o discrepanta semnificativa intre dimensiunea maxilarului si a mandibulei. Disjunctia ajuta astfel la expansiunea boltii palatine prin deschiderea suturii mediopalatine.

  3. Inghesuirea dentara este de fapt un efect al celor doua cauze de mai sus si este un semn important care indica necesitatea folosirii unui disjunctor maxilar.

  4. Corectarea relatiei molare. Se poate folosi un disjunctor maxilar atunci cand este necesara o interventie asupra clasei molare, corectand clasa a II a molara intr-o clasa I molara.  


Expansiunea transversala a maxilarului prin disjunctie este o procedura care amelioreaza deficitele de perimetrie ale arcadei dentare. In cazurile de granita dintre cele extractionale/ nonextractionale, disjunctia s-a dovedit a fi o metoda alternativa de tratament, eficienta care furnizeaza spatiu suficient pe arcada, evitand extractiile premolarilor.


Cine poate folosi un disjunctor maxilar? ...

Folosirea unui disjunctor maxilar este indicata la copiii la care procesul de crestere a masei osoase nu este inca finalizat, si care au maxilare mici, inguste, dinti inghesuiti pe arcada superioara,  ocluzie incrucisata sau probleme respiratorii, dar poate fi o solutie si pentru adulti de 18-20 de ani.


Ce simti dupa aplicarea unui disjunctor maxilar? ...

Dupa aplicarea disjunctorului maxilar, apare, de cele mai multe ori, un disconfort in cavitatea orala care variaza de la o persoana la alta si care se traduce prin durere de dinti si dureri de cap in primele 2-3 zile de la inceperea tratamentului, durere care poate reaparea de fiecare data cand se invarte surubul aparatului. Durerea este un efect firesc al tratamentului de corectare a maxilarului si se poate tine sub control cu paracetamol sau orice alt antialgic.


De asemenea, utilizatorul va avea dificultati la mestecarea alimentelor si la vorbire in primele 3-4 zile, o perioada de acomodare, dupa care se va obisnui cu disjunctorul. Dificultatile de vorbire cele mai frecvente sunt pronuntarea cu greutate a consoanelor "S" si "T". In plus, in primele zile dupa aplicare, ar putea aparea o salivatie excesiva  si chiar leziuni ale limbii datorate barelor metalice din care este confectionat dispozitivul. Dupa ce utilizatorul invarte si activeaza astfel surubul cu o cheita speciala pe care medicul ortodont i-o ofera, el va resimti la nivelul dintilor o senzatie de tensiune datorata stimularii cresterii osoase.


Cat timp trebuie purtat un disjunctor maxilar? ...

Disjunctorul maxilar trebuie purtat minim 3 luni. Dupa aceasta perioada, pentru a mentine rezultatul obtinut, acesta se inlocuieste cu un aparat de contentie (arc transpalatinal). Cand este indepartat, prima impresie a utilizatorilor este ca au gura mare si spatioasa. Si odata spatiul necesar creat, se monteaza si bracketii care vor actiona pentru alinierea de finete a dintilor.


Igiena orala in timpul utilizarii unui disjunctor maxilar ...

E important sa stii ca igiena proasta sau consumul excesiv de bauturi carbogazoase pot duce la aparitia de carii. Importanta periajului minutios si a unei ape de gura cu continut optim de fluor (minim 1200ppm fluor) este obligatorie.

Un ajutor de incredere in mentinerea unei igienizari corecte a disjunctorului este dusul bucal.


Avand in vedere ca, in majoritatea situatiilor, tratamentul cu disjunctor maxilar este asociat cu tratamentul ortodontic cu bracketi, este important ca utilizatorii sa fie foarte atenti la ceea ce mananca. Alimentele lipicioase precum acadelele, caramelele sau guma de mestecat vor dezlipi bracketii de pe dinti. Alimentele tari precum merele, alunele, legumele cu o consistenta mai dura, trebuie evitate sau feliate, dupa caz, pentru a elimina riscul de dezlipire a bracketilor sau de deformare a disjunctorului.


In concluzie, chiar daca un disjunctor maxilar este un dispozitiv care provoaca anumite neplaceri, care sunt insa suportabile, acest tip de aparat dentar este util pentru ca ajuta la crearea spatiului necesar pentru alinierea dentara si corecteaza problemele de muscatura si respiratie.


Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares