fbpx

reprezentare a microorganismelor din microbiomul oralCavitatea bucala gazduieste o mare parte dintre microorganismele din corpul uman, dupa colon. Acestea se subdivid in mai multe grupe, dar, ca intreg, poarta denumirea de „biofilm” sau de... „microbiom”.

imagine-cu-o-mana-si-ocheie-simbolizeaza-aliajele-dentare-din-care-sunt-facute-lucrarile-dentareAliajele dentare sunt materialele folosite in tehnica dentara in scopul obtinerii protezelor dentare. Aliajele dentare sunt reprezentate de amestecul a doua elemente, din care unul este metal. Ele pot veni sub diverse forme precum: aliaje dentare in banda (inele ortodontice sau coroana in doua bucati), pastile (solutia cea mai des folosita) sau sarma (obtinuta prin lichefierea unui lingou). In tehnica dentara nu se folosesc metale pure in alcatuirea materialelor finite, deoarece proprietatile fizice ale aliajelor sunt superioare celor ale metalelor pure.

dinti-permanentiOdontogeneza reprezinta procesul complex prin care se formeaza dintii, pornind de la faza embrionara sau a celulelor – susa / stem, si ajungand la dinti permanenti. Or, desi multe specii de mamifere prezinta dentitii, procesul de dezvoltare a acestor dinti este similar cu cel prezent la oameni. Iar, pentru oameni, a avea dinti inseamna o dezvoltare a tesutului dentar pe etape, pornind de la aceea de fat. Astfel, cimentul, dentina, smaltul si periodontiul incep sa se dezvolte pana ce se concretizeaza acei dinti permanenti.

biocompatibilO intrebare de fond, din punctul de vedere al toxicitatii materialelor restaurative din stomatologia moderna, ar putea fi aceasta: cat de toxic este materialul folosit, respectiv la nivel... celular? Or, aceasta intrebare o adresam retoric deoarece toxicitatea pare a fi o proprietate inerenta a acestor tipuri de materiale. Iar, pacientii vor reactiona in mod similar, dar si diferit, totusi. Un pacient poate fi biocompatibil cu un anumit material sau tip de material, iar altul, mai putin sau deloc.

© 2009 - 2021 netdent.ro