Sa-ti curga sange din gura poate arata prezenta unei probleme de sanatate a mucoasei orale. Nu te alarma! Mai jos ai raspunsul la cateva intrebari.
Sangerarea poate fi o consecinta a inflamatiei dentare. Sangerarea spontana poate indica inflamatia accentuata a gingiilor datorata prezentei placii bacteriene si a tartrului dentar sau poate fi o consecinta a unei boli generale. Daca ai folosit recomandarile de mai jos fara nici un rezultat este obligatorie prezenta intr-un cabinet de medicina dentara.
Curge sange din gura la periaj? ...
Daca-ti curge sange din gura in timpul periajului verifica:
- Periuta de dinti este uzata? In mod normal o periuta de dinti este folosita in jur de 3 luni.
- Ce consistenta are periuta de dinti? Se recomanda in general folosirea periutelor medium - vezi pe ambalaj la cumparare.
- Tehnica de periaj este corecta? Miscarile de dute-vino din fata spre in spate efectuate cu presiune mare pe dinti sunt contraindicate. Intreaba medicul stomatolog despre tehnica de periaj corecta.
- Dintii par a fi uniti intre ei? Asta inseamna ca s-a acumulat tartru dentar. Acesta irita gingia. Sangerarea din gura se rezolva prin detartraj, eventual in mai multe sedinte, in cabinetul de medicina dentara.
Ai facut recent detartraj? ...
Cateva zile dupa detartraj poate curge sange din gura. In functie de inflamatia gingiilor durata poate fi mai lunga sau mai scurta. Daca sangerarea continua mai mult de o saptamana se recomanda consultul medicului stomatolog.
Ai suferit recent o extractia dentara? ...
Daca dupa o extractie dentara curge sange din gura strange locul interventiei cu o compresa sterila timp de o jumatate de ora. Poti gasi comprese sterile la farmacie. Daca sangerarea nu se opreste mergi la medicul stomatolog. Este important sa-ti informezi medicul daca suferi sau ai suferit de: infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, hepatita, hemofilie, cancer sub tratament, alte afectiuni ale ficatului sau sangelui, etc. Boala in sine sau medicatia folosita, pentru foarte multe afectiuni, poate favoriza sangerarea din cavitate bucala. Informeaza-ti medicul dentist chiar si atunci cand acesta nu te intreaba!
Ti s-a facut recent o anestezie in gura? ...
Daca ai mancat pana sa-ti treaca anestezia este posibil sa-ti fi muscat obrazul sau limba. Cel mai probabil sangerarea se va opri de la sine. Pentru a preveni infectiile recomandam clatiri cu apa de gura fara alcool.
Ai suferit un traumatism? ...
- Ai fost implicat intr-un conflict? Mergi de urgenta la spital!
- Ai un dinte avulsionat, scos, ca urmare a unui traumatist sau conflict si-ti curge sange din gura? Cauta dintele. Incearca sa-l atingi doar de coroana dentara. Cauta un recipient in care sa-l transporti. Recipientul trebuie sa fie suficient de mare cat sa incapa dintele scos. Umple recipientul cu saliva, chiar daca-ti curge sange din gura, sau lapte. Mergi cat poti de repede la stomatolog sau la spital!
Alte situatii in care mai poate curge sange din gura:
- Slefuirea dintilor pentru o lucrare protetica. Foloseste apa de gura.
- Realizarea unei obturatii coronare, plombe.
- Daca ai de mai multa vreme o ulceratie, ce produce sangerare in gura, pe care ai incercat sa o tratezi dar fara un rezultat, recomandam prezenta intr-un cabinet de medicina dentara. Poate fi chiar si un cancer oral.
- In timpul sarcinii apare gingivita de sarcina.
- Pacientiilor sub medicatie cu citostatice sau sub radioterapie le poate curge sange din gura.
Acum cat timp ai fost la medicul stomatolog? ...
Acumularea placii dentare microbiene dar si a tartrului dentar pot face sa curga sange din gura. Recomadam control stomatologic la sase luni sau ori de cate ori sesizezi o potentiala problema dentara.