Ce este alveolita?

alveolitaAlveolita, dupa cum si numele sugereaza prin terminatia ‘’-ita’’, semnifica inflamatia peretilor alveolari si a mucoasei ce tapeteaza acesti pereti. Complicatie specifica a extractiei dentare, instalarea alveolitei este favorizata de tehnici de extractie mai laboriaose, in care se produc traumatizari importante  ale tesuturilor de sustinere a dintelui. De asemenea alveolita este consecinta unui chiuretaj alveolar incomplet executat, care lasa in urma sa resturi dentare sau osoase care impiedica procesul de vindecare osoasa.

Cum si de ce apare alveolita? ...

Dintele  reprezinta  o  structura  bine  integrata  in  organismul  uman. Structura prin care fiecare dinte este integrat in cavitatea orala poarta numele de alveola dentara. Alveolele  dentare sunt cavitati existente la nivelul osului maxilar si mandibular si in care fiecare dinte isi ocupa locul sau.

Structura extrem de importanta, alveola dentara se dezvolta odata cu eruptia dintelui in cavitatea orala, in asa fel incat fiecare alveola dentara are o structura unica fiecarui dinte, mulandu-se dupa forma radacinii.

Alveola dentara are peretii formati din os alveolar, un os dens ce inconjoara radacinile dentare si confera rezistenta relatiei dintre dinte si maxilare. Fixarea dintelui in alveola se face prin intermediul ligamentelor dento-alveolare, ligamente care mai au pe langa acest rol si pe acela de a absorbi din socurile miscarilor masticatorii.

Alveolita este favorizata si de prezenta unei infectii locale, de anumite substante medicamentoase sau antiseptice care vin in contact direct cu alveola postextractionala si care impiedica formarea unui cheag intraalveolar sau care produc descompunerea acestui cheag, astfel impiedicand procesul de vindecare si favorizand instalarea unei infectii locale.

Substanta anestezica injectata in dreptul dintelui ce urmeaza sa fie extras isi poate exercita si un rol negativ asupra vindecarii ulterioare a alveolei postextractionale,prin continutul de vasoconstrictor, care scade afluxul sangvin catre alveola dentara si care impiedica in acest fel formarea unui cheag de sange la acest nivel.

Mecanismele de aparare si de vindecare ale organismului uman pot fi uneori afectate si reduse din cauza alterarii starii generale de sanatate, a consumului cronic de alcool, a fumatului, din cauza urmarii unui tratament medicamentos imunosupresor, din cauza radio-chimioterapiei, a malnutritiei, cauze care favorizeaza aparitia alveolitei.

Instalarea alveolitei este semnalata pacientului prin aparitia la 48-72 de ore  durerii de intensitate crescuta la nivelul alveolei postextractionale, durere care persista si dupa administrarea de antialgice.

Cum prevenim alveolita? ...

De cele mai multe ori, inmanarea pacientului a unei liste cu indicatiile postextractionale si respectarea acestora, este demersul care previne  instalarea  alveolitei.

Indicatiile postextractionale, importante in preventia aparitiei alveolitei, vizeaza mentinerea cheagului de sange intraalveolar si evitarea infectarii lui sau a dezintegrarii sale inainte de inceperea vindecarii osoase. Conform indicatiilor, pansamentul se va mentine postextractional aprox. o ora, dupa care se va indeparta, se interzice clatirea viguroasa a gurii cu apa simpla sau cu orice alta solutie de ingrijire a igienei cavitatii orale, deoarece odata cu clatirea gurii se poate desprinde si antrena in afara alveolei dentare si cheagul de sange. O atentie deosedita trebuie acordata si dietei din ziua extractiei dentare, care va fi semilichida si la o temperatura apropiata de cea a corpului. Se interzice consumul bauturilor carbo-gazoase in primele zile postextractional. Igiena oro-dentara se va relua a doua zi, insa acordand mare atentie alveolei postextractionale, neinsistandu-se asupra acestei zone.

Instalarea alveolitei este insotita de aparitia durerii intense la nivelul alveolei postextractionale si de intarzierea vindecarii, aspecte semnalate de pacient la revenirea in cabinetul de medicina dentara. Instituirea tratamentului alveolitei cat mai precoce este atitudinea corecta atunci cand se urmareste evitarea instalarii altor complicatii cu prognostic mai nefavorabil.

Tratament pentru alveolita ...

Tratamentul alveolitei consta in efectuarea unui chiuretaj al alveolei, intentia fiind aceea de provoca sangerarea peretilor alveolari in vederea constituirii unui nou cheag de sange.    Administrarea antialgicelor reduc din intensitatea fenomenelor dureroase ce insotesc alveolita. Uneori aplicarea locala la nivelul alveolei a unor substante slab antiseptice, a unor medicamente si anestezice amelioreaza simptomatologia dureroasa si ajuta la vindecarea mai rapida a alveolitei. Vindecarea se instaleaza lent in decurs de 10 zile de la aplicarea tratamentului. Cresterea imunitatii  organismului fata de infectiile cu germeni oportunisti, poate fi obtinuta prin administrarea unor vaccinuri polimicrobiene. In lipsa aplicarii unui tratament al alveolitei conduce la aparitia complicatiei numite osteomielita.

 

Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares