Detartrajul este o procedura de profilaxie dentara, cu numeroase beneficii pentru pacient , daca este realizat constant iar rezultatele lui sunt sustinute de catre pacient printr-o igiena oro-dentara riguroasa. Detartrajul trebuie efectuat de cel putin 2 ori pe an, iar in alte cazuri frecventa lui poate ajunge la un interval mai scurt de timp, in functie de situatie clinica.
Tartrul dentar are un ritm de depunere la suprafata dintilor in functie de alimentatia consumata de pacient si de grija pe care acesta o arata fata de intretinerea unui status de igiena oro-dentara favorabil.
In ceea ce priveste alimentatia, s-a demonstrat ca fructele crude, citricele si alimentele cu o consistenta crescuta nu favorizeaza depunerea tartrului. De cealalta parte, alimentele lipicioase, cu o consistenta scazuta, bogate in glucide si proteine favorizeaza depunerea placii dentare la suprefata dintilor si aparitia tartrului.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Placa microbiana incepe sa se formeze si sa se depuna pe suprafetele dentare la o ora dupa periajul dentar, iar tartrul dentar incepe sa se formeze la 4-8 ore de la depunerea placii microbiene, prin mineralizarea acesteia.
Tartrul dentar este un depozit alb-galbui de placa microbiana cu diferite grade de mineralizare, prezent atat pe suprafetele dintilor naturali, cat si pe suprafetele lucrarilor protetice si a aparatelor ortodontice.
Detartrajul este manevra terapeutica prin care medicul dentist sau asistenta de profilaxie dentara indeparteaza tartrul si placa microbiana de pe suprafetele dentare supra- si subgingival.
Detartrajul poate fi efectuat prin tehnica manuala, care foloseste instrumentar de mana, sau cu ajutorul ultrasunetelor, metoda care este mai rapida si mai facila pentru medic si mai usor de tolerat de catre pacient.
Este bine de stiut pentru pacienti ca tartrul se poate depune atat pe dintii permanenti cat si pe dintii temporari, iar detartrajul se indica atat adultilor cat si copiilor si adolescentilor, aspect deosebit de important avand in vedere incidenta crescuta a diferitelor forme de imbolnavire gingivala si parodontala prezenta la copii si adolescenti.
Detartrajul poate debuta prin manevre manuale de indepartare a depozitelor mari de placa microbiana mineralizata si poate fi completat de cel cu ultrasunete, pentru indepartarea depozitelor fine de tartru.
Manevrele de detartraj pot fi completate si de chiuretajul subgingival si radicular, care se adreseaza dintilor ce prezinta pungi parodontale. Prin chiuretajul radicular se indeparteaza resturile de tartru inclavate in cementul radicular, cementul necrotic si infiltrat microbian de pe suprafata radiculara.
Detartrajul cu ultrasunete se indica pentru indepartarea depozitelor de tartru situat deasupra marginii gingivale, a petelor colorate de pe suprafata smaltului si a tartrului din santul gingival sau din pungile parodontale.
Avand in vedere faptul ca detartrajul este o manopera sangeranda, mai ales atunci cand se incearca indepartarea depozitelor subgingivale de tartru, acesta trebuie sa fie precedat de administrarea unor antibiotice cu rol protector impotriva diseminarii microbiene in urma bacteriemiei produse de manevrele de detartraj.
Antibioterapia este obligatoriu sa fie instituita in cazul pacientilor cu pusee recente de reumatism articular acut, a purtatorilor de proteze valvulare, precum si in cazul endocarditelor infectioase din antecedente, a afectiunilor cardiace congenitale, a sunturilor pulmonare construite chirurgical, in cazul malformatiilor cardiace, a disfunctiilor valvulare dobandite, a puratorilor de proteze vasculare si a celor ce prezinta proplaps de valvula mitrala cu regurgitatie, in cazul coarctatiei de aorta si a persistentei ductului arterial.
Detartrajul cu ultrasunete prezinta avantajul unei actiuni mai blande asupra tesuturilor pe care se aplica si de aceea este indicat a se folosi la pacientii cu tulburari de coagulare, cu hemofilie, in cazul pacientilor cu alte tare organice, cand se evita crearea unei importante bacteriemii sau care prezinta o forma de imbolnavire parodontala cu ulceratii importante ale tesutului gingival.
Detartrajul cu ultrasunete prezinta si contraindicatii, iar acestea se adreseaza pacientilor cu boli infectioase, contagioase, pentru a evita contaminarea produsa de particulele de apa eliminate de aparat in atmosfera la contactul cu sprafetele dentare. De asemenea, detartrajul cu ultrasunete se contraindica in cazul pacientilor cu reflex de voma accentuat, a celor cu hiperestezie dentinara, in cazul copiilor de varsta mica, a bolnavilor cu afectiuni cardiace, purtatori de pacemaker, daca se folosesc aparate magnetostricitive.
Dupa efectuarea detartrajului se recomanda periajul dentar profesional, fluorizarea suprafetelor dentare si aplicarea de substante antiseptice si atunci cand este indicat a preparatelor antibiotice la nivel local.
Acasa, pacientul va efectua periajul dentar cel putin o data pe zi, de preferat seara, inainte de culcare, alaturi de celelalte proceduri de control si indepartare a placii microbiene, precum folosirea atei interdentare, a apei de gura si a dusului bucal.
Pacientii fara alte afectiuni parodontale sau dentare revine la cabinetul de medicina dentara pentru controalele de rutina o data la 6 luni.