Ce poti face daca ai un dinte spart?

dinte-spartDaca ai un dinte spart si doar o mica bucata din dinte acesta a sarit nu este un pericol iminent. Atitudinea de urgenta consta in adresarea cat mai curand unui cabinet de medicina dentara. In felul acesta previi aparitia cariei dentare acolo unde dintele ste spart. O simpla plomba poate rezolva problema definitiv in cazul unui dinte spart.

Daca atunci cand ai un dinte spart se rupe o bucata mare de dinte iar dintele este sensibil, in special la rece sau dulce, foloseste apa de gura usor incalzita si clateste cat mai des pentru a opri colonizarea cu microorganisme a leziunii dentare. Prezinta-te imediat la medicul tau stomatolog.

In cazul in care ai un dinte spart din care a sarit o bucata foarte mare, toata coroana dentara chiar, iar dintele este sensibil la rece, foloseste apa de gura sau apa distilata calduta pentru a igieniza plaga dentara. Pentru a preveni umflarea fetei, tine pe fata acolo unde ai dintele spart o compresa cu apa rece. In astfel de situatii nervul dintelui trebuie scos si realizata obturatia de canal. Daca fractura de pe un dinte spart produce un singur fragment exista posibilitatea lipirii acestuia la corpul dintelui. Pentru aceasta este obligatorie prezenta cat mai rapida la medicul stomatolog.

Atunci cand traumatismul este sever poate apare avulsia - iesirea completa din alveola a dintelui -. In primul rand umeziti radacina cu apa distilata sau lapte dupa care incercati sa plasati dintel in alveola din care a iesit. Daca acest lucru nu este posibil plasati dintele intr-un recipient cu apa distilata sau lapte si adresati-va de urgenta unui cabinet de medicina dentara. NU curatati dintele; doar tineti-l umed. NU atingeti sub nici o forma radacina. Aceasta este acoperta de un tesut necesar vindecarii dintelui dupa replantare. Gura se clateste cu apa de gura sau apa distilata calduta pentru a igieniza plaga dentara iar pe fata in dreptul dintelui lezat aplica o compresa cu apa rece. Cu cat te prezinti la stomatolog mai repede cu atat sansele de recuperare a unui dinte spart sunt mai mari.

Categoriile aflate la risc de aparitie a fracturilor si avulsiei sunt copii si sportivii. Discuta cu stomatologul tau cum poti preveni aceste evenimente si mai ales care este atitudinea optima in cazul in care exista un dinte spart.

 

Articole similare:

 

 

 

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

 

Ultimele comentarii

  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat starea Dvs de sanatate generala este buna si la momentul interventiei nu sunteti sub influenta...
  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Va trebui sa discutati cu medicul ce a facut anestezia aceasta chestiune.
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: