In primul rand, ce inseamna ceramica? Dar acesti dinti din ceramica? Din punct de vedere etimologic / al originii cuvantului, „ceramica” provine din greaca veche si inseamna „pamant ars”; forma originara este: keramos. De ce „pamant ars”, insa? Deoarece si grecii practicau arta olaritului, iar, dupa cum stiti, lutul trebuie ars pentru a fi transformat intr-un vas dur si casant.
O definitie mai moderna si din perspectiva stomatologica, insa, ar fi aceea a unui material dentar care prezinta atat o compozitie metalica, cat si una nemetalica; de regula, oxigen. Or, aceste materiale-compozit sunt definite de proprietatile lor inerente, formand un alt material, mult mai dur, inflexibil si casant. Si toate acestea datorita legaturilor interatomice ale celor dintai: una ionica, si alta covalenta. Astfel, daca va ganditi la o implantare de dinti din ceramica, atunci amintiti-va si de aceste caracteristici ale respectivului material rezultat.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Proprietatile dintilor din ceramica ...
Portelanul dentar, ca material rezultat, este privit, in general, precum un material biologic inert. Cu alte cuvinte, acei dinti din ceramica care vi se implanteaza, nu reactioneaza in niciun fel cu organismul d-voastra. Desigur, si alte forme de toxicitate pot exista, precum asa-numitul „uraniu saracit”, care poate constitui o parte din aliajul plombelor. Totusi, spre norocul nostru, al tuturor, acest tip de plombe, cel putin in SUA, nu se mai foloseste inca din prima jumatate a anilor 1980; in Europa de Vest – ex., Germania -, inca din 1993. Iar, dupa uraniu, mercurul a fost, si el, foarte raspandit in stomatologia mondiala – acest fapt NU inseamna ca nu mai este! -, ajungand sa fie inlocuit treptat de oxidul de zirconiu sau zirconia din respectivii dinti din ceramica, despre care am discutat pe larg si in articolul despre zirconia.
Acum, fata de acesti dinti din ceramica, dar fara material-compozit metalic, cei cu metal doar la coroana sunt: puternic contrastanti, necasanti si ductili. Or, metalul este, in general, un foarte bun conductor de electricitate, respectiv datorita legaturilor interatomice ale acestora. Asa si cu actualii dinti din ceramica: sunt atat duri, cat si casanti. Dar, mai ales, sunt foarte sensibili la agentii termici precum si la presiunea unei muscaturi exercitate prea puternic. Prin urmare, cand va implantati dinti din ceramica, acestia trebuie protejati fara oprire pentru a va putea mentine acel zambet stralucitor, alb, translucid sau chiar opac, si foarte atractiv.
Unii dinti din ceramica pot fi, dupa cum am mentionat anterior, fie perfect albi - de portelan -, fie translucizi, fie opaci. De ce aceste diferente? Deoarece, din nou, totul depinde de natura legaturilor interatomice; de insasi structura materialului ales. Astfel, cei translucizi prezinta o structura necristalina, pe cand cei opaci, una cristalina. Mai departe, cei obtinuti din portelan dentar sau ceramica dentara - dupa cum o demonstreaza si tendinta actuala –, sunt una dintre cele mai bune variante pentru d-voastra, stimati pacienti. De altfel, dovezile stiintifice sugereaza faptul ca acesti dinti din ceramica ar avea urmatoarele trasaturi: sunt biocompatibili cu organismul d-voastra, sunt insolubili si au o rezistenta de 7 pe Mohs – scara mineralogica, inventata in 1812 de catre mineralogul Friedrich Mohs pentru a evalua duritatea nemetalelor. Si, bineineles, respectivii dinti din ceramica sunt foarte estetici!
Cu toate acestea, nu orice fuziune metalica a acestor dinti din ceramica este recomandata, ci doar cea bazata pe zirconia. Si, in acest sens, coroanele, puntile si fatetele sunt, la ora actuala, cele mai bune exemple de intrebuintare a ceramicii in stomatologia mondiala, respectiv in cea estetica. Dar, despre aceste aspecte, mai putem gasi informatii pe larg si in cadrul articolului "Dinti perfecti – ce sa facem pentru a-i avea".
Prin urmare, exista doua tipuri majore de restaurare pentru a putea dobandi dinti din ceramica, si anume: cea care implica fuzionarea metalului de portelan, si cea care se realizeaza doar din ceramica. Iar, din punct de vedere tehnologic, metalul – negru in aparenta, la inceput – este tratat cu un strat opac de portelan; apoi, se adauga straturi succesive.
Acesti dinti din ceramica, in cele din urma, fac o echipa buna nu numai cu metalele nobile, ci si cu cele ne-nobile, respectiv cu zirconia, pe care il pot folosi ca umplutura pentru o lucrare completa de restaurare.
Tehnologie CEREC pentru dinti din ceramica ...
Per ansamblu, cand vorbim despre dinti din ceramica, unul dintre avantajele stomatologiei computerizate implica folosirea ceramicii prelucrabile care poate fi transformata intr-o varianta dura, mata sau translucida. Or, avansarile recente din tehnica stomatologica asistata prin tehnologii precum CAD/CAM, despre care am discutat si in "Protetica dentara actuala".
Mai mult, folosind tehnologia CAD/CAM, de pilda, tehnicienii dentari va pot proiecta si crea niste dinti din ceramica foarte rezistenti si atractivi estetic, precum si: inlay-uri, onlay-uri, coroane si fatete. Or, fatetele sunt recomandate in special pacientilor care doresc o estetizare cu dinti din ceramica a „zonei zambetului”, adica a celor 6 dinti de pe arcada superioara. Iar, dintre acei dinti din ceramica creati cu ajutorul acestei tehnologii, cei care folosesc ceramica-sticla sau tehnologia CEREC – Restaurare Economica cu Ceramica Estetica in Cabinet -, par a fi destul de rezistenti. In plus, restaurarile sunt efectuate la micron! Astfel, nu veti avea grija unei eventuale nepotriviri a coroanei din zirconia pe osul alveolar, de exemplu.
Unele dintre aceste materiale noi sunt pe baza de: fibra de sticla, disilicat de litiu si oxid de zirconiu / zirconia stabilizata. Or, s-au mai realizat incercari de utilizare a ceramicii de performanta inalta, numai ca fiecare incercare a fost dejucata de rezistenta foarte mare a acestui material; de rezistenta la fracturare. Totusi, in ziua de azi, oxidul de zirconia, in forma sa de pulbere, poate fi prelucrata si folosita in lucrari precum: fileturi si implantari de coroane dentare, si „punti”. De asemenea, disilicatul de litiu – unul dintre cele mai noi produse de tip CEREC – beneficiaza si de o rezistenta la fracturare sporita si foarte necesara la lucrari asupra molarilor.
Unele restaurari complete cu dinti din ceramica, insa, precum ar fi cele din ceramica fuzionata cu aluminiu, fixeaza standardul pentru estetica dentara, in general. Mai exact, il fixeaza deoarece prezinta o rezistenta foarte mare, iar culoarea si translucenta sa pot imita aproape la perfectie smaltul dintelui natural. Paradoxal, aceasta formula nu este la fel de estetizanta precum portelanul fuzionat cu ceramica. Or, foarte multi dintre dentisti vor fi destul reticenti in privinta implanturilor sau fatetarilor din zirconia si disilicat de litiu. Dar doar din aceasta privinta. In rest, din punct de vedere practic, implanturile din zirconia, cel putin, sunt foarte indicate.
Nota: CEREC, ca tehnologie de tip CAD/CAM, a aparut la inceputul anilor 1980, in Germania. La ora actuala, s-a ajuns la generatia a patra a acesteia, respectiv la CEREC AC.