Ce este si la ce poti folosi gutiera


gutieraBuna! Esti in locul potrivit pentru a afla totul despre gutiere.

Astfel, o gutiera, sau o "gutiera dentara", la modul general este un dispozitiv de uz stomatologic ce poate avea roluri diverse. Acest text iti ofera informatii despre ce este o gutiera si despre situatiile in care esti nevoita sa porti un astfel de dispozitiv. Dupa parcurgerea acestui text:
- vei putea face diferenta dintre diferitele tipuri de gutiere;
- vei cunoaste avantajele si dezavantajele acestora;
- vei cunoaste toate informatiile necesare tie pentru a avea o discutie cu medicul tau stomatolog in ceea ce priveste tipul gutierei de care ai nevoie.


Care sunt situatiile in care se poarta o gutiera?

Vei fi nevoit sau nevoita sa porti o gutiera atunci cand:
- suferi de bruxims;
- vrei sa-ti albesti dintii;
- ai avut un tratament ortodontic;
- practici sporturi de contact, dar nu numai;
- in cadrul tratamentelor stomatologice complexe, cu rol diagnostic; are rolul de a tatona anumite pozitii ale maxilarului inferior fata de cel superior in contextul unei situatii de reabilitare protetica ce impune acest lucru.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Gutiera  dentara este un instrument medical creat de catre medicii dentisti cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara pentru a servi necesitatilor variate pe care le pot solicita pacientii. In linii mari gutiera dentara are un design simplu, la fel si materialele din care aceasta este creata, iar actiunea ei este mecanica, de cele mai multe ori pasiva.


Gutiera dentara are un design simplu si fiind relativ usor de acceptat de catre orice pacient, adult sau copil, la orice varsta. Gutiera  a fost imaginata si creata pentru a fi folosita in afara cabinetului de medicina dentara, aceasta rezolvand sau limitand unele probleme dentare sau articulare chiar in afara cabinetului.

Gutiera dentara se aplica si se indeparteaza cu usurinta din cavitatea orala chiar de catre pacient, tocmai asa explicandu-se si gradul de acceptare foarte mare din randul pacientilor. De asemenea, pentru ca acestea sa poata fi purtata in timpul liber de catre pacient, gutiera poate fi transparenta si astfel este putin probabil sa starneasca reactii sociale nefavorabile, care pot duce uneori la respingerea gutierei de catre pacient. In cazul copiilor, echipa medic-tehnician poate apela la unele “artificii de cosmetizare” a gutierelor dentare, facandu-le pe acestea mai usor de acceptat de catre micii pacienti. Acest lucru poate fi obtinut prin folosirea unor folii de plastic multicolore, lasand libertatea copiilor in alegerea nuantei preferate.


Dupa tratamentul ortodontic gutiera este folosita pentru pastrarea rezultatului terapeutic. De obicei gutiera se foloseste impreuna cu dispozitive fixe. Pentru contentie gutiera dentara poate fi folosita atat in timpul noptii cat si in timpul zilei.  


Materialele din care gutiera dentara este formata sunt in general bine tolerate de catre pacienti, acestea fiind inerte din punct de vedere chimic. Pentru confectionarea lor se foloseste folie de plastic calibrata care poate fi usor termoformata si adaptata pe modelul dentar al pacientului alteori insa gutiera dentara este confectionata din acrilat, avand un design mai elaborat, dupa scopul pentru care a fost proiectat de catre medicul dentist.


Gutiera dentara cu rol de suport pentru substante cu rol terapeutic sau cosmetic are forma unui conformator ce a fost mulat pe dantura pacientului si are rolul de a mentine in contact intim anumite substante, precum produsele de albire dentara folosite la domiciliu sau geluri cu continut crescut de fluor pentru scaderea sensibilitatii dentare, cu suprafetele dintilor.


Gutiera dentara cu rol de protectie are dupa cum ii spune si numele rolul de a proteja dintii de uzura intensa ce se poate petrece pe durata episoadelor de bruxism nocturn sau diurn ce sunt greu de controlat de catre pacient.

Gutiera cu rol de protectie mai are un domeniu de aplicabilitate in randul practicantilor de sport, mai ales in randul celor ce practica un sport in care accidentele pot afecta sanatatea sau integritatea arcadelor dentare. Aceste gutiere de protectie pot fi realizate de medicul dentist si tehnicianul dentar sau pot fi achizitionate direct din magazinele specializate in comercializarea articolelor sportive de protectie.


Gutiera dentara diagnostica este uzitata de catre medicii dentisti pentru a testa distanta favorabila dintre maxilare in vederea obtinerii unor rezultate benefice efectuarii lucrarilor protetice. Aceasta este  folosita si cu scopul de a modifica nivelul planului de ocluzie si dimensiunea verticala de ocluzie, in sensul maririi sau micsorarii acesteia, efect care poate fi obtinut prin miscarile dentare, migrari dentare care sunt coordonate de designul special conceput pentru fiecare caz in parte.


Gutiera de repozitionare, adesea utilizata de catre medicii ortodonti, dar si de specialistii in protetica dentara, are un design mai elaborat deoarece are in componenta sa planuri de ghidare. Acestea au rolul de a aduce mandibula in relatie corecta fata de maxilar si astfel de a rezolva o etapa importanta din cursul tratamentului ortodontic.


De asemenea, in ortodontie se mai utilizeaza si gutiera dentara cu rol de contentie a rezultatelor obtinute dupa indepartarea aparatului ortodontic. Aceasta este confectionata de medicul dentist iar pacientul primeste indicatii  despre durata pe care acesta o va purta.


Gutiera de repozitionare mai este de asemenea folosita si in cazurile de sindrom algo-disfunctional temporo-mandibular pe care il acuza un numar din ce in ce mai mare de pacienti. Gutiera modifica in acest caz pozitia condilului temporomandibular  in articulatie.

Avand atat de multe intrebuintari in sfera stomatologiei, gutiera dentara ramane un instrument valoros atat datorita calitatilor sale cat si usurintei cu care aceasta poate fi confectionata.


Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares