fbpx

Pericoronarita

pericoronaritaPericoronarita reprezinta inflamatia tesutului gingival din jurul unui dinte, in general a unui molar de minte, neerupt, partial erupt sau erupt intr-o pozitie anormala. Manifestarile clinice sunt in general violente si de multe ori necesita tratament intr-un cabinet de medicina dentara.

De ce apare pericoronarita? ...

Prin deschiderea de mucoasa facuta de eruptia partiala a unui dinte pot patrunde microorganisme si alimente intre mucoasa si coroana dintelui in eruptie. Alimentele, prin intermediul microorganismelor fermenteaza. Acizii rezultati irita mucoasa, favorizeara aparitia leziunilor carioase pe coroana dentara, si daca nu sunt indepartati produc chiar "topirea osului" ce sustine radacina dentara. Suita de manifestari clinice determinate de cele mentionate anterior poarta numele de pericoronarita.

Poate apare in momentul eruptiei oricarui dinte. Cel mai frecvent insa apara in cazul eruptiei molarului de minte.

Cum stim daca avem pericoronarita? ...

Daca ai urmatoarele semne cel mai probabil suferi de pericoronarita:

  • durere in zona dintelui afectat;
  • limitarea deschiderii gurii si durere in toata zona dintelui;
  • local mucoasa este imflamata, sangeranda si sensibila la orice atingere;
  • miros si gust neplacut al gurii:
  • puroi ce iese din jurul zonei de coroana expusa;
  • in fazele evoluate starea generala este afectata si este prezenta febra;
  • inflamatia ganglionilor din zona afectata.

Care este tratamentul pentru pericoronarita? ...

Tratamentul pentru pericoronarita are mai multe etape. Acasa, daca recunosti semnele prezentate mai sus, poti clati foarte bine cu apa de gura. Poti folosi un dus bucal sau o seringa cu acul rupt si indoit pentru a iriga si indeparta din zona afectata resturile alimentare. Clatirea cu o solutie salina, apa cu sare, poate fi utila atunci cand nu poti ajunge la un medic dentist.

La prima prezenta in cabinetul stomatologic se stabileste diagnosticul de pericoronarita. Medicul recomanda acum administrarea unor antibiotice pe cale orala si va efectua spalaturi locale cu substante antiseptice. 

Ulterior se realizarea o radiografie. Se recomanda o radiografie a intregii guri, o ortopantomograma sau OPG, pentru a pune in evidenta molarii de minte ce nu necesita aplicarea locala a unor suporti pentru film dentar. 

In principiu, daca radiografia arata ca dintele afectat nu are spatiu suficient pentru eruptie, acesta va fi scos. Citeste mai multe despre extractia molarului de minte

Daca exista suficient spatiu, dupa ce semnele inflamatiei scad, medicul poate face decapusonare. Aceasta interventie presupune indepartarea chirurgicala a zonei de mucoasa sub care fermenteaza alimentele. Interventia se face sub anestezie locala. Eruptia dentara se urmareste de-a lungul urmatoarelor luni.

Daca nu tratam pericoronarita pot apare complicatii? ...

Da. Netratata la timp pericoronarita evolueaza prin limitarea deschiderii gurii, aparitia febrei cu inflamarea ganglionilor si, in fazele avansate, prin supuratii si abcese ale zonelor anatomice invecinate. Complicatiile sunt greu de tratat. De aceea este indicata tratarea pericoronaritei in fazele incipiente.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro