fbpx

Pericoronarita

pericoronaritaPericoronarita reprezinta inflamatia tesutului gingival din jurul unui dinte, in general a unui molar de minte, neerupt, partial erupt sau erupt intr-o pozitie anormala. Manifestarile clinice sunt in general violente si de multe ori necesita tratament intr-un cabinet de medicina dentara.

De ce apare pericoronarita? ...

Prin deschiderea de mucoasa facuta de eruptia partiala a unui dinte pot patrunde microorganisme si alimente intre mucoasa si coroana dintelui in eruptie. Alimentele, prin intermediul microorganismelor fermenteaza. Acizii rezultati irita mucoasa, favorizeara aparitia leziunilor carioase pe coroana dentara, si daca nu sunt indepartati produc chiar "topirea osului" ce sustine radacina dentara. Suita de manifestari clinice determinate de cele mentionate anterior poarta numele de pericoronarita.

Poate apare in momentul eruptiei oricarui dinte. Cel mai frecvent insa apara in cazul eruptiei molarului de minte.

Cum stim daca avem pericoronarita? ...

Daca ai urmatoarele semne cel mai probabil suferi de pericoronarita:

  • durere in zona dintelui afectat;
  • limitarea deschiderii gurii si durere in toata zona dintelui;
  • local mucoasa este imflamata, sangeranda si sensibila la orice atingere;
  • miros si gust neplacut al gurii:
  • puroi ce iese din jurul zonei de coroana expusa;
  • in fazele evoluate starea generala este afectata si este prezenta febra;
  • inflamatia ganglionilor din zona afectata.

Care este tratamentul pentru pericoronarita? ...

Tratamentul pentru pericoronarita are mai multe etape. Acasa, daca recunosti semnele prezentate mai sus, poti clati foarte bine cu apa de gura. Poti folosi un dus bucal sau o seringa cu acul rupt si indoit pentru a iriga si indeparta din zona afectata resturile alimentare. Clatirea cu o solutie salina, apa cu sare, poate fi utila atunci cand nu poti ajunge la un medic dentist.

La prima prezenta in cabinetul stomatologic se stabileste diagnosticul de pericoronarita. Medicul recomanda acum administrarea unor antibiotice pe cale orala si va efectua spalaturi locale cu substante antiseptice. 

Ulterior se realizarea o radiografie. Se recomanda o radiografie a intregii guri, o ortopantomograma sau OPG, pentru a pune in evidenta molarii de minte ce nu necesita aplicarea locala a unor suporti pentru film dentar. 

In principiu, daca radiografia arata ca dintele afectat nu are spatiu suficient pentru eruptie, acesta va fi scos. Citeste mai multe despre extractia molarului de minte

Daca exista suficient spatiu, dupa ce semnele inflamatiei scad, medicul poate face decapusonare. Aceasta interventie presupune indepartarea chirurgicala a zonei de mucoasa sub care fermenteaza alimentele. Interventia se face sub anestezie locala. Eruptia dentara se urmareste de-a lungul urmatoarelor luni.

Daca nu tratam pericoronarita pot apare complicatii? ...

Da. Netratata la timp pericoronarita evolueaza prin limitarea deschiderii gurii, aparitia febrei cu inflamarea ganglionilor si, in fazele avansate, prin supuratii si abcese ale zonelor anatomice invecinate. Complicatiile sunt greu de tratat. De aceea este indicata tratarea pericoronaritei in fazele incipiente.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares