fbpx

Interventia stomatologica si reactia de alergie

alergieDintre toate urgentele care pot aparea in cabinetele stomatologice din intreaga lume, cele legate de alergie sunt destul de comune. Iar, lesinul, ca reactie de alergie, este pe plan secund in tabelul urgentelor medicale din cabinetele stomatologice.

Ce este reactia de alergie? ...

Reactia de alergie este, simplu spus, o sensibilitate la anumite substante, denumite generic: alergeni. Or, acestia, facand contact cu pielea sau fiind inhalati si/sau inghititi, sau chiar injectati, genereaza reactii usoare. Alti alergeni, insa, in cazuri mai rare, pot provoca adevarate crize cu risc ridicat de fatalitate. De regula, o reactie de alergie apare la un pacient cu un istoric medical familial in acest sens.

Nevoia de alergolog ...

In privinta probabilitatii de a dezvolta o reactie de alergie, pacientul trebuie sa consulte un alergolog, in prima instanta. Adica, pentru a fi sigur ca nu va suferi vreo reactie la vreunul dintre compusii ordinari de inhibitoare histaminice. Apoi, pacientul va trebui sa se prezinte la cabinetul dentistului cu o mentiune din partea alergologului. Sau poate chiar sa si poarte o bratara anti-alergica! Or, in caz de criza alergica – in cazul in care ramane constient si poate sta pe picioarele sale si/sau sa conduca -, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la un spital de profil sau de urgente.

Reactia de alergie si simptomele sale ...

Pacientii cu alergie la sulfati nu ar trebui sa primeasca articaina si benzocaina. Or, reactia de alergie, in caz de administrare a unui asemenea calmant, se poate manifesta precum: urticarie / mancarime cu roseata, dermatita, angioedem, febra, fotosensibilitate si, nu in ultimul rand, soc anafilactic!

Latexul si antibioticele cauzatoare de alergie ...

In primul rand, o reactie de alergie care sa apara in urma unei injectii administrate in cabinetul unui dentist este aproape un lucru imposibil; incidenta este destul de neglijabila. Iar, daca aceasta reactie de alergie se prezinta ca: prurit, urticarie sau eritem / roseata, atunci aceasta poate fi considerata drept benigna.

Acum, daca reactia de alergie apare la pacient imediat dupa contactul cu agentul alergen, inseamna ca aceasta alergie este una severa; daca apare la cateva ore dupa, atunci reactia de alergie este una usoara. Or, in cazul in care pacientul prezinta probleme respiratorii si/sau cardiovasculare, acesta trebuie sa-si informeze medicul dentist in aceasta privinta. Pe plan secund, lesinul este alta reactie de alergie respiratorie.

Mai departe, in privinta antibioticelor, pacientii vor prezenta mereu cate o reactie de alergie la penicilina – o cauza obisnuita pentru anafilaxis / soc anafilactic -, si la alte antibiotice similare, precum sunt cazurile amoxicilinei, Augmentinului s.a.m.d.  Pe de alta parte, un alergen obisnuit in acest mediu poate fi si latexul.

Pastele de dinti si apele de gura care contin sulfat de laureal de sodiu, sau SLS, pot cauza neplaceri consumatorilor zilnici, si anume:

 1. pot irita gingiile si
 2. pot chiar determina epiteliul / pielea sa se desprinda de pe acestea!

Or, senzatia pe care o aveti in gura dimineata, de dupa aplicarea unor astfel de produse, este cea de... incleiere a gurii. Nu este deloc placut, stim. Solutia? Nu mai folositi aceste tipuri de produse si consultati un medic stomatolog de urgenta!

In acest sens, alta categorie de paste de dinti, ape de gura si ate dentare, care sunt destinate controlarii tartrului, si sunt tratate cu uleiuri cu arome de scortisoara, pot provoca o reactie de alergie bucala serioasa; pot cauza mucozita, iar gura parca va arde.

Reactia de alergie cauzata de latex, la randu-i, se poate sub-imparti in trei astfel de reactii:

 1. dermatita de contact iritativa;
 2. dermatita de contact alergica si bineinteles;
 3. reactie alergica imediata sau hipersensibilitate de latex.

Revenind la antibioticele care pot cauza o reactie de alergie, dintre acestea putem aminti de:

 • eritromicina – cazuri rare de alergie; este prescrisa in caz de alergie la penicilina;

 • penicilina – cazuri comune de alergie,

 • tetraciclina – cazuri foarte rare de alergie; si ea este prescrisa in caz de alergie la penicilina, precum si

 • cele pe baza de sulf.

Asadar, epinefrina, sau adrenalina, chiar daca este livrata accidental in fluxul sangvin prin injectiile de anestezie locala, nu cauzeaza o reactie de alergie. Dimpotriva! De vina ar fi doar volumul de epinefrina livrat in pacient, si nu substanta ca atare. Si, cum unele interventii stomatologice necesita mai mult anestezic local, atunci si mai multa epinefrina va fi intrat in sangele pacientului. Or, senzatia de tahicardie cauzeaza mult stres si reactia de hiperventilatie, dar asta NU inseamna neaparat ca si este un pericol de moarte! Socul anafilactic ramane o posibilitate.

Acum, in timp ce plasma sangvina a anestezicului creste in nivel, se petrece o vasodilatare urmata de depresia miocardului / muschiului cardiac, dar si de scaderi in presiune sangvina. Prin urmare, absorbtia si nivelurile de plasma sunt mai pronuntate la pacientii care primesc astfel de inhibitoare in regim i.m., iar in regim i.v., acestea sunt recomandate numai in cazuri de stop cardiac si/sau la pacientii profund hipotensivi. Bradicardia si stopul cardiac sunt, de asemeni, variante care pot urma tuturor acestor simptome.

Totusi, de cele mai multe ori, toxicitatea provocata de anestezia locala si/sau de catre cea generala poate fi evitata si prin urmarea tehnicilor standard de injectare de catre medicul stomatolog, mai ales daca este debutant. Si, desi reactia de alergie la solutia injectabila este destul de rara, mai ales daca discutam despre anestezia locala, puteti avea reactie la conservantii din soluia de suspensie in care se regaseste si epinefrina.

Tipurile de alergie la metale ...

Dintre reactiile de alergie cele mai obisnuite, putem aminti de reactia la: aldehida cinamica, balsam de Peru – este folosit in cimentul stomatologic -. benzocaina – gasita mai ales in agentii de bleeching si care pot cauza nu doar iritatia gingiilor, ci si demineralizarea smaltului dentar -, benzalkoniu, cauciuc, eugenol, formaldehida/formol, lapte, latex – produse care contin asemenea fibra sunt: banana, avocado, kiwi, tomata si nuca -, mentol, amalgam de mercur, mercur metalic, metacrilati, paladiu, propolis, diverse spray-uri cosmetice, sulfonamida, sulfat de nichel si cupru, sulfiti si, nu in ultimul rand, tiosulfat de sodiu,. Or, aceste materiale, care pot provoca o reactie de alergie, apar mai ales in paste folosite pentru plombari si contin: oxizi de zinc, titaniu, plumb, precum si saruri de calciu, bariu, sulfura, bismut, precum si alte substante organice. Si, cat priveste tipurile de reactie de alergie, acestea sunt destul de variate, respectiv:

 • cele legate de aliajele metalice „de baza”, precum ar fi cazul lucrarilor din nichel – coroane si punti;

 • cele cauzate de aliaje metalice „nepretioase”, cum ar fi paladiul, folosit mai ales in lucrari de genul metal-fuzionat-de-portelan, sau MFP – coroane si punti;

 • reactii la aur cu metale de baza;

In schimb, o reactie de alergie foarte rara poate fi cea la amalgam, la metalele din compozitia acestuia. Or, pacientul alergic, cu un istoric familial in acest sens, va manifesta in mod sigur o astfel de reactie. Mai departe, alergia mai poate fi declansata si de catre materialele acrilice. Si un foarte mic procentaj il poate reprezenta categoria de pacienti cu reactii iritante la chimicalele din aceste materiale. Problema centrala a unei intoxicatii cu metale din aceste materiale ar consta in faptul ca, momentan,... industria farmaceutica globala nu cunoaste vreo „formula – minune” pentru a putea trata 100% aceasta afectiune a pacientilor cabinetelor dentare. Prin urmare, este foarte recomandat sa veniti la cabinet cu un istoric medical familial pregatit si, desigur, sa va povestiti propriile intamplari de acest gen medicului dentist.

Nichelul si beriliul sunt printre cele mai alergenice metale din amalgamurile folosite in industria stomatologica! De aceea, este recomandata evitarea folosirii acestora in cadrele de metal ale protezelor dentare. In schimb, se recomanda, pentru a nu se ajunge la reactia de alergie, folosirea de metale pretioase – platina, aurul, paladiul - si semipretioase – de exemplu: argintul - , respectiv aliaje de acest tip, precum: cupru cu aur.

Aurul, de exemplu, este recomandat pentru inlay-uri deoarece poate fi modelat foarte usor pentru a se putea potrivi dintelui original. Totusi, rareori, aurul poate cauza cate o reactie de alergie vreunui pacient; intr-un astfel de caz, este recomandat portelanul.

Cat priveste amalgamurile si aliajele din metale nepretioase, cele mai folosite sunt: cobaltul, chromiul, molibdenul, fierul, manganul si siliconul. Si, cum amalgamurile sunt considerate a fi depasite, per ansamblu, este recomandat sa va faceti filling-urile albe cu portelan sau aur.

Mai mult, tot pentru a se evita reactia de alergie, cadrul de oxid de zirconie, despre care am discutat si in: Zirconia – materialul stomatologic al viitorului este solutia perfecta pentru pacientul daca doriti o lucrare conventionala. De ce este solutia perfecta? Deoarece NU contine metal! In plus, efectul estetic este garantat!

Cum va puteti da seama daca sunteti sau nu alergici la metale, insa? Daca resimtiti una sau mai multe dintre urmatoarele senzatii si/sau observati una sau mai multe dintre simptomele:

 • o senzatie arzatoare in „cerul gurii”

 • furnicaturi pe limba

 • halitoza / gura uscata

 • un gust „metalic”

 • fatigabilitate / oboseala generala

 • sub-febrilitate

 • ulceratii pe mucoasa linguala / limba

 • calvitie / pierderea parului de pe cap

 • eritem cutanat / iritatie pe piele

 • gingivita / sangerarea gingiei

 • inflamarea pielii din jurul cavitatii bucale

Acum, o radacina dentara artificiala, sau implant, este construit din titaniu. Or, oxidul de titaniu, care formeaza suprafata implantului, nu este solubil in fluidele corpului uman, asa ca nu poate cauza o reactie de alergie. Si ar mai trebui mentionat faptul ca, despre toxicitate si biocompatibilitatea materialelor stomatologice, am discutat pe larg si in: Ce inseamna a fi biocompatibil?

Cateva sfaturi ...

Din punct de vedere metodologic, atunci cand pacientul experimenteaza o reactie de alergie, acesta sa fie asezat cat mai confortabil. Astfel, daca pacientul prezinta o reactie usoara, atunci acesta trebuie fie lasat sa stea in picioare, fie inclinat la 90 de grade, pe scaunul stomatologic. Dar, daca aceasta reactie de alergie este una severa, iar pacientul isi pierde cunostinta, pozitia trebuie sa fie supina, sau orizontala, astfel incat presiunea sangvina sa fie egalizata, iar creierul sa ii fie reoxigenat mai rapid. In pozitie supina, caile aeriene si ritmicitatea respiratorie ale pacientului cu criza de alergie trebuie verificate constant. Cel mai adesea, respiratia pacientului este spontana si adecvata.

In caz de reactie de alergie usoara, insa, trebuie administrat un inhibitor histaminic in mod im sau iv; pe cale orala. Administrarea de oxigen nu este niciodata un lucru rau, pe de alta parte, insa, in astfel de cazuri, nu prea este necesara. Or, daca reactia de alergie s-a manifestat in urma unei anestezieri locale, atunci ar trebui sa se treaca pe cea generala sau locala, dupa posibilitati. Cat priveste anafilaxisul, acesta este o reactie de alergie sistemica cu grad ridicat de fatalitate, din pacate; o reactie care variaza in mecanisme si profiluri clinice. Or, un inhibitor histaminic, in caz de reactie de alergie, poate furniza atat o represurizare optima a sangelui, cat si relaxarea bronhica / pulmonara a pacientului.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares