fbpx

Dureri de dinti

dureri-de-dintiToata lumea a suportat dureri de dinti. Cu totii stim ca a avea dureri de dinti este una dintre cele mai acute si neplacute senzatii. Durerile de dinti arata prezenta unor fenomene care, de cele mai multe ori, sunt nocive organismului. A avea dureri de dinti reprezinta un semnal de alarma cu privire la sanatatea dintilor nostri si frecvent inseamna ca trebuie sa ne prezentam la medic. Ea poate anunta imbolnavirea unui dinte, a mai multor dinti dar si a tesuturilor vecine dintilor. Nu trebuie omis faptul ca rareori durerile de dinti poate apare si ca urmare a unor tratamente stomatologice.

Motivele pentru care ne pot apare dureri de dinti sunt variate. La copii pot apare dureri de dinti in momentul eruptiei dentare, atunci cand au suferit traumatisme ce au afectat si dintii, cum ar fi fracturi, fisuri sau avulsii, sau atunci cand exista o carie sau cand se ajunge la gangrena dentara. Adultii sunt predispusi la carii dentare, traumatisme, pericoronarite, abcese sau boala parodontala cu expunerea radacinilor dentare ce provoaca dureri de dinti. La cele mentionate mai poate fi adaugata senzatia de disconfort si dureri de dinti dupa interventii stomatologice de la nivel oral ce, pana la un punct, face parte din procesul normal de vindecare.  

Uneori dureri de dinti pot apare si dupa unele tratamente stomatologice:
- dupa extractii dentare poate apare dureri ale locului extractiei sau a dintilor vecini. Durerile la locul extractiei fac parte de cele mai multe ori din procesul normal de vindecare. Medicul recomanda pacientului antibiotice si medicamente antiinflamatorii pentru controlul durerilor si al infectiei post terapeutice. Uneori datorita infectiei din os, dupa o extractie dentara, dintii vecini locului extractiei pot sa doara. In acest caz, daca durerile nu cedeaza, este posibil ca medicul sa decida indepartarea nervilor de pe dintii cu durere. 

- dureri de dinti pot sa apara ca urmare a tratamentul prin plombe ( med: obturatii). In acest caz se recomanda revenirea in cabinetul stomatiologic. Doar medicul stomatolog poate rezolva durerea dentara aparuta in aceasta situatie.
- un simplu detartraj poate determina dureri de dinti. Rezolvarea este reprezentata de folosirea unor paste de dinti speciale. Sunt situatii in care durerile de dinti nu poate fi rezolvata decat prin indepartarea nervilor de pe dintii durerosi.
- ca urmare a extractiei molarului de minte pacientul poate acuza durere. Aceasta este normala in primele zile de dupa interventie. Alaturi de durere mai pot apare: limitarea deschiderii gurii, umflarea obrazului ( med: edemul) in zona extractiei, aparitia unei zone maronii. Aceste semne se remit de la sine in cateva zile. Pacientul trebuie doar sa respecte recomandarile medicului stomatolog.
- daca ai acuzat dureri de dinti, ai fost intr-un cabinet si ai fost diagnosticat cu gangrena dentara iar medicul dentist a plasat un pansament provizoriu dupa ce a tratat dintele, iar la un timp dupa prezentarea la medic durerile de dinti au reinceput este necesara indepartarea pansamenului provizoriu. Poti face aceasta cu un scobitor. Dupa indepartare pacientul trage din dinte si se adreseaza de urgente stomatologului.

Uneori stomatologul trabuie sa efectuieze manopere ce vor determina durere. Anestezia prin injectare in zona dureroasa sau in cea in care urmeaza sa se intervina medical a unui anestezic local va indeparta orice senzatie, inclusiv orice durere ascutita. Exceptie face anestezia realizata in apropierea unor focare infectioase ce uneori este partiala sau chiar inexistenta. Acest fapt se datoreaza modificarilor locale biochimice ce neutralizeaza anestezicul.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro