Dinte umflat


dinte-umflatTi s-a intamplat vreodata sa ai un dinte umflat? Un dinte umflat este un dinte cu o carie ajunsa in ultima faza de evolutie. Ceia ce la inceput a fost o mica pata inchisa la culoare in smalt, netratata la timp, ajunge treptat la dentina, apoi infectand pulpa dentara pentru ca in cele din urma sa afecteze zona din jurul varfului radacinii denumita si apex dentar. Un dinte umflat inseamna prezenta gangrenei, sau mai simplu zis "infectiei", pe acel dinte. Puroiul din focarul infectios nu poate fi eliminat, infecteaza si dizolva osul pana ajunge la gingie. Odata puroiul eliminat din os aceste produce "abces dentar", termenul stiintific folosit pentru un dinte umflat.


Pe masura ce procesul carios evolueaza si se apropie de nerv, incep sa apara dureri la dulce, la rece, iar cavitatea netratata poate retine resturi de mancare. Acum pacientul poate simti cu limba procesul carios. Daca o carie dentara nu este tratata se ajunge la infectia pulpei dentare, insotita adesea de dureri atroce, si apoi a osului din jurul varfului radacinii . Aceasta este faza de gangrena. Gangrena poate produce prin acutizare un abces dentar care se caracterizeaza prin durere, umflarea zonei respective, cateodata chiar febra si stare de rau general. Adica pacientul are un dinte umflat.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.


Inainte de a se umfla dintele pot exista dureri puternice pe dintele afectat. Daca procesul carios este mare si retine alimente poate fi prezent si un miros specific neplacut. Doare la stimuli termici calzi iar de cele mai multe ori nu poti musca pe dintele in cauza, ai impresia ca este mai inalt. Prezenta la stomatolog este cea mai potrivita atitudine in aceasta faza. Nu se recomanda utilizarea spreiurilor cu lidocaina deoarece sunt ineficiente si pot provoca leziuni daca sunt folosite in exces. Administrarea de antialgice este eficienta doar in primele faze ale manifestarilor dureroase. Se indica tratamentul cu antibiotice prescris de medicul stomatolog. 


Dupa ce apare un dinte umflat, in general durerile dispar. In functie de pozitia dintelui tumefactia poate fi mai mare sau mai mica. Prezentarea la stomatolog este obligatorie. Medicul stomatolog, in functie de situatie este nevoit sa-ti deschida dintele sau / si sa-ti practice o incizie pentru a drena puroiul. Incizia se realizeaza dupa ce anterior s-a efectuat o anestezie locala. Se fac spalaturi cu substante antiseptice si se poate plasa pentru 24 de ore un tub de dren. Se prescriu entibiotice si substante analgezice. Nu recomandam utilizarea acestor medicamente fara reteta din partea medicului stomatolog.


Daca s-a realizat doar deschiderea dintelui, adica s-a facut o gaura in dinte cu turbina, fara realizarea unei incizii medicul va face spalaturi cu substante antiseptice si o prima sedinta de curatare a canalelor cu ace speciale. De cele mai multe ori nu-ti va inchide dintele umflat. Tu va trebui sa aplici ori de cate ori mananci vata in gaura creeata, pe care o indepartezi dupa masa, si sa "tragi din dinte" pentru a facilita indepartarea puroiului. Dintele se va inchide abia dupa cateva zile din momentul drenajului.


Dupa 24 de ore se revine in cabinet pentru indepartarea tubului de dren atunci cand este cazul, adica s-a facut si o incizie pe gingie, si pentru spalaturi. Medicul va stabili numarul si intervalul sedintelor de tratament.

Dupa ameliorarea episodului acut poti face o radiografie dentara. In functie de rezultat medicul poate recomanda:

  • extractia dintelui afectat;
  • realizare unei rezectii apicale;
  • tratament cu hidroxid ca calciu, MTA sau alte substante medicamenoase.


Trebuie retinut ca nu exista o vindecare de la sine a unui dinte umflat si ca infectia ce l-a cauzat nu dispare doar ca urmare a tratamentului cu antibiotice. Evolutia procesului patologic trebuie tinuta sub observatie prin controale periodice.


Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.

 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului

0
Shares
0
Shares