Dinte rupt

dinte-ruptDaca ai un dinte rupt este bine sa te adresezi unui cabinet medical stomatologic in cel mai scurt timp. Pastreaza bucata de dinte rupt in lapte sau in ser fiziologic intr-un recipient steril. Sunt potrivite recipientele sterile destinate recoltarii probelor de urina sau poti tine dintele rupt in gura, intre mucoasa obrajilor si arcadele dentare. In functie de cat de afectat este dintele rupt partea sarita poate fi "lipita" de restul dintelui.

 

 

In cazul in care ai un dinte rupt sensibil la rece, foloseste apa de gura sau apa distilata calduta pentru igienizare.

Daca dintele a avut o carie veche pentru a nu te umfla tine pe fata, in zona cu dintele spart, o compresa cu apa rece. In astfel de situatii nervul dintelui trebuie scos si trebuie sa se faca tratament de canal.

Daca fractura de pe un dinte rupt produce un singur fragment exista posibilitatea lipirii acestuia la corpul dintelui. Pentru aceasta este obligatorie prezenta cat mai rapida la medicul stomatolog.

Daca dintele a sarit cu totul din alveola dentara acesta mai poate fi repus pe pozitia in care se afla. Pentru aceasta este foarte important sa te prezinti cat mai repede la medic. Cel mai bine in primele 3 ore de la avulsie. Nu atinge sub nici o forma radacina dintelui rupt. Atinge doar coroana dentara si pastreaza dintele in lapte sau ser fiziologic intr-un recipient steril. Daca locul de unde s-a rupt dintele sangereaza musca usor pe o compresa sterila.

Atentie! Daca ai un dinte rupt ca urmare a unui traumatist, accident sau conflict, este recomandata apelarea numarului de urgenta 112. In acest caz este bine sa fii supus si unor examene medicale generale.

Ruperea dintilor apare cu precadere la copii si sportivii. Discuta cu stomatologul tau cum poti preveni aceste evenimente si mai ales care este atitudinea optima in cazul in care se rupe un dinte.

 

Articole similare:

 

 

 

© 2009 - 2018 netdent.ro