Cum se produce durere de dinti?


durere-de-dintiMecanismul de producere pentru durerea de dinti este identic ca pentru toate organele corpului uman. Durerea de dinti apare atunci cand un stimul actioneaza asupra receptorilor specifici durerii. Receptorii pentru durere de dinti genereaza un impuls nervos ce este transmis prin nervi specializati catre maduva spinarii si apoi la creier. Stimulul este procesat in creier, care elaboreaza si trimite ulterior un raspuns nervos.


Durerea de dinti - generalitati ...

La modul general receptorii pentru durere sunt prezenti peste tot in organism, la nivelul pielii, a suprafetelor articulatiilor, in mucoasa din jurul osului, a peretilor arterelor, a cavitabii orale si limbii, precum si la nivelul anumitor structuri ale craniului. Creierul nu are receptori pentru durere. Pentru durere de dinti stimulii se afla in camera pulpara a dintelui impreuna cu vase de sange si nervi sensitivi. Stimulii ce pot genera durere de dinti sunt:

  • presiunea extrema, generata in cazul dintilor cu gangrena;
  • caldura sau frigul, pentru dinti atunci cand exista procese carioase sau se elibereaza substante in urma traumelor sau inflamatie.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Un stimul pentru durerea de dinti genereaza doua senzatii. Prima senzatie este asa-numita "durere rapida", este ascutita si de scurta durata. Dupa cateva secunde, apara senzatia de "durere lenta", care este o durere surda uneori sub forma de arsura ce poate dura zile, saptamani sau chiar luni.


Durerea rapida face ca organismul sa se retraga imediat din fata stimulului ce a produs-o, cu scopul de a evita deteriorarea tesuturilor. Chiar si analgezice puternice s-ar putea sa nu poata indeparta aceasta durere. Acesta este motivul pentru care ai nevoie de o anestezie locala sau generala in timpul interventiilor chirurgicale sau stomatologice.


Organismului raspunde la durera lenta printr-o stare de imobilizare a zonei afectate, pentru ca astfel vindecarea sa poata avea loc. Durerea lenta este distribuita mai multor zone din creier, si poate produce o gama variata de simptome, cum ar fi starea de suferinta, dificultati in a dormi - deoarece durerea stimuleaza "centrul trezirii"- precum si o stare fenerala de depresie. Acelasi fenomen se intampla si atunci cand apare durere de dinti.


Un aspect interesant este acela ca atunci cand un chirurg taie un intestin acest lucru nu este deloc dureros. Dar pentru a ajunge la intestine, medicul trebuie sa taie prin piele a carei lezare este foarte dureroasa, si de aceea este necesara anestezia. Cu toate acestea, lezarea unui organ intern, cum ar fi vezica biliara, uterul sau inima, poate fi foarte dureroasa. Aceasta durere de multe ori radiaza sau se face resimtita in alte parti ale corpului la departare de cele afectate. Fenomenul este frecvent intalnit pentru durere de dinti prin iradierea de la dintii inferiori la cei superiori sau invers, fapt ce poate intreuna uneori diagnosticul. Opioidele prescrise de medic sunt foarte eficiente in tratarea acestui tip de durere de dinti, in timp ce anestezicele locale pot ameliora durerea.

La procesul de percepere a durerii ia parte si un sistem de opioide naturale, cum ar fi endorfinele, care sunt eliberate atunci cand un impuls al durerii ajunge la creier. Aceste substante blocheaza transmiterea durerii si blocheaza perceperea durerii. Exercitiul fizic duce la cresterea cantitatii de opioide in organism.


Compusi numiti prostaglandine pot fi si ei eliberati si pot creste senzatia de durere. Paracetamolul si antiinflamatoarele nesteroidiene (eng NSAIDs) scad efectul prostagalandinelor si de aceea sunt folositi ca antialgice, chiar si atunci cand suferim de durere de dinti. Paracetamolul actioneaza la nivelul sistemului nervos central in timp ce antiinflamatoarele nesteroidiene actioneaza pe sistemul nervos periferic.


Situatiile in care apare durere de dinti ...

Atunci cand ai carii dentare apare durere de dinti. In cazul cariilor simple durerea de dinti apare la apa si alimente reci sau la substante acide. Dintii cu gangrena dor la cald sau atunci cand pacientul calca pe dintele bolnav. Inainte de abcesul dentar durerea de dinti poate fi crunta. Dupa aparitia abcesului durerea scade brusc.


Dupa un simplu detartraj dentar poate apare durere de dinti. Este normal ca durerea de dinti sa persiste cateva zile. Pentru a grabi disparitia durerii poti administra antiinflamatorii, clati cu apa de gura sau folosi o pasta de dinti speciala. Intreaba medicul ce pasta de dinti este indicata pentru aceasta situatie.


Boala parodontala poate determina retractie gingivala cu expunerea radacinilor dentare. Expunerea radacinilor faciliteaza aparitia durerilor de dinti mai ales la alimente reci sau substante acide. Rezolvarea acestei probleme se face prin indepartarea nervilor dentari sau cu ajutorul unor interventii chirurgicale de corectare a nivelului gingival.


Fractura dintilor ca urmare a unor traumatisme produce durere de dinti. Atitudinea in cazul unei fracturi dentare este de recuperare a fragmentului dentar desprins sau chiar a intregului dinte si prezentarea de urgenta la medicul stomatolog. 


Tumorile din tesuturile fetei ce prind nervi senzitivi produc dureri de dinti. In general dor toti dintii de pe partea tumorii. Durerile de dinti extinse fara o cauza vizibila atrag atentia asupra unui posibil cancer oral.


Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.

 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului

0
Shares
0
Shares