Am probleme dentare dar nu pot ajunge la stomatolog. Ce fac?


probleme-dentareIn general probleme dentare apar cu timpul si sunt neglijate iar vizita la stomatolog se face doar atunci cand intervine durerea. Oricare dintre urmatoarele semne ne indica probleme dentare si necesita o vizita la stomatolog: durere de denti, sangerarea, aparitia unor coloratii la nivelul dintilor sau gintiilor, senzatia de curentare la unii stimuli, frecatul dintilor sau tocirea dintilor. Sunt si o serie de probleme dentare ce apar subit, in situatii aparte, dar ale caror efecte trebuiesc combatute "la fata locului" de catre pacient, vizita la stomatolog realizandu-se ulterior. Nimic insa din cele enumerate mai jos nu poate substitui mersul la stomatolog.


Ti-ai muscat buza sau limba? ...

Cu o compresa curata, o bucata de material textil curat, apasa pe locul leziunii pentru a controla sangerarea. Daca obrazul este umflat aplica la exterior o compresa rece. In eventualitatea in care nu poti opri sangerarea, in mod normal se opreste in 3-5 minute, trebuie sa te adresezi de urgenta celui mai apropiat spital sau la stomatolog.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Ti-a intrat ceva intre dinti si nu poti indeparta? ...

Incearca sa utilizezi ata dentara cu grija sau periuta interdentara cu miscari corespunzatoare blande pentru a indeparta restul alimentar. Nu utiliza obiecte ascutite care nu sunt destinate igienizarii cavitatii orale pentru ca se pot produce leziuni ce se pot infecta sau se pot sparge dintii. Daca eforturile tale sunt in zadar mergi la stomatolog.


Te doare dintele la alimente sau aer rece? ...

Foloseste apa calduta si clateste din abundenta. Indeparteaza orice fel de rest alimentar de pe dintele care te doare. Foloseste periuta cu miscari blande sau la nevoie ata dentara. Evita sa mananci alimente reci sau dulciuri. Daca ti s-a imflat obrazul aplica o compresa rece pe tegument acolo unde te doare si incearca sa ajungi la stomatolog cat mai repede cu putinta.


Ti-ai spart un dinte sau l-ai scos ca urmare a unui traumatism? ...

In acest caz cauta bucata sparta sau dintele. Gaseste un recipient mic in care torni ser fiziologic sau mai bine lapte. Fragmentul gasit se manevreaza cu atentie si se depune in recipientul pregatit mai devreme. In cazul in care ai pierdut un dinte incerca sa-l atingi doar pe coroana. Nu-l spala sau sterge. Doar introdu-l in recipient si deplaseaza-te de urgenta la stomatolog.


Nu pune niciodata aspirina pe mucoasa orala inflamata pentru ca poti sa-ti arzi gingia sau obrazul. Nu utiliza spirt sau bauturi spirtoase pontru a calma durerile; si acestea vor arde mucoasele. Cea mai buna atitudine in cazul leziunilor stomatologice este sa te prezinti la stomatolog.


Cateva reguli pentru cazul in care nu poti ajunge la stomatolog sub nici o forma:

  • clateste gura cu apa calduta ( apa de gura calduta daca ai la dispozitie);
  • administreaza-ti medicamente antiiflamatoare ce contin benzocaina si/sau ibuprofen; banala aspirina sau paracetamolul pot ameliora semnificativ durerile;
  • daca te umfi aplica la exteriorul brazului o compresa umeda nu foarte rece;
  • daca deschiderea gurii nu este limitata puteti incerca sa clatiti cu apa de gura, peria cu atentie zona care doare, utiliza ata de gura pentru a indeparta resturile alimentare ce cauzeaza durerea.


Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.

 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului

0
Shares
0
Shares