fbpx

Tratamentul antibiotic profilactic in stomatologie - antibioprofilaxie

antibioprofilaxieNe vom opri, in acest articol, asupra acelor afectiuni care cresc susceptibilitatea la infectie a pacientului in cursul extractiilor dentare si, in consecinta, necesita o masura suplimentara de prevenire a infectiei, numita antibioprofilaxie. Practica medicala de zi cu zi ne-a impus concluzionarea necunoasterii sau neintelegerii pe deplin de catre pacientii nostri, a problematicii pe care o prezinta “terenul” in cadrul tratamentului stomatologic si chirurgical. Pentru a lamuri acest concept, trebuie sa stabilim faptul ca este vorba despre totalitatea problemelor medicale pe care pacientul le are si, deci, de rasunetul acestora asupra planului de tratament si, mai ales, asupra modalitatii de abordare a diverselor manevre terapeutice.

Trebuie stabilit, de la inceput, faptul ca extractia dentara implica imprastiere a unor microbi in organism. Acest fapt este prezent chiar daca instrumentarul folosit este intru totul steril, deoarece germenii nu provin de pe acesta, ci de la nivelul dintilor extrasi! Sa nu uitam faptul ca dintii sunt extrasi de obicei dupa o perioada in care dezvolta infectii si, de multe ori dupa epuizarea tuturor metodelor de a combate infectia. Trebuie sa consideram, in consecinta, dintele de extras ca fiind un rezervor de infectie. Tocmai de la acest nivel vor disemina germenii in cursul manoperelor de extractie. Oricum, cantitatea de germeni care intra in circulatia sanguine este destul de mica, acestia fiind, in buna parte neutralizati de catre sistemul imunitar al organismului. Atunci cand medicul tau estimeaza o incarcatura microbiana crescuta, iti va recomanda, postextractional, un tratament antibiotic.

Exista insa si situatii in care susceptibilitatea organismului este atat de mare la infectie sau efectele unei infectii ar putea fi atat de grave incat se recurge la antibioprofilaxie. Este vorba de administrarea de antibiotic inaintea momentului extractiei, astfel incat orice germen intrat in circulatia sanguina sa fie inactivat imediat.

Au fost descrise mai multe clase de risc, in functie de care se stabileste necesitatea antibioprofilaxiei anterior interventiei stomatologice:

a) Clasa cu risc crescut:

 • Purtatorii de proteze valvulare;
 • Existenta unor episoade de endocardita in antecedente;
 • Malformatii cardiac cianogene necorectate;
 • Sunt chirurgical sistemico-pulmonar.

b) Clasa cu risc mediu:

 • Valvulopatii;
 • DSA, DSV necorectate chirurgical;
 • Duct arterial patent necorectat chirurgical;
 • Coarctatia de aorta necorectata chirurgical;
 • Cardiomiopatia hipertrofica;
 • Prolaps mitral cu regurgitatie.

c) Clasa cu risc scazut:

 • Malformatii cardiace corectate chirurgical cu peste 6 luni in urma;
 • Antecedente de rheumatism articular acut, fara afectare valvulara;
 • Sufluri cardiac inocente sau functionale;
 • Prolaps mitral fara regurgitatieInfarct miocardic cronic;
 • Pacemaker;
 • Stenturi.

Atitudinea corecta o reprezinta aplicarea antibioprofilaxiei in cazul pacientilor care se incadreaza in primele doua clase de risc. Clasa a treia, cu risc scazut nu necesita antibioprofilaxie.

Exista, in present, o multitudine de scheme de antibioprofilaxie aplicate in diversele unitati spitalicesti si extraspitalicesti, in functie de cazuistica intalnita. Noi va vom prezenta schema de antibioprofilaxie recomandata de catre Catedra de Chirurgie OMF a U.M.F.”Carol Davila”-Bucuresti:

Amoxicilina

 • Adulti: 2 g per os, cu 1 ora inainte de extractive, in doza unica
 • Copii: 50 mg/kg.corp (maxim 2 g)

Pentru pacientii alergici la "beta lactamine" - clasa de antibiotice - se recomanda folosirea clindamicinei in doza de 600 mg.per os, cu o ora inaintea interventiei, in doza unica. Pentru copii se folosesc doze de 20 mg/kg.corp, fara a depasi 600 mg.

Oricum, necesitatea administrarii antibioprofilaxiei, precum si schema folosita vor fi stabilite de catre medicul tau, in functie de patologia asociata si consemnata in fisa ta de tratament.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares