fbpx

Tratament pentru gingivita

tratament-gingivitaSe face tratament pentru gingivita acasa, de catre pacient, sau in cabinet, de catre medicul stomatolog. Medicul stomatolog investigheaza pacientul, descopera cauza si in functie de aceasta stabileste un tratament pentru gingivita. Descoperirea cauzei si inceperea cat mai timpurie a unui tratament pentru gingivita este foarte importanta. Scopul unui tratament pentru gingivita este prevenirea evolutiei gingivitei spre boala parodontala.

Pentru ca un tratament local pentru gingivita sa fie eficient este necesar ca:

 • dintii sa fie mentinuti curati prin periaj si prin folosirea atei dentare;
 • pacientul sa se prezinte la stomatolog pentru controale regulate si curatire profesionala;
 • pacientul sa evite fumatul deoarece tutunul este unul dintre cei mai mari factori de risc;

Modalitati de tratament pentru gingivita ...

Gingivita este forma reversibila a bolii parodontale. Pentru a preveni aparitia gingivitei se recomanda:

 • periajul dintilor cel putin dimineata si seara, dupa mese dar si dupa gustari;
 • folosirea atei dentare cel putin odata pe zi;
 • folosirea unei ape de gura antiseptice sau antiplaca dupa fiecare periaj dentar;
 • inlocuirea lucrarilor protetice vechi, care nu mai corespund unei relatii optime cu gingiga;
 • inlocuirea sau repararea plombelor vechi.
 • periajul profesional si detartrajul indeparteaza placa bacteriana dentara si tartrul, ce nu poate fi indepartat cu periuta de dinti si cu ata dentara. Odata ce o persoana a avut probleme cu gingiile, acea persoana trebuie sa viziteze medicul la 3-4 luni. tot la stomatolog se pot aplica direct pe gingie paste ce contin antibiotice.
 • se recomanda utilizarea unei paste de dinti antibacteriane care, folosita regulat, reduce placa bacteriana si gingivita.

Atunci cand se banuieste existenta unor afectiuni generale ce ar putea genera gingivita medicul stomatolog va recomnada consultul medicului de familie. Inceperea tratamentului pentru afectiunea generala va scadea sau chiar elimina gingivita. Important este igiena dentara sa se faca in fiecare zi.

Tratamentul bolilor gingivale mai grave ...

Gingivita netratata sau care nu raspunde la tratament se transforma in paradontoza. Aceasta din urma necesita un tratament prompt pentru a se indeparta infectia si pentru a se stopa distrugerea osului ce sustin dintii si a parodontiului. Urmeaza o ingrijire de lunga durata, astfel mentinandu-se sanatatea cavitatii bucale.

Pentru formele avansate de gingivita se practica indepartarea placii microbiene precum si a tartrului, mai ales de pe radacinile expuse. Aceasta procedura, numita planare radiculara, ingreuneaza atasarea placii de dinte.Antibioticele pot fi recomandate doar de catre medic si se pot aplica direct pe gingie, se pot administra pe cale orala, sau se gasesc in ape de gura.

Daca infectia nu a putut fi tinuta sub control prin nici una dintre metodele mentionate anterior sau exista o distrugere masiva a gingiilor si dintilor se poate apela la mici interventii terapeutice. Printre acestea se numara:

 • gingivectomia, ce presupune indeparteaza si remodelarea gingiei desprinse;
 • indepartarea pungilor parodontale dintre dinti si gingii, acolo unde placa bacteriana se poate acumula;
 • o procedura care curata radacinile dintilor si repara tesutul osos distrus, numita planare radiculara;
 • extractia (indepartarea) dintilor mobili sau distrusi.

Dupa chirurgie poate fi necesara administrarea de antibiotice sau de alte medicamente care ajuta vindecarea si previn infectia.
Dupa tratament, este obligatorie mentinerea starii de sanatate a gurii prin prevenirea aparitiei placii. Periajul trebuie facut cu atentie dupa mese si gustari, iar folosirea atei dentare este zilnica. Medicul stomatolog poate prescrie apa de gura antibacteriana si stabili un program de control la 3-4 luni pentru curatare si pentru a se asigura ca boala nu a recidivat.

De cele mai multe ori un tratament pentru gingivita incepe la stomatolog dar sarcina pastrarii gingiilor sanatoase revina in mare masura pacientului. Metodele de igiena orala sunt necesare in fiecare zi fara exceptie.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares