Tratament pentru bruxism


bruxismTermenul de ,,bruxism” provine  din limba greaca , ,,brǘkhō”’,  si insemna  ,, a roade, a scrasni dintii”. Etimologia acestui cuvant ne arata faptul ca acesta deprindere exista inca din cele mai vechi timpuri si ca oamenii au cautat sa defineasca aceasta manifestare de cele mai multe ori cu caracter involuntar, dar care insa poate fi stopata voluntar.


Vazand faptul ca stramosii nostri erau preocupati de sanatatea dintilor, insa nu in masura in care suntem noi astazi, voi incepe prin a descrie cauzele bruxismului pentru a putea aplica tratamentul bruxismului in functie de cauza care provoaca aceasta manifestare.


Pana acum am numit bruxismul ca o manifestare, insa in termeni de specialitate este considerat o parafunctie de frecare sau de inclestare a dintilor, care se poate manifesta atat pe durata noptii, in timpul somnului cat si pe durata zilei, cand suntem sau nu constienti de faptul ca scrasnim dintii sau ,,strangem din dinti’’.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.



Revenind la cauzele bruxismului, acestea pot fi reprezentate de o stare de incordare, de stress cotidian, de consumul de alcool, de consumul unor substante interzise - droguri, de fumat, de unele afectiuni neuro-musculare, parazitoze, afectiuni psihiatrice precum anxietatea sau depresia, precum si de obturatii coronare inalte sau lucrari protetice prost adaptate la substratul dentar.


Efectele bruxismului nediagnosticat si netratat pot fi de la simple fatete de uzura dentara limitate la smalt, pana la efecte mai dezastruoase cand pot aparea boli parodontale, dintii isi pot pierde vitalitatea, coroanele dentare pot fi distruse in totalitate sau chiar   pierderea dintilor daca acestia nu mai pot fi recuperati prin tratament de specialitate.


De asemenea, bruxismul poate produce fracturarea dintilor din ceramica, abrazia acrilatului si a compozitului, pierderea partiala sau totala a obturatiilor coronare, descimentarea lucrarilor protetice fixe, fracturarea protezelor dentare mobile si afectarea articulatiei temporomandibulare in grade variate.

Tratamentul bruxismului cuprinde tratarea si eliminarea acestor posibile cauze declansatoare prin metode simple sau complexe adresate fiecarui caz in parte.

Tratamentul bruxismului trebuie instituit cat mai precoce dupa diagnosticarea acestei parafunctii, pentru a limita distructiile dentare pe care le poate cauza.

Tratamentul bruxismului beneficiaza atat de metode non-invazive, reversibile cat si de metode ireversibile, ce au un anumit grad de invazivitate.


Metodele reversibile non-invazive, ce nu produc nici o alterare la nivelul sistemului dentar, sunt  sedintele de relaxare progresiva, yoga, sedinte de psihoterapie, sedinte de hipnoza ce pot modifica comportamentul pacientului in situatii de stress cotidian. O alta metoda reversibila este cea de biofeedback pozitiv electric, sonor, sau gustativ, prin care pacientului ii va fi atrasa atentia atunci cand strange din dinti printr-un stimul electric, sonor sau gustativ. Aceste metode sunt indicate bruxismului ce au o importanta componenta psihogena si comportamentala. Medicul psihiatru poate prescrie de asemenea si o serie de medicamente anxiolitice, antiepileptice sau de relaxare musculara.

Pacientul va fi informat asupra faptului ca aceste medicamente pot da dependenta si de aceea utilizarea lor va trebui limitata pe o perioada scurta de timp, in situatiile care necesita imperios o astfel de terapie. De asemenea, sedintele de consiliere psihologica si terapie comportamentala vor fi de mare ajutor atunci cand la examenul stomatologic nu se constata nici o problema din aceasta sfera ce ar putea cauza bruxismul. Bruxomanii  trebuie sa devina constienti asupra acestei parafunctii si trebuie sa invete sa controleze pe timpul zilei durata acestor episoade de bruxism.


In cabinetul de medicina dentara, medicul poate confectiona o gutiera dentara, care este o metoda frecvent utilizata in tratamentul bruxismului. Gutiera ocluzala  este o placa de material dentar ce acopera dintii unei arcade si care se interpune intre arcadele dentare aflate in contact. Gutiera ocluzala poate fi indepartata cu usurinta din cavitatea orala de catre pacient, pe durata meselor sau in timpul igienizarii orale. Gutiera dentara are rolul de a proteja dintii si de a limita astfel distructiile dentare cauzate de episoadele bruxogene, insa nu poate trata cauza ce determina bruxismul. Gutiera dentara poate fi purtata atat pe durata noptii cat si pe durata zilei, cu diferenta ca pe durata noptii va fi fixata gutiera ocluzala maxilara, iar pe durata zilei va fi purtata gutiera ocluzala mandibulara.


In tratamentul bruxismului primeaza tratarea cauzelor, limitarea distructiilor dentare  precum si indepartarea riscului de recidiva a acestei parafunctii.

Tratamentul bruxismului poate fi efectuat si prin metode invazive, care afecteaza ireversibil substratul dentar. Metodele ireversibile sunt aplicate atunci cand inca de la inceput se identifica o cauza dentara sau iatrogena care a provocat aceasta reactie de indepartare a obstacolului din calea ocluziei dentare. Dintre aceste metode, echilibrarea ocluzala  prin tehnici de slefuire selectiva a suprafetelor dentare ce vin in contact este cea mai la indemana metoda pentru toti medicii dentisti, insa nu cea mai fiabila. O alta metoda de tratament a bruxismului care incearca nivelarea planului de ocluzie consta in confectionarea unor lucrari protetice fixe cimentate la dintii stalpi prezenti pe arcada, insa nici aceasta metoda nu a indepartat intotdeauna aceasta parafunctie.



Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares