fbpx

Tot ce trebuie sa stii despre implantul dentar

implantul dentar si coroana dentaraIn momentul in care unul sau mai multi dinti lipsesc de pe arcada se declanseaza anumite efecte negative cum ar fi: resorbtia (atrofierea) osului, inclinarea dintilor spre locul ramas liber, dintii de pe arcada opusa coboara, creste riscul de carii si paradontoza si vor aparea dureri ale articulatiilor de la capetele mandibulei. Aceste efecte pot fi contracarate prin inserarea unui implant dentar.

Ce este un implant dentar? ...

Implantul dentar este un surub de titan care este menit sa inlocuiasca un dinte care a fost extras in prealabil. El se monteaza pe arcada dentara iar deasupra lui se cimenteaza coroana dintelui, astfel incat, la sfarsitul interventiei va avea calitatile unui dinte natural.

Cine sunt canditatii ideali pentru implanturi? ...

Persoanele carora le lipsesc unul sau mai multi dinti pot opta pentru aceasta solutie, preferabil dupa varsta de 18 ani.

Limitarile intervin in urmatoarele situatii:

  • in cazul in care pacientul sufera de unele boli cronice - diabet, boli ale sangelui, boli ale oaselor, etc.;
  • in cazul in care stomatologul observa, dupa realizarea tomografiei computerizare, dimensiuni si cantitati insuficiente ale osului pe care trebuie inserat implantul.

Sanatatea generala a pacientului este factorul cel mai important in decizia finala a medicului implantolog.

Cat de dureros este? ...

Durerea pe care o simti in timpul acestei proceduri nu este mai mare ca cea a unei extractii. Se administreaza anestezic si un calmant usor care  vor elimina senzatia de durere, pastrandu-te totusi cooperant, lucru important pentru stomatolog care va lucra mai usor astfel. Exista si optiunea inhalosedarii (inhalarea, printr-o masca, a unui amestec de protoxid de azot si oxigen, cu rolul de sedare cat si de anestezic) insa multi medici nu o recomanda deoarece pacientul nu mai este cooperant.

Care sunt avantajele si dezavantajele unui implant dentar? ...

Daca ar fi sa incepem cu dezavantajele, primul ar fi cel mai probabil timpul indelungat pentru terminarea lucrarii si apoi pretul ridicat al impanturilor. Pentru aceste dezavantaje exista o alternativa ceva mai noua, care se poate gasi in unele cabinete, numita “Dinti intr-o zi”. Aceasta varianta este o metoda indicata in special pacientilor care sufera parodontoza si celor care au de inlocuit mai multi dinti, sau chiar toti. Pacientul suporta extractii multiple, inserarea implanturilor, adaugare de os suplimentar acolo unde este cazul, toate aceastea in 24 de ore.

Avantajele implanturilor sunt numeroase ele find estetice, au perioada mare de viata si rezistenta, sunt confortabile si  ajuta la pastrarea sanatatii dintilor. Confortul oferit este cel mai apropiat de cel al unui dinte natural. El inlocuieste radacina dintelui oferind o imbunatatirea masticatiei, vorbitului si fizionomiei fetei prin mentinerea unei functionari optime a osului. Durata de viata, daca nu intervin complicatii si mentenanta este facuta corespunzator, poate fi de peste 15 ani.

In ce consta tratamentul si inserarea implantului? ...

In momentul in care ati stabilit nevoia unui implant dentar luati in calcul pasii care vor urma si durata acestor proceduri. Desi e un proces care poate dura pana la 6 luni, plasarea implantului in os (operatia chirurgicala propriu-zisa) dureaza cel mai putin (30-60 de minute in functie de numarul implantelor). In linii mari etapele tratamentului sunt:

Sedinta numarul 1: Etapa pregatitoare - Prima vizita la stomatolog

Se realizeaza pentru a vedea daca aceasta e cea mai buna solutie pentru tine, si consta in:

  • analiza sanatatii cavitatii bucale;

  • stabilirea nivelului de risc;

  • studierea radiografiei -  din care medicul isi poate da seama daca exista os suficient pentru ca implantul sa aiba stabilitate; daca osul nu este suficient vor trebui planificate interventii de bone splitting sau sinus lifting ( cei doi termeni mai sunt numiti generic augmentare osoasa );

  • realizarea unei tomografii computerizate cu ajutorul careia se poate simula, in mod virtual, viitoarea interventie;

  • realizarea unor analize de laborator (timp de sangerare, timp de coagulare, hemoleucograma, glicemia, colesterolul, ureea, calcemie, transaminaze). Aceastea sunt analize ce ii vor permite stomatologului sa aprecieze starea generala de sanatate si sa analizeze riscurile potentiale ale procedurii pentru fiecare pacient.

  • stabilirea tipului si brandului implantului ( ca de exemplu: Straumann, Bredent, Nobel Biocare, Alfa Bio, ARDS, MIS, etc);
  • stabilirea datei interventiei chirurgicale.

Sedinta numarul 2: Plasarea implantului in os

In ziua interventiei, medicul implantolog va realiza anestezia zonei si va administra un calmant, daca este cazul. Va introduce implantul in os dupa care il va acoperi de gingie. Provizoriu, zona implantului dentar poate fi acoperita cu o miniproteza, ca de exemplu proteza Kemeny.

Sedinta numarul 3: Indepartarea firelor de sutura si controlul postoperator

La 10 zile dupa interventie, se indeparteaza firele de sutura care au avut scopul de a ajuta gingia sa se vindece. Implantul este invizibil timp de 4-6 luni, timp in care implantul se va integra in os si zona se va vindeca.

Sedinta numarul 4: Descoperirea implantului

Dupa perioada de vindecare, pe implant se va monta un "surub de vindecare" pentru a face loc coroanei de ceramica in gingie. Aceasta etapa dureaza 10-14 zile.

Sedinta numarul 5: Realizarea coroanei dentare din ceramica

Coroana dentara din material ceramic ( sau alt material, in functie de nevoi ) se realizeaza in laborator pe o matrita ( model ). Amprenta pentru acest model este luata dupa aplicarea “bontului” care are rol de sustinere pentru corana.

Sedinta numarul 6: Cimentarea coroanei dentare

Ultima sedinta are loc dupa ce medicul primeste de la laborator coroana dentara ce o va monta peste bontul anterior plasat si o va cimenta.

6. Cum trebuie intretinut implantul dentar? ...

Odata cu plasarea puntii sau coroanei dentare tratamentul nu se termina. Va trebui sa te prezinti la specialist la intervale regulate pentru evaluarea starii implanturilor dentare. Intotdeauna va exista riscul de aparitie al mucozitei sau mai grav al periimplantitei. Poti citi mai multe despre intretinerea noii lucrari protetetice in articolul Dupa implantul dentar.

7. Cat costa o astfel de procedura? ...

In momentul alegerii unui tip de implant luati in calcul ca pretul reflecta puritatea titanului din care e fabricat , tehnologia fabricarii si calitatea sterilizarii lui dupa procesul de fabricatie. Calitatea titaniului este aspectul cel mai important deoarece cu cat este mai pur si calitativ cu atat mai multe sanse sa nu fie respins de catre organism si va putea fi asimilat prin cresterea de os natural pe implant. Intrebati medicul stomatolog informatii despre aceste aspecte si cereti mai multe pareri pana luati o decizie. 

Pentru a nu avea surprize neplacute legate de buget, in momentul in care va interesati de preturi,  cereti  informatii despre: implant dentar,  capacele de vindecare, bont protetic, coroana pe implant - eventual si despre materialul de aditie osoasa.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares