fbpx

Stomatologie pentru copii - o noua ramura medicala

stomatologie-copiiAsa cum "pediatria" este ramura medicinei ce se ocupa cu studiul bolilor la copii exista si o ramura a medicinei dentare ce abordeaza tratamentul dintilor copiilor. Aceasta ramura se numeste stomatologie pediatrica sau stomatologie pentru copii. Stiintific se numeste pedodontie. Poate cel mai important rol al stomatologiei pentru copii este previne aparitia afectiunilor dentare.

De ce stomatologie pentru copii? ...

Este o specializare medicala aparte ce se ocupa cu prevenirea si tratamentul afectiunile mucodentare ale copiilor. Medicul dentist ce practica stomatologia pediatrica are pregatirea necesara pentru a aborda micutii pacienti in primul rand din punct de vedere psihologic. Pe de alta parte particularitatile anatomice si de continua evolutie a aparatului dento-maxilar, in copilarie si adolescenta, fac ca tratamentul dentar la copii si adolescenti sa aiba unele particularitati.

Caria dentara este o boala contagioasa. Caria dentara are cea mai mare incidenta la nivel glogal. Microorganismele ce determina caria dentara se transmit de la dintii de lapte la cei definiti. De aceea tratarea dintilor de lapte este la fel de importanta cu a celor definiti. De cele mai multe ori dintii de lapte sanatosi anunta o dentitie definitiva fara probleme.

Stomatologia pentru copii trateaza pacienti cu varste cuprinse intre 6 luni si 18 ani. Prima vizita in cabinetul dentar are loc odata cu aparitia primilor dinti in jurul varstei de 6 luni. Incepand cu acest moment se recomanda vizite periodice din sase in sase luni in cabinetul de stomatologie pediatrica.

Chiar daca se schimba dintii de lapte cu cei definitivi acestia din urma sufera modificari morfologice in primii doi ani dupa eruptia pe arcade. Metodele de tratament ale dintilor in primii doi ani dupa eruptie sunt specifice stomatologiei pediatrice: sigilarea dintilor, tratamentul dintilor afectati de carie pana la inchiderea apexurilor dentare, tratamentul anomaliilor de aliniere dentara.

Este importanta diferentierea de catre parinti a dintilor de lapte de cei definitivi. Depistarea pe arcade a molarilor de sase ani obliga la o vizita in cabinetul de stomatologie pentru copii.

Cine se ocupa de stomatologie pediatrica? ...

Medicul dentist cu acesta specializare se numeste in Romania "pedodont"; peste hotare se foloseste termenul de "medic dentist pediatru". In prezent stomatologia pentru copii este inca o ramura in dezvoltare. Numarul medicilor si mai ales a clinicilor de stomatologie pentru copii din Romania este inca redus.

Cum decurge o sedinta intr-un cabinet de stomatologie pentru copii? ...

Tendinta actuala este ca sedintele de tratament sa se desfasoare in cabinete special gandite pentru copii respectiv adolescenti. Pedodontii folosesc un limbaj ce se potriveste cu varsta micilor pacienti folosind metode de convingere ce nu implica terorizarea sau pedepsirea pacientilor. Cea mai frecventa metoda de abordare a tratamentului pedodontic este  "spune, arata, pune in practica" ( din eng.:" Tell, do, shaw" ).

Daca metodele amintite mai sus nu duc la colaborarea micilor pacienti cu pedodontii acestia din urma au la indeama metodele de sedare. Cea mai uzuala metoda de sedare este reprezentata de inhalosedare.

Va recomandam sa va pregatiti copii pentru sedintele de tratament dentar printr-o atitudine pozitiva fata de ceea ce se intampla in cadrul sedintelor de tratament. Daca nu sunteti sigur de modul in care trebuie realizata aceasta pregatire va rugam sa vorbiti cu medicul pedodont sau cu un psiholog. Este important de retinut ca un pacient pierdut la o varsta frageda poate fi un pacient pierdut pentru toata viata.

Rolul sedarii in cadrul interventiilor de stomatologie pentru copii ...

Pentru a trata corect si corespunzator afectiunile dentare ale micilor pacienti, avem nevoie de o buna colaborare. Atunci cand aceasta colaborare intre medic - pacient lipseste se recomanda sedarea. Sedarea poate fii constienta sau inconstienta. Sedarea constienta este frecvent utilizata in stomatologia pediatrica internationala si nu are contraindicatii. Sedarea constienta foloseste doua gaze (N2O2 si O2), impreuna se numeste gaz ilariant iar forma de sedare este inhalosedarea.

Sedare inconstienta consta in anestezia generala realizata de catre medicul anestezist.

Stomatologia pentru copii este de multe ori o munca de echipa. Aceasta echipa poate fii alcatuita din parinti, medicul pedodont, medicul ortodont, psiholog si atunci cand situatia o impune de un medic anestezist.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares